Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Art-deco-hotel in Nieuwpoort krijgt zijn allure en grandeur terug

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Art-deco-hotel in Nieuwpoort krijgt zijn allure en grandeur terug

(c) Bouwkroniek

Een ingrijpende renovatie en uitbreiding zal het voormalige hotel van de Brusselse architect Apollon Lagache in Nieuwpoort zijn vroegere grandeur teruggeven. Er worden aan het als monument beschermde pand twee verdiepingen toegevoegd, er komt voor de nieuwe bewoners een ondergrondse parkeergarage onder de dijk en het openbare domein rond het gebouw wordt aangepakt door de stad. Als de vergunning snel rond is, starten de werken nog dit najaar. De eerste bewoners zullen dan in 2024 hun intrek kunnen nemen.
 
 
 

 

Het statige hotel aan de Zeedijk werd gebouwd in 1924. Het maakte van Nieuwpoort één van de meest mondaine badplaatsen aan de Belgische kust. Na verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog werd het vanaf de jaren ’60 van vorige eeuw een gastenverblijf, maar omdat nauwelijks werd geïnvesteerd in onderhoud en herstellingen, raakte het pand in verval. Bij de werken in de jaren ’60 verdwenen vele waardevolle elementen zoals de iconische toren, de koepels, de luifel boven de inkom, de loggia en het hoekterras. Het trieste hoogtepunt was toen de kamers op de verdiepingen in 2018 moesten worden gesloten wegens brandgevaar. Op het gelijkvloers zitten een reeks winkels en horecazaken die met hun uitbouwen de bouwkundige grandeur van het gebouw in de weg staan. Het gebouw heeft te lijden onder betonrot en het dak verkeert in slechte staat. Asbest zit er niet in het gebouw.
 
VDD Project Development, ontwikkelaar van historische projecten in o.m. Brugge en Brussel, heeft in december van vorig jaar een vergunning gevraagd voor het project The Grand, de nieuwe naam die de vorige (White Residence) moet doen vergeten. Samen met het gerenommeerde Londense architectenbureau David Chipperfield Architects wil VDD het beschermde monument op een unieke manier restaureren. Het team voegt zelfs enkele verdwenen belle époque-elementen opnieuw toe. “Dit wordt zonder twijfel de architecturale parel aan de Noordzee”, zegt de Nieuwpoortse burgemeester Geert Vanden Broucke.
 
“Eind december hebben we onze plannen voor deze unieke restauratie van The Grand officieel ingediend. Het is duidelijk dat wij voor een grondig totaalproject kiezen met veel respect voor de geschiedenis van het pand. We brengen zelfs belangrijke elementen terug die doorheen de tijd zijn verloren gegaan, zoals de toren en koepels van het gebouw, het hoekterras, de luifel en de loggia aan de kant van het Hendrikaplein. The Grand wordt straks opnieuw een landmark waar we fier op kunnen zijn. Bovendien hopen we dat dit project ook een standaard zal zetten voor meer doordachte en betrokken ontwikkeling aan onze kust”, zegt Johan Vandendriessche, bestuurder van VDD Project Development. Voor de aankoop van het pand en de geraamde kosten voor de werken samen komt hij uit op zowat 80 miljoen €.

Team

Om het prestigieuze project vorm te geven, doet VDD Project Development een beroep op het geprezen Londense architectenbureau David Chipperfield Architects. Dat geniet al jaren wereldfaam voor zijn fijngevoelige restauraties, waaronder dat van de Royal Academy of Arts in Londen en de herbestemming van historische Unesco-sites zoals de renovatie van het Neues Museum in Berlijn. In Leuven werkt hij aan een indrukwekkende nieuwbouwtoren op de Hertogensite.
 
“Onze ambitie voor dit project is om het gebouw zijn grandeur en status aan de kust van Nieuwpoort terug te geven. Veel van wat er nog over is van het historische gebouw zal zorgvuldig worden gerestaureerd, zoals de inkomhal, de standbeelden en andere originele elementen in de gevels. Andere delen, zoals de nieuwe verdiepingen, de iconische toren en de koepels, zullen worden hersteld met een speelse, eigentijdse herinterpretatie van de bestaande architecturale taal, met respect voor het oorspronkelijke ontwerp. Door het gebouw een nieuw leven te geven hopen we het Hendrikaplein opnieuw te activeren en er een ontmoetingsplek van te maken voor alle inwoners, iets dat de laatste jaren verloren was gegaan”, zegt architect David Chipperfield. Enkel de gevels en de indrukwekkende inkomhal zijn beschermd als monument. Om de extra verdiepingen te kunnen dragen moeten de bestaande verdiepingen verstevigd worden. De gevel van de nieuwe verdiepingen krijgt dezelfde kleur als de bestaande gevel, maar wordt opgetrokken in een ander materiaal en dan waarschijnlijk gekaleid. De extra verdiepingen moeten het art-deco-hotel zijn statigheid teruggeven. In bouwhoogte werd het, net als het bijna net zo oude De Barkentijn enkele meters verder op de Zeedijk, ingehaald door zowat alle omliggende panden.
 
Behalve David Chipperfield Architects worden ook hp Engineers, gespecialiseerd in duurzame, technische installaties, betrokken bij het project. Net als de ingenieurs van Mouton - specialisten in stabiliteitsstudies - en de gerenommeerde erfgoedarchitecten van het Brusselse Origin.

Meerwaarde

Het nieuwe The Grand krijgt verschillende functies. Zo komen er in 70 nieuwe appartementen, met verkoopprijzen van vermoedelijk 300.000 tot enkele miljoenen €, afhankelijk van de oppervlakte, ligging en afwerking. Daarnaast worden de historische bar en brasserie op het gelijkvloers in ere hersteld en zal er ook plaats zijn voor drie ruime handelsruimtes aan de zijde van de Albert I-laan en een zwembad met wellness in de kelderverdieping.
 
Er komt een ondergrondse parking met 115 parkeerplaatsen (enkel voor de eigenaars van de appartementen) en er is plaats voor 248 fietsenstallingen. De ingang van de parkeergarage komt mogelijk op de Zeedijk. Een betere oplossing zou zijn dat een doorsteek gemaakt wordt vanuit de bestaande parkeergarage onder het Hendrikaplein. Daarvoor is echter de toestemming nodig van de eigenaars van de parkeerplaatsen in die garage. Een fysieke vergadering met de honderden eigenaars is echter moeilijk tijdens de viruscrisis. Zelfs een onlinevergadering met honderden eigenaars ligt niet voor de hand.
 
Het project is het resultaat van intensief en soms pittig overleg met stad Nieuwpoort en het Agentschap Onroerend Erfgoed. “Het hotel van Lagache is één van de meest iconische landmarks van Nieuwpoort. Met dit ambitieuze project krijgt de ‘grande dame’ van onze badstad haar oorspronkelijke schoonheid terug. Het prachtige pand wordt zo wederom dé onbetwiste architecturale parel aan de Noordzee. We zijn bijzonder verheugd dat iedereen het opnieuw zal kunnen bewonderen zoals in de glorieuze beginjaren. Samen met de gerestaureerde Villa Hurlebise en het vernieuwde Hendrikaplein dat zal fungeren als belevings- en ontmoetingsplaats, wordt The Grand een opmerkelijk uithangbord van Nieuwpoort”, stelt Geert Vanden Broucke, burgemeester van Nieuwpoort.
 
“Dit project heeft een meerwaarde op economisch, cultureel en toeristisch vlak. Heel veel dank aan VDD Project Development en de stad Nieuwpoort om hun schouders onder dit project te zetten. Dit gebouw leeft in de herinnering van vele mensen, ontelbare families brachten er een fijne tijd aan zee door. Het is als het ware een herinneringsmachine met een onmiskenbare waarde. Door dit prachtige gebouw te restaureren creëren de opdrachtgevers een gevoel van tijdloosheid. In een poëtische bui denk ik dat dit een overwinning is op de vergankelijkheid en het verlies, eigen aan ons menselijk bestaan. Aan de historie van The White Residence wordt nu een nieuw verhaal gebreid, The Grand is de start van een nieuwe geschiedenis”, meent Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed. Voor The Grand kan VDD Project Development rekenen op een subsidie van de Vlaamse overheid, een vast percentage voor dat deel van de werken dat specifiek op de restauratie slaat.

Geothermie

VDD Project Development wil van de herbestemming van The Grand als ecologische voorbeeldproject maken. “Op bouwkundig vlak zullen we reeds aanwezige materialen maximaal hergebruiken vooraleer nieuwe elementen toe te passen. We kiezen ten volle voor groene energie. Diverse moderne en duurzame technieken worden toegepast om het totale energieverbruik tot een minimum te beperken. Hiervoor zal gebruik gemaakt worden van o.a. geothermie, zonnepanelen en maximale terugwinning van de geproduceerde warmte. Het gebouw zal bijvoorbeeld worden verwarmd en gekoeld zonder fossiele brandstoffen”, duidt Thibaut De Vos, bestuurder van VDD Project Development.
 
Op het Maria Hendrikaplein verdwijnt het gebouwtje van de toeristische infodienst. Die functie wordt straks ingevuld in de –tegen dan - gerestaureerde Villa Hurlebise. Hoofdaannemer Aquastra is nog aan de slag met de gevel- en raamrestauratie, naar de plannen van het Antwerps Architecten Atelier. Ook op de Zeedijk komt er een accent waardoor duidelijk wordt dat je bij The Grand bent.
https://vimeo.com/499682620
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

TINC, GIMV en TDP lanceren Yally

TINC, GIMV en TDP lanceren Yally

De beursgenoteerde investeringsmaatschappij TINC lanceert samen met TDP, de infrastructuur joint-venture tussen Belfius en de investeringsmaatschappij Gimv, een initiatief onder de naam Yally, wat staat voor ‘Your Ally’ of je[…]

27/09/2022 | Ondernemingen
Ontwerper aangesteld voor Impact Factory in Mechelen

Ontwerper aangesteld voor Impact Factory in Mechelen

Geen vergunning voor stelplaats De Lijn in Gent-Wondelgem

Geen vergunning voor stelplaats De Lijn in Gent-Wondelgem

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Meer artikels