Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

ATAB nv lonkt verder dan de bitumenmarkt

ATAB nv lonkt verder dan de bitumenmarkt

De Canadese IKO Groep presenteert zich sinds begin juli met haar naam en productengamma in België onder de bedrijfsnaam IKO nv. Ze besloot om de afdeling Uitvoering van dakwerken te verzelfstandigen onder de naam ATAB nv en af te splitsen van de activiteiten Productie en verkoop van dak- en waterdichtingsproducten. Sinds 1 juli blijft ATAB nv als een nieuwe juridische entiteit enkel voortbestaan als aannemer van waterdichtingsprojecten op de Belgische markt voor dak- en waterdichting.

'IKO nv legt zich toe op de productie en verkoop van waterdichtings- en dakdichtingsproducten en IKO Enertherm pir-isolatie (polyisocyanuraat). Die branding wil het internationaal doortrekken onder de noemer 'IKO'. Deze IKO-groep heeft in 2000 de in 1911 opgerichte groep ATAB nv, wat aanvankelijk stond voor 'Antwerps Teer- en Asfaltbedrijf', overgenomen. Op internationaal vlak was de aannemingsactiviteit echter een atypische activiteit in die IKO Groep. Om heel die branding door te trekken naar IKO verzelfstandigt ze het ganse aannemingsgebeuren en splitst het af binnen een andere aandeelhoudersstructuur. Deze ganse nieuwe activiteit heet ATAB nv en heeft haar nieuwe hoofdzetel in Beveren, waar ook de grootste vestiging van de ATAB nv Groep gehuisvest is. We hebben tevens van de gelegenheid gebruik gemaakt om een kleine interne reorganisatie door te voeren met vooral een opdeling van de verschillende activiteiten in functie van de markt en met de focus op de verschillende kernactiviteiten', verklaart Herman De Backker, gedelegeerd bestuurder van ATAB nv - Projects in Waterproofing.

Binnen ATAB nv zullen drie activiteiten plaatshebben: nieuwbouw door ATAB Construct o.l.v. Peter Kinne, dat centraal voor gans België werkt vanuit het depot in Beveren; renovatie door ATAB Engineering met depots in Beveren o.l.v. John Ooms, in Gistel o.l.v. Matthias Tierens en in Steenokkerzeel o.l.v. André De Keersmaecker; en door de afdeling Roofprotect o.l.v. Kris De Backer, gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met inspectie, onderhoud en veiligheid op het dak, evenals de vloeibare harsen. Eind dit jaar komt bovendien Asphaltco Engineering in Steenokkerzeel, dat zich toelegt op de Brusselse en Waalse renovatiemarkt, als vierde entiteit mee onder ATAB nv.

'We onderscheiden deze drie activiteiten omdat we in de markt zien dat zowel de commerciële als de operationele aanpak grondig van elkaar verschillen. We hebben immers te maken met andere types klanten, andere werforganisaties en andere gevoeligheden en eisen vanwege onze klanten-opdrachtgevers. Om snel op de bal te kunnen spelen en daar een accurate organisatie tegenover te kunnen stellen, hebben we ons willen focussen op eenieders noden en verwachtingen', signaleert Herman De Backker.

Het aandeel niet-bitumen beslaat intussen reeds 15% in volume.

“Om voldoende capaciteit te kunnen garanderen aan onze klanten doen we daarnaast nog een beroep op een aantal partners die gespecialiseerd zijn in bepaalde types van werkzaamheden en producten. Op die manier bieden we een totaalaanbod op de Belgische markt van alles wat te maken heeft met het platte dak', signaleert de gedelegeerd bestuurder van ATAB nv.

Deze reorganisatie ging ook gepaard met de lancering van een nieuwe huisstijl. 'We hebben ervoor gekozen om afstand te nemen van het productgebeuren en meer de projectaanpak te onderlijnen. Dit doen we aan de hand van een strakker marineblauw logo waarin je een gebouw met zijn gevel en dak terugvindt', legt Herman De Backker uit.

Het bedrijf ATAB nv, dat gedurende meer dan honderd jaar deel uitmaakte van een roofingfabrikant, heeft zijn roots in de bitumen. De jongste jaren wil het echter steeds meer ook andere markten bewerken. Naast bitumen, dat tot vier jaar geleden nog 100% van de activiteit vertegenwoordigde en ook vandaag nog het overwicht heeft, legt de onderneming zich immers intussen eveneens toe op epdm, Resitrix, pvc en tpo (thermoplastisch polyolefine) en specifiek vloeibare harsen. Het aandeel niet-bitumen beslaat intussen reeds 15% in volume. 'Ook hier hebben we ervoor gekozen om samen te werken met een aantal partners/leveranciers, die ons bij deze marktbenadering mee steunen inzake opleiding en begeleiding van werkzaamheden en garantie', juicht Herman De Backker toe.

Toekomstplannen

ATAB nv wil in de nabije toekomst zijn organisatie voort uitbouwen en zich omringen met de gepaste mensen met de juiste drive die mee willen voortbouwen aan deze organisatie. 'Ons doel is om op elk gebied een betrouwbare partner te zijn voor platte daken. Daarnaast willen we een verdere specialisatie starten inzake gevelwerken en hellende daken. Roofprotect krijgt trouwens steeds meer vraag naar onderhoud en veiligheid van hellende daken en naar gevelwerken. ATAB Construct wil zich absoluut profileren als een gedegen partner voor algemene aannemers die tegen concurrentiële tarieven kwaliteitsvol werk aflevert en hen steunt bij een goede planning en een doordachte keuze van materialen. ATAB Engineering doet aan “design & build'; het voert ook een studie van de daken uit en stelt vervolgens voor om ze af te breken of te renoveren', signaleert de gedelegeerd bestuurder van ATAB nv.

Hij beschouwt de dakwereld als relatief conservatief en als een sector die nog heel wat uitdagingen biedt, maar inmiddels wel gebukt gaat onder de gevolgen van de detachering. 'We leven vandaag in een harde wereld. Ons bedrijf heeft tot op heden de kaart getrokken van kwalitatief werk met hoofdzakelijk zijn eigen mensen, niet in het minst omdat ons cliënteel daaraan veel belang hecht. Mensen met ervaring die je één op één kan inschakelen, vind je echter niet makkelijk meer. Uit Talentenwerf hebben we enkele jaren geleden gelukkig wel een aantal goede dakwerkers kunnen puren. Effectieve schoolopleidingen voor dakwerken zijn er niet, maar de VDAB biedt wel goeie vormingen aan in Hamme en Roeselare. We zetten evenwel vooral in op onze interne opleidingen en begeleidingen i.s.m. fvb Constructiv, zodat we onze mensen continu kunnen blijven bijscholen'', deelt Herman De Backker nog mee. ' JL

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Tijdens de Dag van de architectuur op zondag 17 oktober kan je kennismaken met een heleboel bijzondere projecten in Vlaanderen en Brussel. Ruim honderd gebouwen en veertig architectenkantoren zetten de deuren open voor een uitzonderlijke blik[…]

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem