Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Architectuurprijs Vlaams-Brabant voor sociaal huisvestingsproject in Liedekerke

Architectuurprijs Vlaams-Brabant voor sociaal huisvestingsproject in Liedekerke

Het sociale huisvestingsproject in de dichtbebouwde dorpskern van Liedekerke is de winnaar van de Vlaams-Brabantse provinciale architectuurprijs 2017.

Het kantoor A2D architecten 2 design uit Tervuren ontwierp dit project, de bouwheer is de Gewestelijke Maatschappij voor Volkhuisvesting. De provinciale architectuurprijs ‘Patrimonium voor de toekomst’ focuste in 2017 opnieuw op het thema ‘wonen’. De oproep leverde 55 inzendingen op. Naar aanleiding van de architectuurprijs verschijnt ook een publicatie over het winnende en de zeven andere geselecteerde projecten. De auteur is architect Edith Wouters. Lander Loeckx zorgde voor de foto’s.

De provincie Vlaams-Brabant beloont  met deze prijs projecten die creatief en duurzaam omgaan met de historische, economische en stedenbouwkundige context en die bovendien tegelijk adequaat vorm geven aan het dagelijkse wonen in de drukbebouwde regio. De vernieuwde aanpak om met de schaarse ruimte om te gaan werd door de jury als een belangrijk beoordelingscriterium naar voor geschoven.

“Met de tweejaarlijkse architectuurprijs willen we inspirerende voorbeelden geven, kritische kanttekeningen bij de huidige architectuurpraktijk formuleren en het debat over kwaliteitsvolle architectuur aanzwengelen. De uitdagingen voor bouwheren en architecten zijn in de huidige context zo divers dat we kwaliteitsvolle projecten op ons grondgebied niet genoeg in de kijker kunnen zetten’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor Erfgoed en Wonen.

“De jury looft dit sociale woonproject als één van de weinige goede voorbeelden in een dichtbebouwde dorpskern. Met chirurgisch vernuft pasten de ontwerpers het gebouwensemble in het bestaande weefsel in. Zo ontstaat nieuwe ademruimte in het dorp, zowel voor oudere en jonge bewoners van het nieuwe gebouw als voor de hele buurt. De jury schuift het project naar voor als inspiratie en voorbeeld voor de urgente opgave van kernversterking overal in Vlaanderen. Dit is dorpsarchitectuur zoals we ze graag zien”, zegt architect en jurylid Edith Wouters.

De andere geselecteerde projecten zijn:

  • Woonburcht in het park - Leuven – POLO Architects (sociale huisvesting).
  • Sociaal paleis - Kessel-Lo (Leuven) – DAS Design en Architectuur Studio i.s.m.
  • Wit Architecten (sociale huisvesting).
  • Samen wonen op het erf - Herent – Atelier M Architects & Planners (sociale huisvesting).
  • Residentieel paleis - Alsemberg (Beersel) – 51N4E (meervoudig wonen).
  • Intelligente cocon - Vossem (Tervuren) – URA Yves Malysse Kiki Verbeeck (ééngezinswoning).
  • Kleine stadswoning - Leuven – Rob Mols (ééngezinswoning).
  • Hof van Rome - Tienen – AST77 (meervoudig wonen).

De publicatie kan je downloaden via www.vlaamsbrabant.be/architectuurprijs.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Batibouw reikt Belgian Building Awards uit

Batibouw reikt Belgian Building Awards uit

Studio Jan Vermeulen, Tom Thys architecten, a2o, aac architecture, Laura Muyldermans en RE-ST zijn op 24 mei op BATIBOUW uitgeroepen tot winnaars van de Belgian Building Awards 2022. De awards belonen opmerkelijke realisaties van architecten en[…]

25/05/2022 | BatibouwOndernemingen
Belgische zelfstandigen kloppen meeste uren in Europa

Belgische zelfstandigen kloppen meeste uren in Europa

Torhout bouwt nieuw centraal politiekantoor Kouter

Torhout bouwt nieuw centraal politiekantoor Kouter

Herbestemming voor Sint-Albertuskerk in Mechelen

Herbestemming voor Sint-Albertuskerk in Mechelen

Meer artikels