Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Asbestattest verplicht vanaf 23 november

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Asbestattest verplicht vanaf 23 november

© Maciej Bledowski

De datum voor de invoering van het asbestattest is gekend. Vanaf 23 november 2022 moet er bij elke overdracht van een pand dat vóór 2001 werd gebouwd, een asbestattest overhandigd worden aan de koper. Volgens OVAM zouden in Vlaanderen 2,8 miljoen woningen asbesthoudende toepassingen bevatten.

In het kader van het Actieplan Asbestafbouw wil de Vlaamse regering zo snel mogelijk al het aanwezige asbest in kaart brengen in Vlaamse gebouwen en woningen gebouwd voor 2001. Daarom zijn op 1 april de ministeriële besluiten getekend die stipuleren dat er een inventarisatieplicht komt bij verkoop.

Eind april zijn deze besluiten gepubliceerd en vanaf 23 november 2022 moet er een asbestattest beschikbaar zijn op het ogenblik van de ondertekening van de onderhandse akte (compromis) of van de verkoopovereenkomst. Zo weet de koper voor aankoop of er asbest aanwezig is in de woning.

Om te anticiperen op deze nieuwe wetgeving gaat makelaarsbedrijf Century 21 een samenwerking aan met het offerte- en afsprakenplatform van Rocketflow. Via dat vastgoedtechnologie-platform kan je eenvoudig en snel een afspraak maken om asbest in je woning in kaart te laten brengen. Die inventaris gebeurt via een door de OVAM erkende asbestdeskundige.

“Wat het platform uniek maakt, is dat het intelligente offerte- en planningssoftware bevat die gebruikt wordt door de bedrijven die de asbestinspecties uitvoeren. Zo biedt Rocketflow zonder wachttijd een prijs op maat van het specifieke gebouw en verschillende mogelijke tijdslots aan de gebouweigenaar”, zegt Mitchell Cap, managing partner van venture studio Uncapped, het bedrijf achter Rocketflow.

“Ook wanneer een beveiliging of verwijdering van asbest nodig is, biedt het platform een oplossing. Het probleem voor gebouweigenaars en kopers gaat natuurlijk verder dan enkel het in kaart brengen. Is er asbest aanwezig in de woning en wil je daar als verkoper of koper iets aan doen, dan bezorgen wij een offerte voor de verwijdering”, zegt Cap.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Informatie bij overstromingen of droogte

Informatie bij overstromingen of droogte

Waterinfo.be is de website van de Vlaamse overheid waarop je informatie kan vinden over overstromingen en droogte. Een groot deel van de data zoals metingen, (interpretaties van) voorspellingen, kaartmateriaal en de watertoets-tool is openbaar[…]

22/04/2022 | Digitaal
Vlaamse overheid en bouwsector partners in duurzame bemaling

Vlaamse overheid en bouwsector partners in duurzame bemaling

Lokeren en Moerbeke onderzoeken fusie

Lokeren en Moerbeke onderzoeken fusie

Vlaamse regering bereikt akkoord over bouwshift

Vlaamse regering bereikt akkoord over bouwshift

Meer artikels