Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aster plaatst 650.000 zonnepanelen op sociale woningen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Aster plaatst 650.000 zonnepanelen op sociale woningen

(c) Aster cv

Deze week tekenden veertig Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen (shm’s) de oprichtingsakte van de coöperatieve vennootschap Aster, een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH). Aster wil de komende vier jaar 231 miljoen € investeren en 647.767 zonnepanelen installeren op 58.433 sociale woningen. In totaal moeten die een productie opleveren van 207.286 MWh per jaar.

 

“Vóór het einde van dit jaar willen we de financiering van de investering rond hebben en starten we met de selectie van de aannemers. In het eerste kwartaal van 2021 willen we de opdracht kunnen gunnen. We rekenen erop dat we in het tweede kwartaal van 2021 kunnen starten met de plaatsing van de eerste zonnepanelen”, zegt Björn Mallants, gedelegeerd bestuurder van Aster en directeur van de VVH.
 
De shm’s willen met de oprichting van de cv Aster actief en structureel bijdragen aan een beter klimaat, de strijd aangaan met energiearmoede en een bijdrage leveren aan de klimaatambities van Vlaanderen. Het project trekt ook de aandacht omwille van het sociale karakter. “Solidariteit is het sleutelwoord. We willen sociale huurders laten besparen op hun energiefactuur. De zon schijnt immers voor iedereen”, zegt Björn Mallants.

Energietransitie

Aster levert met dit project een belangrijke bijdrage aan de Vlaamse energietransitie. Door deze investering zal Vlaanderen jaarlijks 35.031 ton CO2 minder uitstoten. “De CO2-reductie die de sociale woonsector hiermee realiseert, staat gelijk aan wat de reductie van een bos met 1,4 miljoen bomen, zo’n 29 km²  of 4.379 voetbalvelden groot zou opleveren. De energieproductie is het equivalent van een negentigtal windturbines”, vertelt Mallants.
 
De Vlaamse ministers Zuhal Demir (Energie) en Matthias Diependaele (Wonen) noemen het initiatief een positieve evolutie. Vroeger waren het vooral huiseigenaars die konden genieten van zonnepanelen, nu komen daar ook de huurders bij. Dankzij Aster zullen de huurders van bijna 60.000 sociale huurwoningen hun elektriciteitsfactuur volgend jaar zien dalen.
 
“Dat is een welgekomen steun voor deze doelgroep die het financieel sowieso al niet gemakkelijk heeft. Bovendien is dit project een mooi voorbeeld voor de private markt. Hopelijk gaan de privé-eigenaars die allemaal samen ongeveer 550.000 woningen verhuren, in de toekomst mee op deze ingeslagen weg”, aldus de ministers.

Financiering

Aster cv werd op 26 oktober opgericht door veertig shm’s. In totaal worden 64 shm’s (80% van de leden van de VVH) aandeelhouder van Aster. De vennootschap krijgt financiële steun van het Elena-subsidieprogramma. Dat is een initiatief van de Europese Commissie dat vernieuwende acties rond duurzame ontwikkeling mogelijk maakt.
Aster financiert de investering met niet-publieke middelen. De shm’s die aandeelhouder zijn brengen de concessiewaarde van de daken in de vennootschap in. Het zonneactiveringsplan is een eerste initiatief van de nieuwe cv. Op de middellange termijn plant Aster nog andere duurzaamheidsinvesteringen in de Vlaamse sociale woonsector.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Matexi blijft op koers ondanks actuele uitdagingen in de bouwsector

Matexi blijft op koers ondanks actuele uitdagingen in de bouwsector

Ondanks de actuele ongeziene uitdagingen voor de bouwsector – veroorzaakt door inflatie, sterk gestegen energieprijzen en verstoringen in de toeleveringsketen – slaagt woningbouwer en buurtontwikkelaar Matexi erin om een solide koers[…]

Gent wil aanbod studentenhuisvesting verhogen

Gent wil aanbod studentenhuisvesting verhogen

Cofinimmo verwerft twee nieuwe woonzorgcentra

Cofinimmo verwerft twee nieuwe woonzorgcentra

Woningent zoekt ontwerper voor sociaal woongebouw in Meulestede

Woningent zoekt ontwerper voor sociaal woongebouw in Meulestede

Meer artikels