Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Astro-Plan en Gemoco aan het feest

Astro-Plan en Gemoco aan het feest

Als één van de grootste opdrachtgevers van infrastructuurwerken in Vlaanderen hecht Aquafin veel belang aan een kwaliteitsvolle uitvoering met aandacht voor de omgeving. Dat onderstreept het bedrijf jaarlijks met de uitreiking van de Minder Hinder Award voor aannemers en de Kwaliteitsaward voor advies- en ingenieursbureaus. Dit jaar gingen de onderscheidingen respectievelijk naar Gemoco nv uit Munsterbilzen en Astro-Plan uit Aalst.

Aquafin verwacht van de aannemers waarmee het samenwerkt dat ze zich houden aan de afspraken over kwaliteit, veiligheid en hinderbeperking op de bouwplaats. In 2007 reikte het bedrijf voor de eerste keer een award uit aan de aannemer met de beste globale score.

De voorbije jaren kwamen geregeld dezelfde namen voor in het lijstje met de podiumplaatsen. Voor deze negende award bestaat de top 3 echter uit namen die er nooit eerder in voor kwamen. Gemoco uit Munsterbilzen werd laureaat, gevolgd door Devagro Groep uit Desselgem op de tweede plaats en Vangeel Wegenbouw uit Turnhout op de derde plaats.

Aquafin hecht veel belang aan een kwaliteitsvolle uitvoering met aandacht voor de ogeving.

Erik Moors, samen met zijn broer Arnaud bedrijfsleider van Gemoco, weet waarom ze nu pas in beeld komen bij de Minder Hinder Award: 'We zijn een eerder klein bedrijf en voeren meestal werken uit in onze eigen omgeving. Pas de jongste jaren, met een hoogtepunt in 2014 en 2015, hebben we projecten voor Aquafin uitgevoerd.'

Het winnen van de award ziet hij als een stevig schouderklopje voor alle projectleiders, werfleiders en arbeiders van Gemoco. 'Behalve kwaliteit hebben wij een goede dienstverlening altijd hoog in het vaandel gedragen. Dit is voor ons een bevestiging dat we goed bezig zijn. Misschien is het ook een eerbetoon aan onze vader, die ons het minder hinder-verhaal met de paplepel heeft bijgebracht, nog voor de term bestond. Hij werd in zijn tijd dan wel niet beloond met een award, maar wel met een biertje, een gebakje en een koffie of een kom soep, maar vooral met veel appreciatie van de mensen.'

Advies- en ingenieursbureaus bevestigen

Omdat een kwaliteitsvolle projectuitvoering start bij een dito ontwerp, riep Aquafin in 2010 de Kwaliteitsaward in het leven. Dat is een onderscheiding voor het advies- en ingenieursbureau dat het voorbije jaar het meest kwaliteitsvol, kostenbewust en klantgericht werkte.

Hier is de top 3 al vier jaar lang gevuld met dezelfde namen en ook dit jaar geen verrassing. Astro-Plan uit Aalst won de award in totaal al vier van de zes keren en dit jaar voor de derde keer op rij. Tweede werd Bureau Cnockaert uit Wervik en de derde plaats is voor Studiegroep Irtas uit Sint-Niklaas, beiden eveneens vaste waarden.

Hans Osselaer, zaakvoerder van Astro-Plan, schrijft het succes toe aan een combinatie van zuiver technische competenties en veel aandacht voor het anticiperen op mogelijke problemen en conflicten tijdens het verloop van de studie en de uitvoering van de werken.

'Dat vereist uiteraard ervaring, maar je moet ook bereid zijn om er de tijd voor te nemen. In de huidige conjunctuur en door de toenemende complexiteit van de regelgeving is dit zeker niet evident,' weet hij. 'Maar door deze werkwijze worden alle actoren in de publieke ruimte tijdig bij het ontwerp betrokken, wordt in de mate van het mogelijke gehoor gegeven aan hun wensen en worden verrassingen bij het afleveren van de bouwvergunning of tijdens de uitvoeringsfase beperkt. Het toetsen van ontwerpkeuzes aan de extra-technische gegevens is voor onze medewerkers een reflex geworden. Dat is een pluim die zij op hun hoed kunnen steken.'

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Het familiebedrijf Vorsselmans uit Loenhout, gespecialiseerd in de productie en montage van aluminium ramen, gevels en zonnepanelen, zette de symbolische eerste spadesteek voor de bouw van een nieuwe, geautomatiseerde productiehal met een[…]

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring