Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Atlas brengt Antwerpse Kempen voor het eerst grondig in kaart

Gerelateerde onderwerpen :

,
Atlas brengt Antwerpse Kempen voor het eerst grondig in kaart

© Foto’s: Filip Dujardin

De culturele architectuurvereniging AR-TUR presenteert de Kempenatlas, een boek en een tentoonstelling over het geheugen en de toekomst van de Antwerpse Kempen. Speciaal gemaakte atlaskaarten en essays, archiefmateriaal, foto’s en het werk van kunstenaars tonen de ruimtelijke eigenheid van de Kempen en de uitdagingen voor de toekomst. De tentoonstelling is tot en met 19 november te zien in de Warande in Turnhout; het boek is vanaf nu te koop.

De ‘Kempenatlas. Het geheugen en de toekomst van een regio’ brengt de Antwerpse Kempen voor het eerst grondig in kaart. Twaalf thematische kaarten geven een inzicht in de ruimtelijke ontwikkeling en de toekomstmogelijkheden van de regio. Vele foto’s en archiefbeelden van archetypische plekken tonen de Kempen in al hun facetten. Kunstenaars Karl Philips, Chloé Dierckx, Sofie Van der Linden en Filip Dujardin interveniëren in de tentoonstelling en tonen  verborgen zaken zoals vergeten handelsroutes, persoonlijke geschiedenissen en mentale ruimtes.

De voorbije eeuwen duidden cartografen de Kempen systematisch aan als een onbestemde leegte of een niemandsland. Pas in het begin van de negentiende eeuw kwam daar verandering in. De Kempen werden als het ware gekoloniseerd. Er was overvloedig ruimte beschikbaar voor zware industrie, grote infrastructuurwerken en gedurfde experimenten. De Kempen waren een laboratorium waar vernieuwende inzichten in landbouw, armenzorg of mobiliteit voor het eerst werden uitgetest. Die bijzondere geschiedenis heeft de Kempen gemaakt tot wat ze vandaag zijn. Ook in de toekomst kunnen de Kempen een voortrekkersrol blijven spelen op het vlak van klimaat en welzijn, energie en wonen, natuur en recreatie.

AR-TUR, het centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen, lanceert met de Kempenatlas eigenlijk een project voor de regio. De atlas is immers een uitnodiging tot gesprek tussen beleidsmakers, ontwerpers en bewoners over de ruimtelijke uitdagingen in de Kempen. In die zin vormt het boek geen eindpunt maar een begin. De Kempenatlas fungeert als het referentiewerk en een inspiratiebron voor iedereen die mee de schouders wil zetten onder een duurzame toekomst voor de regio.

AR-TUR werkte voor dit project samen met Universiteit Antwerpen, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, de Warande en Public Space en kreeg steun van onder meer de Vlaamse overheid en de provincie Antwerpen. Een team van experts en kenners uit de regio gaf mee vorm aan de inhoud van boek en tentoonstelling, onder wie Edith Wouters (artistiek coördinator AR-TUR) en Annelies Nagels (stafmedewerker Tentoonstellingen de Warande).

De tentoonstelling is te bezoeken tot 19 november van woensdag tot zondag van 10 tot 17 uur, in Expozaal de Warande, Warandestraat 42 in Turnhout. De toegangsprijs bedraagt 5 €.  Het boek is te koop in de Warande en in de boekhandel en kost 39,99 €.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw- of woonpremie aanvragen kan in Leuven enkel nog digitaal

Bouw- of woonpremie aanvragen kan in Leuven enkel nog digitaal

Een bouw- of woonpremie aanvragen op papier kan niet meer in Leuven. Wie niet over een computer of internet beschikt of hulp nodig heeft, kan een afspraak maken met de betrokken dienst om de aanvraag samen met een ambtenaar in te dienen.  […]

Antwerpen vereenvoudigt digitaal ondernemen

Antwerpen vereenvoudigt digitaal ondernemen

Gratis 360° Beeldendatabank voor overheden

Gratis 360° Beeldendatabank voor overheden

Asse neemt eerste MAN eTGE in gebruik

Asse neemt eerste MAN eTGE in gebruik

Meer artikels