Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Atlas Copco maakt generatoren stiller en zuiniger

Gerelateerde onderwerpen :

Atlas Copco maakt generatoren stiller en zuiniger

Atlas Copco brengt de vijfde generatie uit van zijn belangrijkste serie QAS-generatoren. De nieuwe QAS 5-modellen bieden eindgebruikers in de bouw, op evenementen en in de industrie volgens Atlas Copco een stillere werking, een 20% kleinere ecologische voetafdruk dan vergelijkbare modellen op de markt, minder uitstoot, een snellere parallelschakeling met plug-and-play, een verbeterd brandstofverbruik, 24-uurs autonomie en minder totale kosten.

De QAS 5-serie werd ontwikkeld om generatorgebruikers soepel te kunnen laten overgaan op de gefaseerde invoering van de Europese emissie-eisen Fase V in 2019 en 2020. De eerste vijf modellen in de serie zijn nieuwe versies van de generatoren QAS 80, 100, 120, 150 en 200. Alle units hebben verbeterde motoren die voldoen aan Fase IIIA, een brandstoftank met hoge capaciteit en een geïntegreerde variabele snelheidsaandrijving (Variable Speed Drive (VSD), een motor om de koelventilator aan te sturen). Deze kenmerken, samen met de geïntegreerde VSD-motor, zorgen ervoor dat gebruikers gemiddeld 5% minder brandstof verbruiken in vergelijking met het industriegemiddelde voor soortgelijke modellen.

Deze QAS 5-modellen worden de komende jaren geïntroduceerd. Ze bieden klanten een duidelijke route naar de omschakeling naar Fase V en toekomstige richtlijnen. “Dit jaar vieren we 30 jaar leiderschap en innovatie inzake mobiele generatoren en we zijn trots dat we deze mijlpaal kunnen markeren met de introductie van onze QAS 5-serie. De vijfde en nieuwste generatie van QAS-gensets zijn ontworpen vanuit de visie om te voldoen aan de zich steeds veranderende eisen van eindgebruikers voor duurzame productiviteit, toegenomen operationele flexibiliteit en naleving van milieuverplichtingen en voorschriften”, zegt Adrian Ridge, president van de divisie Power and Flow van Atlas Copco.

Hoge geluidsemissies veroorzaakt door movbiele energieapparatuur worden steeds minder aanvaard in stedelijke omgevingen en op industriële werkplekken. Daarom zijn de QAS 5-generatoren beduidend stiller en genereren ze 5 tot 8 dBA minder geluid dan vergelijkbare generatoren. Deze bijna-stilte wordt bereikt door een combinatie van technologieën, waaronder de VSD-aangedreven motorventilator die de koelstroom aanpast aan de eisen van de motor. Dit, samen met de verbeterde geluidsdemping met o.m. geluiddempend schuim, biedt tot wel een vijfde minder lawaai, afhankelijk van de toepassing en het belastingsprofiel.

Daarnaast is de compacte QAS 5-generator met de nauwe stedelijke bouwlocaties in gedachten tot wel 20% kleiner dan vergelijkbare mobiele energieapparatuur. Bovendien zijn de gensets gevat in een robuust basisframe met geïntegreerde sleuven voor heftrucks. De sleuven zijn bestand tegen vier keer het gewicht van de unit zonder te vervormen. Deze kenmerken zorgen ervoor dat de generatoren makkelijker te vervoeren en ter plaatse eenvoudiger te plaatsen zijn, wat ten goede komt aan veilige werkomstandigheden.

Elektrische stroom is vaak onmiddellijk nodig en daarom zijn de QAS 5-generatoren gebaseerd op het connectiviteitsprincipe plug-and-play, dat is voorzien als een veilige, snelle en flexibele energietoevoer met zo min mogelijk gedoe voor de operator. Uitgerust met acht stopcontacten, een klemmenbord en optionele energiesloten kan de generator in vijf seconden worden gestart. Voor operatoren die schaalbare energie nodig hebben, kunnen de QAS 5-generatoren in minder dan een minuut met elkaar worden verbonden. Dit zorgt voor optimaal energiegebruik en een hoog niveau van plaatselijk beschikbare stroom.

De snelle parallelschakeling van de generatoren is mogelijk dankzij een innovatief energiemanagementsysteem PMS (Power Management System). Dit systeem beheert de generatoren efficiënt wanneer ze in parallelschakeling werken door de units in en uit te schakelen in overeenstemming met een toename of afname in belasting. Zo blijft de belasting van elke afzonderlijke generator op een niveau waarbij het brandstofverbruik optimaal is. Generatoren moeten ook niet langer draaien met lage belastingniveaus, die tot schade aan de motor kunnen leiden en de levensverwachting van de apparatuur verkorten.

Operatoren kunnen vertrouwen op de langere autonome werking van de QAS 5-generatoren. Als alle modellen met de geïntegreerde brandstoftanks van hoge capaciteit in serie werken, kunnen ze vijf ploegendiensten mee. De onderhoudstijd is eveneens verlaagd met een zwaar brandstoffiltersysteem met waterafscheider. Voor extra veiligheid hebben de units een vergrendelbaar extern brandstofvulpunt.

 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Succesvolle Demo Days in Boussu

Succesvolle Demo Days in Boussu

Met de laarzen doorheen het stof trotseerden de zowat 4.500 bezoekers van Demo Days een parcours van 3 km langs de exposanten doorheen de Terril Saint-Antoine in Boussu. Deze succesvolle opkomst betekent een stijging van het aantal bezoekers met[…]

19/09/2022 |
Cebeko is dealer van Doosan

Cebeko is dealer van Doosan

Construx Rental levert bekisting voor het prestigieuze project D’Ieteren Immo – Mobilis in Anderlecht

Construx Rental levert bekisting voor het prestigieuze project D’Ieteren Immo – Mobilis in Anderlecht

Na de hemel beweegt TVH Equipment nu ook de aarde

Na de hemel beweegt TVH Equipment nu ook de aarde

Meer artikels