Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Architectuurprijs Oost-Vlaanderen voor De Porre in Gent

Architectuurprijs Oost-Vlaanderen voor De Porre in Gent

De provinciale Architectuurprijs Oost-Vlaanderen 2015 gaat naar Vandriessche Architecten en Buro Voor Vrije Ruimte voor het project wijkpark De Porre in Gentbrugge. Het thema van deze tweejaarlijkse provinciale prijs was 'Herbestemming van historisch erfgoed'. Vroeger was de fabrieksvloer dé ontmoetingsplek in de wijk, nu is wijkpark De Porre dat opnieuw. Het park heeft, naast sport- en speelterreinen, ook een boomgaard met zitbanken, petanquebanen, een vijver en een wadi. De vakjury koos het winnende ontwerp unaniem uit 24 inzendingen. De Architectuurprijs werd reeds voor de elfde keer uitgereikt en is goed voor 5.000 '.

Het stadsontwikkelingsbedrijf sogent kreeg van het Gentse stadsbestuur de opdracht de oude industriële site De Porre om te vormen tot een wijkpark met de uitbreiding van basisschool De Sportschool en een nieuw buurtcentrum. 'De Porre' is de naam van een voormalige spinnerij en weverij in de wijk Moscou-Vogelhoek in Gentbrugge. De fabriek kende zijn hoogtepunt in de jaren 1930, maar moest de deuren sluiten in 1980.

'Voor het ontwerp ging Sogent in zee met Stan en Wout Vandriessche van architectenbureau Vandriessche en Christian Vermander van Buro Voor Vrije Ruimte. Zij werkten hiervoor samen met een groep buurtbewoners en enkele stadsdiensten, die het project van dichtbij opvolgden', zegt Tom Balthazar, voorzitter van sogent.

Een vakjury boog zich in twee rondes over de kandidaturen. Het project van De Porre overtuigde het meest. 'Het park is een architectonisch landschap door het behoud van historische relicten. Aan de basis ligt een doordachte strategie, waarbij werd nagedacht over wat moest behouden blijven, worden gesloopt of gerenoveerd. Er ontstaat een dialoog tussen oud en nieuw, cultuur en natuur. Opmerkelijk zijn de foto's van ex-werknemers op de site: zij tonen wat de fabriek betekende. Dit benadrukt niet alleen de ruimtelijke transformatie, maar ook de sociale dimensie en de erfgoedwaarde', aldus de jury.

Opmerkelijk zijn de foto's van ex- werknemers op de site: zij tonen wat de fabriek betekende.

Vanaf 24 februari 2016 kan je in het provinciehuis van Oost-Vlaanderen een tentoonstelling bezoeken waar o.a. het winnende ontwerp te zien zal zijn, evenals dat van het team De Kort Van Schaik Van Noten (een samenwerking tussen het Rotterdamse architectenbureau De Kort Van Schaik en het Antwerpse architectenbureau Van Noten), dat een eervolle vermelding kreeg voor de transformatie van het pastoriedomein van Moorsel. Zij ontvingen ook de prijs van de Orde van Architecten. (foto: stad Gent/provincie Oost-Vlaanderen).

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Vorsselmans bouwt nieuwe productiehal en kantoren

Het familiebedrijf Vorsselmans uit Loenhout, gespecialiseerd in de productie en montage van aluminium ramen, gevels en zonnepanelen, zette de symbolische eerste spadesteek voor de bouw van een nieuwe, geautomatiseerde productiehal met een[…]

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

120 bouwpromotoren en architecten op petanquetornooi van Renson

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring

Van de Kreeke en Habenu-van de Kreeke vieren samen 155 jaar bouwervaring