Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Artesis Plantijn Hogeschool bouwt campus op Spoor Noord Antwerpen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Artesis Plantijn Hogeschool bouwt campus op Spoor Noord Antwerpen

Voor de bouw van een gloednieuw campusgebouw kiest de Artesis Plantijn (AP) Hogeschool opnieuw voor een strategische locatie in Antwerpen-Noord. De nieuwbouw, met een oppervlakte van 7.500 m², zal plaats bieden aan 2.000 studenten en moet het groeiende aantal studenten van de Hogeschool helpen opvangen. Het campusproject in Spoor Noord moet in september 2021 voltooid zijn.

De AP Hogeschool telt ongeveer 12.000 studenten. Momenteel huisvest de school 7.000 studenten in haar campus op Spoor Noord. Met een derde complementair gebouw, tussen de Licht- en de Parktoren, wil de hogeschool haar AP-wijk voort uitbreiden. Het nieuwe campusgebouw kan mee genieten van de uitermate gunstige locatie.

“De opleidingen van Gezondheid en Welzijn, Wetenschap en Techniek en Onderwijs en Training ondervinden vandaag al de belangrijke meerwaarde van hun ligging. De nabijheid van de haven, het nieuwe ziekenhuis en het centrum van Antwerpen faciliteren namelijk een doorgedreven samenwerking tussen de hogeschool en verschillende sectoren. Deze wisselwerking met het werkveld is één van de voornaamste speerpunten van onze  school”, zegt Inga Verhaert, voorzitter van de AP Hogeschool.

Toekomstgericht

Sinds de fusie tussen de Artesis en Plantijn Hogeschool in 2013 is het studentenaantal bij AP met ongeveer 30% gestegen en ook in de toekomst zal de populatie nog toenemen. De groei van de huidige professionele bachelors stuwt de hogeschool op korte termijn boven de 12.000 studenten en met de integratie van de graduaats- en educatieve opleidingen in het vooruitzicht worden meer dan 2.000 extra studenten verwacht in de AP-stadscampussen. “We streven naar een optimale leeromgeving voor onze studenten. Met de bouw van deze nieuwe campus werken we volop voort aan onze missie om van AP een leerstad te maken waar onze studenten zich ten volle kunnen ontwikkelen”, aldus algemeen directeur, Pascale De Groote.

Bij het ontwerp van de nieuwbouw werd ook gekeken naar de ecologische voetafdruk. “Als eerste stap maakt het gebouw handig gebruik van de fundering van de bestaande parking. Voorts zijn in het ontwerp een passieve zonnewering, zonnepanelen, groendaken en een doorgedreven isolatie geïntegreerd om een aangenaam binnenklimaat te creëren. Centraal in het gebouw komt een tuin die veel zal weghebben van een urban jungle. We brengen massa’s groen naar de stad; groen om naar te kijken, door te wandelen en in te verdwalen”, aldus architect Bert Ooms van POLO architects, de ontwerper van de nieuwbouw.

Lichttoren

AP bouwt niet alleen, het koopt ook de beneden- en de eerste verdieping in de Lichttoren. “Om nog beter aan de noden van de studenten te beantwoorden wordt het gelijkvloers een ‘student service center’. Met de nieuwbouw en de aankoop van de ruimte in de Lichttoren creëert de Hogeschool een ware ‘AP-wijk’. Heel Spoor Noord zal AP kleuren. Naast de sporthal in het midden van het park voor de lerarenopleiding, campus Spoor Noord - Noorderplaats (kopgebouw Spoor Noord) en campus Spoor Noord - Ellermanstraat, vormen de nieuwbouw en een deel van de Lichttoren het sluitstuk van de campus Spoor Noord”, besluit Pascale De Groote.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Antwerpen bouwt jeugdcentrum in Park Groot Schijn

Antwerpen bouwt jeugdcentrum in Park Groot Schijn

Stad Antwerpen wil het voormalige clubhuis van de duikclub in Park Groot Schijn in Deurne omvormen tot een jeugdcentrum. Het schepencollege keurde zopas de omgevingsvergunning daarvoor goed. Tegen de zomer van 2022 moeten de nieuwe gebouwen[…]

België moet dringend meer datacenters bouwen

België moet dringend meer datacenters bouwen

Overheidsopdrachten houden stand in de viruscrisis

Overheidsopdrachten houden stand in de viruscrisis

'Lagere lokale investeringen zetten relance op losse schroeven'

'Lagere lokale investeringen zetten relance op losse schroeven'

Meer artikels