Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ascentrium injecteert kernversterkende woonkwaliteit in As

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Ascentrium injecteert kernversterkende woonkwaliteit in As

Ghislain en Bjorn Lenaers, gedelegeerde bestuurders van Group GL, en burgemeester Tom Seurs (vanaf l.) openden het boek met als titel ‘As schrijft een nieuw hoofdstuk’ en daarin de eerste steen.

Burgemeester Tom Seurs (Voluit!), architect Joris Diliën van het Hasseltse architectencollectief UAU Collectiv en Ghislain Lenaers van privé-projectontwikkelaar Group GL International uit Houthalen legden op vrijdag 23 maart de eerste steen van het pps- en woonproject Ascentrium in het centrum van het Limburgse As.

Hierbij gaven ze blijk van een uitzonderlijke durf en ambitie, want ze deden dit vóór de eigenlijke verkoop van de appartementen (tijdens het daaropvolgende weekend) officieel van start ging.

Met de bouw van 48 een-, twee- en drieslaapkamerappartementen en een ondergrondse parking aan het Kerkplein en de Dorpsstraat wordt het woonaanbod in het centrum van As gevoelig uitgebreid. Een nieuwe bibliotheek, die een onderdeel vormt van de eerste residentie met 18 appartementen, zorgt voor de openbare inbreng in dit pps-project.

De burgemeester, architect Joris Diliën en Ghislain Lenaers (vanaf l.) metselden vervolgens buiten de eerste steen van dit kernversterkende project.

 

“We zijn al een aantal jaren met bezig met dit dossier, waarbij we in 2010 reeds werkten aan een ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) en dat nog onder voormalig burgemeester Miel Craeghs werd gestart; in 2009 zijn Miel en ik hierover al gesprekken gaan voeren met eigenaars. Intussen hebben de mensen waarschijnlijk al vier keer gedacht dat hiervan niks kwam, maar het project komt er nu dus toch en hierbij is bovendien voor kwaliteit gekozen. De eerste voorwaarde van de gemeente was dat dit een kernversterkend project moest zijn met een goede mix van wonen, handel, publieke diensten waaronder de bibliotheek en de heraanleg van het openbaar domein. De gemeentelijke bibliotheek, die deel uitmaakt van de eerste fase en die naar voren wordt geschoven naar het midden van het plein, wordt in een hedendaags jasje gestoken. Op die manier zal Ascentrium niet enkel een woonproject met drie bouwblokken vormen, maar ook een rol spelen in het openbloeien van hartje As als ontmoetingsplaats voor senioren en jongeren”, juicht burgemeester Tom Seurs toe. Daarnaast moeten diverse handelspanden en horeca op 384 m² voor een economische boost zorgen.

Impressie van gebouw A.
 

Onbeschreven blad

Joris Diliën werkte naar eigen zeggen heel graag mee aan dit dossier omdat As een onbeschreven blad was dat nood had aan centrumversterking. “We beschikken hier over een heel grote ruimte die drager moet zijn van het publieke leven. Hier willen we een plek creëren waar de lokale inwoners kunnen samenkomen in een kwaliteitsvolle architectuur met veel licht en lucht”, belooft hij.

Ontwerpers en bouwheren kozen voor kwaliteit, zoals blijkt uit deze inkijk in een appartement.

Aan het project hangt een kostenplaatje van zowat 10 miljoen €. In april begint de eerste fase met de bibliotheek en de bouw van 18 appartementen die eind volgend jaar moeten worden opgeleverd. Daarna start de bouw van de overige dertig appartementen. De ondergrondse parking omvat in de eerste fase 21 en in de tweede fase dertig parkeerplaatsen.

Tijdens het weekend van 24 en 25 maart vond op het plaatselijke Kerkplein een lanceringsevenement plaats. Voor meer info over dit project kan je ook terecht op www.woneninas.be.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuw schoolgebouw met aandacht voor akoestisch comfort

Nieuw schoolgebouw met aandacht voor akoestisch comfort

Meer dan een jaar nu al betrekken de zowat 300 leerlingen, leraars en directie de nieuwe gebouwen van de Stedelijke Basisschool Zuid in Stasegem. Het stadbestuur koos bewust voor een BEN-school, maar wilde omwille van het pedagogische concept[…]

27/02/2021 | ScholenAkoestiek
Merelbeke bouwt eigen carnavalsloods

Merelbeke bouwt eigen carnavalsloods

Dijledal Leuven heeft meer dan 400 woningen in de pijplijn

Dijledal Leuven heeft meer dan 400 woningen in de pijplijn

Zulte: herontwikkeling bedrijfssites stap dichterbij

Zulte: herontwikkeling bedrijfssites stap dichterbij

Meer artikels