Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Architectuurprijs Oost-Vlaanderen voor revalidatiecentrum Ninove

Architectuurprijs Oost-Vlaanderen voor revalidatiecentrum Ninove

De Provinciale Architectuurprijs Oost-Vlaanderen gaat dit jaar naar URA Architecten, geleid door geleid door Yves Malysse en Kiki Verbeeck voor het ambulant revalidatiecentrum in Ninove.

De vakjury, bestaande uit Marc Dubois, Klaas Goris, Nel Janssens, Hera Van Sande en Koen Van Synghel, koos dit project uit 19 inzendingen. De Vylder - Vinck - Taillieu in samenwerking met Bavo Architecten werd eervol vermeld voor hun polyvalente ruimte van het psychiatrisch centrum in Melle.

Het thema van deze tweejaarlijkse prijs, nu al de twaalfde editie, was ditmaal ‘Openbare, publieksgerichte en bedrijfsgebouwen’. Het provinciebestuur vindt immers dat openbare gebouwen door hun intrinsieke architecturale kwaliteit een voorbeeldfunctie vervullen. De architectuurprijs is voorbehouden aan projecten die gebouwd zijn binnen de grenzen van Oost-Vlaanderen. De winnaar krijgt 5.000 €.

In het ambulante revalidatiecentrum krijgen (vaak zéér verstandige) kinderen met ‘complexe stoornissen’ zoals autisme en dyslexie therapeutische behandelingen bij een kinderarts of psycholoog. Het project in Ninove heeft heel wat ruimtelijke kwaliteiten, ondanks de strenge randvoorwaarden zowel wat betreft de brandveiligheid als de oppervlaktebeperkingen. De architecten zijn er meesterlijk in geslaagd deze technische en low-budget eisen om te buigen tot creatieve oplossingen.

Bovendien moest de neo-classicistische voorgevel behouden blijven omdat de Stationsstraat beschermd is als stadsgezicht. Deze voorgevel wordt ingezet als eerste van een aantal opeenvolgende coulissen die de bezoeker begeleiden doorheen het programma. “De dualiteit tussen binnen en buiten, de statige Stationsstraat en  het doorwaadbare open huis, resulteert in een nieuwe ruimtelijke dynamiek. De inzet van het project was een open en transparant gebouw voor een dynamisch programma, verweven in zijn specifieke context”, lichten architecten Kiki Verbeeck en Yves Malysse toe.

De aaneenschakeling van de verschillende volumes start reeds bij het inkomportaal: vanaf de straatzijde wordt het nieuwe interieur zichtbaar en kan men binnenkijken tot in ‘hart’ van de tuin. De ‘achterbouw’ is een aaneenschakeling van paviljoenen met een zekere transparantie. De functie van het gebouw (de opvang van kinderen) is duidelijk zichtbaar voor de buitenwereld. Het revalidatiecentrum is geen gesloten complex, maar een open huis. Deze ‘promenade architecturale’ is de essentie van het revalidatiecentrum. “Het centrum heeft wat dat betreft een echte voorbeeldfunctie. We zetten dit als provinciebestuur graag in de kijker”, aldus gedeputeerde voor Cultuur en Erfgoed Jozef Dauwe.

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Wet van 1939 hangt als blok aan het been van de architecten

Wet van 1939 hangt als blok aan het been van de architecten

De taken, plichten en verantwoordelijkheden van de architect worden in ons land nog steeds bepaald door een wet uit 1939.  Die oude wet zou dringend moeten bijgewerkt of zelfs afgeschaft en vervangen worden, daarover is zowat iedereen het[…]

16/07/2018 | JuridischArchitecten
Nieuwe oproep voor studieopdrachten en opmaak masterplannen

Dossier

Nieuwe oproep voor studieopdrachten en opmaak masterplannen

‘Durf opnieuw in de hoogte te bouwen’

‘Durf opnieuw in de hoogte te bouwen’

UD Woonlabo Hasselt wint internationale ontwerpprijs

UD Woonlabo Hasselt wint internationale ontwerpprijs

Meer artikels