Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

ATF brengt personeel grip op veiligheid bij

Gerelateerde onderwerpen :

ATF brengt personeel grip op veiligheid bij

De 120 bouwvakkers van wegenbouwonderneming ATF nv kregen recent gedurende een hele dag een ludieke veiligheidsopleiding aangeboden door gedelegeerd bestuurder Mieke Frijters.

Het bedrijf had rond het thema ‘Ik heb grip op veiligheid’ negen workshops uitgewerkt. Verkeersveiligheid is immers heel belangrijk voor een wegenbouwbedrijf waarbij de vaklui veel op de baan zijn. Verkeers- en arbeidsveiligheid lopen hier als het ware parallel. Tijdens de verschillende workshops werden theorie en praktijk gecombineerd.

Voor heel wat werknemers bleek de slipcursus de topper van de dag. Op het terrein bevonden zich speciale matten die voortdurend werden nat gesproeid. Ervaren instructeurs legden eerst uit wat je zeker wel en zeker niet mag doen wanneer je met je wagen begint te slippen. Gas loslaten, ontkoppelen en vooral niet remmen, dat is de theorie. Die in de praktijk omzetten is niet altijd evident. De noodstop bleek voor velen nog mee te vallen, maar je auto uit de slip krijgen was al veel moeilijker.

 

“Een dergelijke dag in ons bedrijf is een combinatie van opleiding en teambuilding en vinden we heel belangrijk. Wij zijn een firma met een erg familiale sfeer. Mensen moeten zich hier thuis voelen en dit soort activiteiten, waarbij je ook nog iets nuttigs opsteekt, helpt daarbij”, verklaart preventieadviseur Koen Van Caesbroeck.

 

Zo stond er een tuimelwagen opgesteld die je letterlijk het belang liet voelen van een veiligheidsriem. Mensen weten wel dat je een veiligheidsriem moet dragen, net als eventuele passagiers en zeker kinderen. Wanneer de wagen begint te tuimelen, maakt dat indruk, maar wanneer ook een kinderknuffel meedraait, is het effect veel sterker. Zo maken we zowel de werknemers als de vaders en moeders bewust van het belang van een veiligheidsgordel”, aldus Koen Van Caesbroeck.

 

In een knalgele auto oefenen werknemers zichzelf in veilig en schadevrij manoeuvreren. De chauffeurs dragen een ‘dronkenbril’ en dan wordt het plots een heel stuk moeilijker. Ondanks de zomerhitte dragen ze allemaal een regenpak. Boven op het dak staat immers een grote kruiwagen gevuld met water. In het dak van de wagen bevinden zich vier douchekoppen. Wanneer de chauffeur te wild rijdt of te hard remt, schommelt het water in de kruiwagen en krijgt iedereen een koude douche.

Aan de andere kant van het bedrijfsterrein zijn dan weer andere opdrachten te vervullen, zoals in een elektrische wagentje  een parcours af te leggen zonder tegen de verkeersregels te zondigen. Ondertussen over een wipplank rijden zorgt voor een extra kick.

ATF is een modern familiebedrijf en bevindt zich dicht bij de Antwerpse haven. Het werd in 1960 opgericht door Kees Frijters en verzorgt infrastructuurwerken voor verschillende bedrijven, voornamelijk in de (petro-)chemische industrie. Tevens worden werken uitgevoerd voor de Vlaamse overheid in verschillende steden en gemeenten in en rond Antwerpen. Een bijkomende activiteit is recycling: ATF behandelt allerlei soorten puin tot granulaten die men voor verschillende doeleinden kan hergebruiken.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Investeren middels isoleren

Publireportage

Investeren middels isoleren

Een geïsoleerd huis is fijn om in te wonen. Het is energiezuinig en comfortabel. Daarnaast is het ook nog eens voordelig want je bespaart veel geld. Kies voor isolatie en het levert je een hoger rendement op. Vind je het lastig waar je moet[…]

De tienjarige aansprakelijkheid : wanneer is de verzekering verplicht?

Publireportage

De tienjarige aansprakelijkheid : wanneer is de verzekering verplicht?

Optimale waarde uit je zonnepanelen halen

Publireportage

Optimale waarde uit je zonnepanelen halen

De onmisbare periodieke check-up van uw verzekeringen

Publireportage

De onmisbare periodieke check-up van uw verzekeringen

Meer artikels