Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Arendonk bouwt grootste energieneutrale woonproject van de Kempen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Arendonk bouwt grootste energieneutrale woonproject van de Kempen

Op de site van voormalige basisschool ‘De Wamp’ in Arendonk verrijst binnenkort De Maeskens, het grootste bijna-energieneutrale (ben) woonproject van de Kempen. Projectontwikkelaar Ultrium Development voorziet in totaal vijf duurzame gebouwen met 109 appartementen waarvan elf penthouses, en één commerciële ruimte op de Vrijheid.
Die voldoen allen aan de strengst mogelijke energienormen (E20). Daarnaast wordt een groen parkdomein aangelegd, dat ook deels toegankelijk zal zijn voor alle Arendonkenaars. “Het project speelt vooral in op een stijgende vraag naar appartementen bij 65-plussers in de regio en jonge Nederlandse gezinnen”, luidt het bij Hillewaere Vastgoed, dat het project mee begeleid.
 
“Naast topisolatie beschikt elk appartement en elke penthouse ook over vloerverwarming en -koeling, extreem zuinige individuele warmtepompen in combinatie met zonnepanelen én een geavanceerd ventilatiesysteem. Zo voldoet ‘De Maeskens’ straks al aan de energiedoelstellingen die de overheid pas tegen 2050 voorziet. Een dergelijk groot E20-project realiseren, is geen sinecure. Het gaat hier dan ook om één van de eerste woonprojecten van deze omvang in de streek”, zegt Jonas Lootens, vastgoedconsulent Nieuwbouw bij Hillewaere Vastgoed.
 
“We zijn trots dat we zo’n duurzaam project mogen verwelkomen in Arendonk. Dit project zorgt voor een enorme opwaardering van de voormalige scholensite. Ik ben ervan overtuigd dat deze nieuwe woongelegenheden voor een enorme boost zullen zorgen in onze gemeente”, verklaart Kristof Hendrickx, de burgemeester van Arendonk.
 
De vijf verschillende gebouwen van het project krijgen elk een specifieke naam die in samenspraak met de lokale heemkring werd gekozen: De Rederijker, Driesakker, De Kolvenier, De Valkenier en De Vonder. Dit laatste gebouw telt zeven verdiepingen en is daarmee het hoogste van de vijf residenties.
 
De oppervlaktes van de 109 wooneenheden van ‘De Maeskens’ schommelen, afhankelijk van de verschillende residenties, van 62 m² voor een appartement met één slaapkamer tot 163 m² voor een penthouse. Elk appartement beschikt over een groot terras. Verder krijgt het project een gemeenschappelijke parktuin inclusief waterpartij.
 
“Het is bij elk ontwerp van belang dat het past in het volledige plaatje van de buurt. Met ‘De Maeskens’ willen wij niet choqueren maar toch een meerwaarde bieden voor de buurt. Er werd – samen met het architectenbureau D&A Architecten – bewust gekozen voor laagbouw met de woonunits verdeeld over verschillende gebouwen. Maar voor een gemeente als Arendonk is een woonblok met zeven verdiepingen al vrij hoog, waardoor je vanuit de hoogste appartementen dan weer een fenomenaal uitzicht krijgt over de omgeving”, vertelt Jonas Lootens.
 
Verder worden in het project 182 parkeerplaatsen en 110 privébergingen voorzien in de ondergrondse parking, zodat de buurt autoluw blijft. Daarnaast zullen ook genoeg fietsenstallingen beschikbaar zijn.
 
Met dit nieuwe duurzame woonproject komt de projectontwikkelaar alvast tegemoet aan de stijgende vraag naar kwalitatieve appartementen in de streek rond Turnhout. Dat hoeft niet te verbazen, omdat het aantal inwoners in Arendonk de voorbije tien jaar met 5% gestegen is. Tegen 2030 zal de grens van 13.500 inwoners (+2,5%) ruim overschreden zijn. Ook het aantal 65-plussers in Arendonk is de voorbije tien jaar met liefst een kwart toegenomen. Zij ruilen volgens makelaar Hillewaere Vastgoed steeds vaker hun villa in voor een comfortabel luxe appartement met grote buitenruimtes.  
 
Bovendien wordt de regio ook steeds populairder bij onze noorderburen. Zij vinden almaar vaker hun weg naar projecten over de grens, waar het betaalbaar en comfortabel wonen is. In Nederland botsen ze meestal op een klein aanbod en een hoge huurprijs. Zo betaal je volgens de makelaars van Hillewaere Vastgoed in de regio Turnhout gemiddeld 700 tot 750 € per maand voor een huurappartement, terwijl de huurprijs over de grens al snel de 1.000 € benadert.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook[…]

30/09/2022 | Projectennieuwbouw
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Meer artikels