Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Arme gezinnen krijgen dakisolatie

Gerelateerde onderwerpen :

50 West-Vlaamse gezinnen worden begeleid bij het energiezuiniger maken van hun woning. Er wordt een gratis energiescan uitgevoerd, dakisolatie geplaatst en/of een nieuwe verwarmingsketel geplaatst. Het geheel wordt betaald met de energiewinsten en weegt op geen enkel moment door op het maandelijkse gezinsbudget. Na 5 tot 10 jaar is de renovatie volledig terugbetaald en blijven de energiewinsten behouden. Dankzij de subsidie van de provincie kan het financieringssysteem 'opbrengstgarantie' getest worden. Na deze test wil men het project uitbreiden naar gans Vlaanderen en daarbuiten.

De provincie West-Vlaanderen heeft zopas een subsidie van 186.874 ' toegekend voor een gemeenschappelijk project van alle West- Vlaamse lokale entiteiten van het Vlaams EnergieAgentschap (VEA).

Impuls

De provincie West-Vlaanderen wil hiermee een belangrijke impuls geven aan initiatieven binnen de provinciale beleidsdomeinen Welzijn en de sociale impact ervan versterken. De lokale entiteiten ontvangen deze projectsubsidie voor hun begeleidingsaanbod aan gezinnen in armoede die hun energieverbruik (en dus CO2-uitstoot) drastisch willen verlagen en hun wooncomfort verhogen.

Het project omvat een grondige doorlichting van het energieverbruik van de woning, het plaatsen van dakisolatie of van een condensatieketel en energieadvies op maat om de energiekosten zo laag mogelijk te houden. Innovatief aan dit project is de financiering van de werken via een opbrengstgarantie. Dat houdt in dat de investering op geen enkel moment weegt op het maandelijkse gezinsbudget. De gezinnen betalen de investering terug met effectief gerealiseerde energiewinsten. Vijf jaar later beschikken de bewoners over een energiezuiniger huis en gaat de winst die ze realiseren op de energiefactuur niet langer naar de terugbetaling, maar kunnen ze daar zelf over beschikken.

Het financieringssysteem is innovatief omdat geen begininvestering noodzakelijk is. Zo krijgen kansarme gezinnen de kans om hun woning gezond en energiezuinig te maken. Dit driejarige project moet het concept verfijnen en de toepassing testen in 50 woningen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaanderen wil vergunningsstop voorkomen na stikstofarrest

Vlaanderen wil vergunningsstop voorkomen na stikstofarrest

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir verspreidde zopas via een ministeriële instructie richtlijnen aan al haar administraties en alle vergunningverlenende overheden om ervoor te zorgen dat belangrijke investeringsprojecten niet in het[…]

04/05/2021 | VlaanderenOmgevingsverguning
Vlaamse bouwsector krijgt goede punten voor materialen- en bodembeheer

Vlaamse bouwsector krijgt goede punten voor materialen- en bodembeheer

EIB financiert afvalwaterzuivering Aquafin

EIB financiert afvalwaterzuivering Aquafin

Jan De Nul installeert fysiochemische grondwasinstallatie

Jan De Nul installeert fysiochemische grondwasinstallatie

Meer artikels