Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Artenova-gebouw Mechelen wordt groen woonproject

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Artenova-gebouw Mechelen wordt groen woonproject

De voormalige meubelzaak Artenova aan de Hendrik Consciencestraat in de Mechelse stationsbuurt maakt binnenkort plaats voor een nieuw gebouw met 18 appartementen en twee commerciële ruimtes op het gelijkvloers.

Projectontwikkelaar Antonissen Development Group voorziet tevens een semi-publieke binnentuin van 750 m² en een dak-moestuin. Een autolift brengt de wagens van de bewoners rechtstreeks van de straat naar de ondergrondse parking.

Het Artenova-gebouw in Mechelen werd tot voor kort gebruikt door de vzw Mest als proeftuin voor Mechelse starters en artistieke projecten. Binnenkort wordt het gebouw afgebroken om plaats te maken voor een woonproject van vijf verdiepingen met een uitgesproken groen karakter.

De binnentuin zal overdag ook toegankelijk zijn voor het publiek. De toegang gebeurt via een grote poort aan de Hendrik Consciencestraat. In de binnentuin wordt eveneens een overdekte fietsenstalling met 72 plaatsen voorzien.

Daktuin

Bovendien krijgt het nieuwe woonproject een daktuin van 425 m² op het lager gelegen dak van de eerste verdieping, waar ook een moestuin met serres wordt voorzien. Het is een combinatie van twee trends die je steeds vaker aantreft in onze centrumsteden: groendaken en moestuinen. Beide bieden immers verscheidene troeven.

"Groendaken voorzien naast het voor de hand liggende ecologische voordeel, ook een extra buffer tegen de steeds extremere hittegolven waar ons land mee te kampen krijgt. Een moestuin is dan weer goed voor de sociale cohesie van het woonproject en voor de verticale integratie van wonen, werken en ontspannen. Daarnaast speelt het in op de wensen van de moderne Vlaming die zijn groenten almaar meer lokaal en biologisch wil", aldus Sven Potvin, CEO van de Antonissen Development Group.

Autolift

Opvallend is de autolift die het gebouw krijgt. Toekomstige bewoners kunnen straks met hun wagen rechtstreeks van de straat in een grote lift rijden die hen naar de ondergrondse parkeergarage brengt. Zo neemt de ingang van de parking ook minder plaats in, waardoor er meer ruimte is voor parkeerplaatsen. Wie geen wagen bezit, kan een deelwagen gebruiken die voor de bewoners wordt voorzien. Naast de 18 appartementen krijgt het gebouw ook een grote handelsruimte.

De projectontwikkelaar en de Bouwcommissie van de stad Mechelen bereikten een akkoord over een nieuw bouwproject op de huidige Artenova-site. Die is namelijk een stadskanker aan het worden op een strategische plaats: de toegangspoort naar het centrum van de stad.

"Het project moet in het vergunningstraject nog beoordeeld worden en onderworpen worden aan een openbaar onderzoek, maar wij zijn blij dat er vandaag een kwalitatief ontwerp op tafel ligt dat goedgekeurd werd door de Bouwcommissie. Het project biedt een meerwaarde voor de buurt en het draagt bij tot de herwaardering van de stationsomgeving”, besluit Greet Geypen, de Mechelse schepen van Stedenbouw.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Zoals verwacht laat de schaarste op de markt van de studentkamers zich nu ook voelen op de gemiddelde huurprijzen. De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Vlaanderen rondt voor het eerst de kaap van 450 euro. Dat blijkt uit een[…]

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Meer artikels