Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Architectuurprijs Leuven 2015 met tentoonstelling en publicatie

Gerelateerde onderwerpen :

Architectuurprijs Leuven 2015 met tentoonstelling en publicatie

Met de Architectuurprijs Leuven maakt de stad een balans op van wat de voorbije drie jaren werd gerealiseerd inzake hedendaagse architectuur en reflecteert zij over recente projecten die relevant zijn voor de huidige tendensen van stadsontwikkeling. Het gaat om zowel grote als kleinere projecten met uiteenlopende functies die op Leuvens grondgebied ontwikkeld zijn door overheden, de universiteit of projectontwikkelaars of op particulier initiatief. De Architectuurprijs Leuven, bestaande uit een jury- en een publieksprijs, wordt uitgereikt op 7 oktober.

Stad en Architectuur, die de Architectuurprijs Leuven in opdracht van de stad organiseert, stelt de genomineerde projecten aan het publiek voor met een tentoonstelling en een publicatie. Deze vonden in het verleden afwisselend tweejaarlijks plaats, maar worden vanaf deze editie vierjaarlijks samengebracht. De tentoonstelling bundelt genomineerde projecten uit de periode van 2012 tot 2015, de publicatie uit de periode 2010-2015.

Stad en Architectuur vraagt zowel een jury van experts als het publiek om een oordeel. De prijswinnaars kiezen zij uit vijf laureaten die de jury vooraf heeft geselecteerd. Het gaat om gebouw de Hoorn van 360 Architecten, de Balk van Beel van Stéphane Beel Architecten, het Universitair Psychiatrisch Centrum, eveneens van Stéphane Beel Architecten, de verbouwing Beerten & Weynants van g-o-a Architecten en de vernieuwbouw Borremans van architect Rob Mols.

Tentoonstelling

Van 24 september tot 25 oktober kan je in het Openbaar Entrepot voor de Kunsten (OPEK) aan de Leuvense Vaartkom dagelijks van 11 tot 18 u. een tentoonstelling met de genomineerde projecten bezoeken. De toegang is gratis. Met foto's, plannen en tekst biedt Stad en Architectuur een mooi overzicht van de geselecteerde architectuurprojecten die de jongste drie jaren in Leuven werden opgeleverd. De architecten van de vijf finalisten doen hun verhaal over hun gebouw in een interview dat op beeld werd vastgelegd.

De laureaten kunnen tijdens de Dag van de Architectuur op zondag 11 oktober tevens op locatie bezocht worden, waarbij de architect het gebouw persoonlijk zal toelichten. Het publiek kan de opengestelde gebouwen die dag vrij bezoeken of na inschrijving.

Publicatie

Een vierde editie van de publicatie 'Hedendaagse Architectuur in Leuven' zoomt in op een selectie van achttien relevante projecten. Een beeldessay, projectfiches en artikels tonen de projecten en kaderen ze in een bredere maatschappelijke en stedelijke context.

Voor wie Leuven met een nieuwe architectuurbril wil verkennen, stippelt het boek een boeiende architectuurwandeling uit. De auteurs zijn Joeri De Bruyn (jurylid Public Space), prof. Jan Schreurs (KU Leuven) en Sandrine Lambert (Creatief Schrijven). De publicatie kost 10 '.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Oostende is gaststad voor Festival van de Architectuur

Oostende is gaststad voor Festival van de Architectuur

De stad Oostende is van 14 tot 17 oktober gaststad voor het tweejaarlijkse Festival van de Architectuur, een organisatie van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi). De centrale vraag van dit derde festival is hoe architectuur een antwoord kan[…]

17/06/2021 | ArchitectenVAi
The Gallery is stedenbouwkundig sluitstuk op het Zuid in Antwerpen

The Gallery is stedenbouwkundig sluitstuk op het Zuid in Antwerpen

VUB publiceert handleiding voor circulaire schoolgebouwen

VUB publiceert handleiding voor circulaire schoolgebouwen

Definitieve plannen voor uitbreiding Design Museum Gent

Definitieve plannen voor uitbreiding Design Museum Gent

Meer artikels