Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Architectuurweekend in Amsterdam

De Dag van de Architectuur Amsterdam staat dit jaar in het teken van de IJ-oevers. Je kan er de architectuur, de oude haven- en fabrieksterreinen, de weidse uitzichten en andere bijzondere plekken aan de oevers ontdekken. De organisatie is in handen van Arcam, het architectuurteam van Amsterdam, in samenwerking met de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) Amsterdam.

Het evenement biedt jong en oud, architectuurfanaat en leek, een kans om Amsterdam op een nieuwe manier te ontdekken. Bezoekers kunnen mee met een boottocht over het IJ of zich laten rondleiden door architecten, stedenbouwkundigen en bewoners. Er is tevens een speciale fietsroute van 16 km ontwikkeld die je langs bijzondere architectuur aan de IJ-oevers voert.

Programma

De Dag van de Architectuur wordt in Amsterdam feestelijk geopend op vrijdagavond 19 juni in het voormalige Shell Grootlab. Vanaf 19.30 u. presenteert de stad Amsterdam het rapport 'Verbetering IJ-oeververbindingen', een toekomstvisie voor 2050 voor de IJ-oevers tussen Zeeburg en Sloterdijk. In de visie zijn een groot aantal ideeën opgenomen die zijn verzameld bij inwoners.

Op zaterdag 21 en zondag 22 juni kan je mee op de Harbour Cruise en het Historisch IJ-buurtveer over het IJ. Een gids vertelt je meer over de geschiedenis, de recente ontwikkelingen en de toekomstplannen. Langs de oevers zijn negen 'spots' aangewezen, die de kerngebieden vormen in de herontwikkeling van de oevers en als startpunt kunnen fungeren voor de route die je wil fietsen of wandelen. De fietsroute brengt je eveneens langs deze negen spots en andere bijzondere plekken.

Fiets je de route op zondag, dan kan je meteen een kijkje nemen in de opengestelde gebouwen. Zondag zijn tot 17 u. immers meer dan 30 gebouwen die normaal niet toegankelijk zijn, geopend voor publiek. Daaronder de A'DAM Toren, The Whale & de 3 Silo’s op de Silodam.

Architecten en bewoners geven rondleidingen. Het Eye Filmmuseum toont historisch beeldmateriaal, Mediametic opent de Ramses Shaffytuin, op de pont staat een verhalenverteller en er zijn diverse kortingsacties.

dagvandearchitectuuramsterdam.nl

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuw schoolgebouw met aandacht voor akoestisch comfort

Nieuw schoolgebouw met aandacht voor akoestisch comfort

Meer dan een jaar nu al betrekken de zowat 300 leerlingen, leraars en directie de nieuwe gebouwen van de Stedelijke Basisschool Zuid in Stasegem. Het stadbestuur koos bewust voor een BEN-school, maar wilde omwille van het pedagogische concept[…]

27/02/2021 | ScholenAkoestiek
Vande Moortel plaatst zonnepanelen

Vande Moortel plaatst zonnepanelen

Nieuwe Cat 340 UHD-graafmachine sloopt tot acht verdiepingen

Nieuwe Cat 340 UHD-graafmachine sloopt tot acht verdiepingen

'Uitdagingen in de bouwsector eisen vele extra handen'

'Uitdagingen in de bouwsector eisen vele extra handen'