Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Architectuurprijs Oost-Vlaanderen voor revalidatiecentrum Ninove

Architectuurprijs Oost-Vlaanderen voor revalidatiecentrum Ninove

De Provinciale Architectuurprijs Oost-Vlaanderen gaat dit jaar naar URA Architecten, geleid door geleid door Yves Malysse en Kiki Verbeeck voor het ambulant revalidatiecentrum in Ninove.

De vakjury, bestaande uit Marc Dubois, Klaas Goris, Nel Janssens, Hera Van Sande en Koen Van Synghel, koos dit project uit 19 inzendingen. De Vylder - Vinck - Taillieu in samenwerking met Bavo Architecten werd eervol vermeld voor hun polyvalente ruimte van het psychiatrisch centrum in Melle.

Het thema van deze tweejaarlijkse prijs, nu al de twaalfde editie, was ditmaal ‘Openbare, publieksgerichte en bedrijfsgebouwen’. Het provinciebestuur vindt immers dat openbare gebouwen door hun intrinsieke architecturale kwaliteit een voorbeeldfunctie vervullen. De architectuurprijs is voorbehouden aan projecten die gebouwd zijn binnen de grenzen van Oost-Vlaanderen. De winnaar krijgt 5.000 €.

In het ambulante revalidatiecentrum krijgen (vaak zéér verstandige) kinderen met ‘complexe stoornissen’ zoals autisme en dyslexie therapeutische behandelingen bij een kinderarts of psycholoog. Het project in Ninove heeft heel wat ruimtelijke kwaliteiten, ondanks de strenge randvoorwaarden zowel wat betreft de brandveiligheid als de oppervlaktebeperkingen. De architecten zijn er meesterlijk in geslaagd deze technische en low-budget eisen om te buigen tot creatieve oplossingen.

Bovendien moest de neo-classicistische voorgevel behouden blijven omdat de Stationsstraat beschermd is als stadsgezicht. Deze voorgevel wordt ingezet als eerste van een aantal opeenvolgende coulissen die de bezoeker begeleiden doorheen het programma. “De dualiteit tussen binnen en buiten, de statige Stationsstraat en  het doorwaadbare open huis, resulteert in een nieuwe ruimtelijke dynamiek. De inzet van het project was een open en transparant gebouw voor een dynamisch programma, verweven in zijn specifieke context”, lichten architecten Kiki Verbeeck en Yves Malysse toe.

De aaneenschakeling van de verschillende volumes start reeds bij het inkomportaal: vanaf de straatzijde wordt het nieuwe interieur zichtbaar en kan men binnenkijken tot in ‘hart’ van de tuin. De ‘achterbouw’ is een aaneenschakeling van paviljoenen met een zekere transparantie. De functie van het gebouw (de opvang van kinderen) is duidelijk zichtbaar voor de buitenwereld. Het revalidatiecentrum is geen gesloten complex, maar een open huis. Deze ‘promenade architecturale’ is de essentie van het revalidatiecentrum. “Het centrum heeft wat dat betreft een echte voorbeeldfunctie. We zetten dit als provinciebestuur graag in de kijker”, aldus gedeputeerde voor Cultuur en Erfgoed Jozef Dauwe.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gezocht: Strategische ontwikkelingsvisie voor Borgloon

Gezocht: Strategische ontwikkelingsvisie voor Borgloon

De stad Borgloon verwierf recent het beschermde Brigittijnenklooster, gelegen aan de straat Nieuwland. De stad wil de volledige site ‘Klooster Nieuwland’ uitbouwen tot een belangrijke socioculturele belevings- en ontmoetingsplek en[…]

19/09/2019 | ArchitectenErfgoed
Utopia is de beste bib van Vlaanderen en Brussel

Utopia is de beste bib van Vlaanderen en Brussel

Bureau Greisch staat voor 60 jaar uitmuntendheid

Bureau Greisch staat voor 60 jaar uitmuntendheid

Geen vangnet voor architecten die moeilijk aan verzekering geraken

Geen vangnet voor architecten die moeilijk aan verzekering geraken

Meer artikels