Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Architectuurweekend in Amsterdam

De Dag van de Architectuur Amsterdam staat dit jaar in het teken van de IJ-oevers. Je kan er de architectuur, de oude haven- en fabrieksterreinen, de weidse uitzichten en andere bijzondere plekken aan de oevers ontdekken. De organisatie is in handen van Arcam, het architectuurteam van Amsterdam, in samenwerking met de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) Amsterdam.

Het evenement biedt jong en oud, architectuurfanaat en leek, een kans om Amsterdam op een nieuwe manier te ontdekken. Bezoekers kunnen mee met een boottocht over het IJ of zich laten rondleiden door architecten, stedenbouwkundigen en bewoners. Er is tevens een speciale fietsroute van 16 km ontwikkeld die je langs bijzondere architectuur aan de IJ-oevers voert.

Programma

De Dag van de Architectuur wordt in Amsterdam feestelijk geopend op vrijdagavond 19 juni in het voormalige Shell Grootlab. Vanaf 19.30 u. presenteert de stad Amsterdam het rapport 'Verbetering IJ-oeververbindingen', een toekomstvisie voor 2050 voor de IJ-oevers tussen Zeeburg en Sloterdijk. In de visie zijn een groot aantal ideeën opgenomen die zijn verzameld bij inwoners.

Op zaterdag 21 en zondag 22 juni kan je mee op de Harbour Cruise en het Historisch IJ-buurtveer over het IJ. Een gids vertelt je meer over de geschiedenis, de recente ontwikkelingen en de toekomstplannen. Langs de oevers zijn negen 'spots' aangewezen, die de kerngebieden vormen in de herontwikkeling van de oevers en als startpunt kunnen fungeren voor de route die je wil fietsen of wandelen. De fietsroute brengt je eveneens langs deze negen spots en andere bijzondere plekken.

Fiets je de route op zondag, dan kan je meteen een kijkje nemen in de opengestelde gebouwen. Zondag zijn tot 17 u. immers meer dan 30 gebouwen die normaal niet toegankelijk zijn, geopend voor publiek. Daaronder de A'DAM Toren, The Whale & de 3 Silo’s op de Silodam.

Architecten en bewoners geven rondleidingen. Het Eye Filmmuseum toont historisch beeldmateriaal, Mediametic opent de Ramses Shaffytuin, op de pont staat een verhalenverteller en er zijn diverse kortingsacties.

dagvandearchitectuuramsterdam.nl

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

De multidisciplinaire bouwgroep Denys uit Wondelgem werd geselecteerd om mee te bouwen aan het Porthosproject, dat door Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie en Energiebeheer Nederland werd ontwikkeld om bij te dragen aan het behalen van de[…]

'De  bouw is het voorbije jaar veel flexibeler geworden'

'De bouw is het voorbije jaar veel flexibeler geworden'

Studiebureau Jonckheere verhuist naar cohousingproject in Brugge

Studiebureau Jonckheere verhuist naar cohousingproject in Brugge

Restauratie eeuwenoude abdijhoeve in Heverlee is prachtig staaltje vakmanschap

Restauratie eeuwenoude abdijhoeve in Heverlee is prachtig staaltje vakmanschap