Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Architecturale verlichting voor kerk van Laken

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Architecturale verlichting voor kerk van Laken

(cà Light To Light/VK Engineering

© ERIC HERCHAFT

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken krijgt nieuwe architecturale verlichting, zodat dit bekende Brusselse monument voortaan ook ‘s avonds en ’s nachts zal te bewonderen zijn. De werken worden uitgevoerd door aannemer VSE en zullen iets minder dan een jaar duren. Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, investeert ruim 1 miljoen € in het project. In 2012 restaureerde Beliris reeds de gevels en daken van de kerk.
De nieuwe verlichting zal geplaatst worden op de voorkant, de zijgevels en de koninklijke crypte van de kerk, en achter de rozetvensters en de glasramen. De 99 m hoge kerk zal in totaal 370 spots krijgen, met veertien verschillende soorten bevestigingen en 4,4 km kabels.
 
De studiebureaus Light to Light en VK Engineering kozen ervoor om de architectuurelementen te accentueren in plaats van het volledige gebouw te verlichten. Door het spel van schaduwen en twee lichtkleuren, wit en goud, zal de neogotische architectuur, met haar spitsbogen, ranke vormen en vele decoraties beter uitkomen en krijgt de gevel extra karakter en diepte.
 
De lichtarmaturen worden voornamelijk rechtstreeks op het bouwwerk geplaatst, waardoor de impact van het licht voor de omwonenden wordt beperkt. De verankeringen van de toestellen veroorzaken geen schade aan het erfgoed. Het verlichtingsmateriaal zal zo discreet zijn dat het vanaf het voorplein van de kerk nauwelijks waarneembaar is.
 
Er wordt gewerkt met de nieuwste generatie ledprojectorlampen om het energieverbruik tot een minimum te beperken. Bovendien kunnen deze afgesteld worden: een volledige verlichting ‘s avonds en een subtielere verlichting ‘s nachts. Zo wordt de lichtvervuiling beperkt.
 
De neogotische Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken is een referentiepunt in het noorden van de stad en tekent mee het Brusselse stedelijke landschap. In de crypte bevinden zich de grafmonumenten van alle regerende Belgische vorsten en hun echtgenotes, alsook van sommige leden van de Belgische koninklijke familie. De kerk en het voorplein spelen een belangrijke rol in het dagelijkse leven in de wijk.
 
De Onze-Lieve-Vrouwkerk van Laken is een uniek stukje Brussels erfgoed. De jongste jaren is de Parviswijk en zijn omgeving in volle transitie. Het wijkcontract Bockstael heeft de herontwikkeling van de omgeving van het oude station en het station zelf mogelijk gemaakt, en ook de catacomben van de begraafplaats werden gerestaureerd.
 
“Laken zit vol met erfgoedschatten en heeft een groot toeristisch potentieel. We willen meer bezoekers naar het noorden van de stad lokken en verbindingen leggen tussen de verschillende wijken. De verlichting van de Onze-Lieve-Vrouwekerk zal haar alle zichtbaarheid geven die ze verdient en de band met de nieuw ontwikkelde wijken versterken”, zegt Ans Persoons, schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte.
 
"De nieuwe duurzame lichtinstallatie van Beliris versterkt de kerk van Laken als referentiepunt in de wijk en als oriëntatiepunt in de skyline van Brussel. Het maakt de openbare ruimte aangenamer en toegankelijker voor iedereen”, besluit Elke Van den Brandt, de Brusselse minister van Openbare Werken.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gemeente Putte zoekt nieuwe bestemming voor pastorie van Beerzel

Gemeente Putte zoekt nieuwe bestemming voor pastorie van Beerzel

De gemeente Putte vroeg eind vorig jaar aan de Stichting Kempens Landschap om mee na te denken over de toekomst van de Sint-Remigius pastorie in de deelgemeente Beerzel. Er wordt nu een herbestemmingsonderzoek uitgevoerd om na te gaan welke[…]

08/12/2021 | Herbestemming
Belforttoren Tongerse basiliek wordt toegankelijk

Belforttoren Tongerse basiliek wordt toegankelijk

Italiaanse kerkruïne zoekt architect

Italiaanse kerkruïne zoekt architect

Antwerpen herstelt Fort Lillo volgens historisch plan uit 1815

Antwerpen herstelt Fort Lillo volgens historisch plan uit 1815

Meer artikels