Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Architecturale schatten in Brussel

Architecturale schatten in Brussel

'Architecturale schatten' is de eerste tentoonstelling in dat genre die plaats vindt in het CIVA (International Center for City, Architecture and Landscape) in de Kluisstraat 55 in Elsene. Bezoekers zullen langs een didactisch parcours worden geleid dat begint bij de art nouveau-periode en loopt tot Expo 58. Het publiek zal er zeldzame en nooit eerder vertoonde werken kunnen bewonderen, waaronder verloren gewaande plannen van Horta, onbekende projecten van van de Velde en een impressionante reeks watertorens. De tentoonstelling is te bezoeken tot 19 april, van dinsdag tot vrijdag van 12 tot 18 u. en op zaterdag en zondag van 10.30 u. tot 18 u.

'Architecturale schatten' doorkruist verschillende genres van vroeger met Antoine Pompe, geen onbekende in de 'Archieven voor Moderne Architectuur' in Brussel, als begin en het paviljoen 'Blaton' waarvan de laatste collectie in 2013 arriveerde als einde. Een greep uit de thema's: 'Het patrimonium van art nouveau', 'De stad van de toekomst: utopie en realiteit', 'Bioscopen, grote winkels, sport, ziekenhuizen, garages,...' en 'Van de naoorlogse periode tot Expo 58'.

Tot slot kunnen bezoekers een blik werpen op verschillende foto's van vroeger waarin architectuur de hoofdrol speelt. Ter herdenking van de beroemde architect Le Corbusier, die vijftig jaar geleden overleed, zullen heel wat werken tentoongesteld worden waaronder 'La cuisine standard pour la Cité radieuse' van Charlotte Perriand (1945) en 'La cuisine Cubex' (1930) van Louis'Herman De Koninck.

De tentoonstelling wil leerrijk, maar tegelijk ook leuk zijn. De tentoonstelling mikt op een zeer ruim publiek en wil leerrijk, maar tegelijk ook leuk zijn. De expo biedt de bezoekers de mogelijkheid een blik te werpen op een erg vernieuwende periode in de Belgische architectuur en doorloopt de periode vanaf het einde van de negentiende eeuw, toen de art nouveau furore maakte, tot het jaar van Expo 58. Verschillende architecturale stijlen waaronder de art deco passeren de revue. De tentoonstelling herinnert ook aan de kwetsbaarheid van het architecturale patrimonium, het belang ervan dankzij een uitzonderlijk creatief verleden en de weg die werd afgelegd sinds de afbraak van 'la Maison du Peuple' van Horta in 1964 tot de huidige politiek van bescherming van het patrimonium.

Archieven

Verschillende architecten van Ter Kameren herontdekten in 1968 bijna per toeval de beginselen van het modernisme, dat op dat moment helemaal overvleugeld werd door het functionalisme. Deze stijl werd na de oorlog dé 'bijbel' voor architectuur. De ontdekking resulteerde in 1969 in de tentoonstelling 'Antoine Pompe et l'effort moderne en Belgique' in het Museum van Elsene en de komst van de Archieven voor Moderne Architectuur, sindsdien één van de belangrijkste archieven over architectuur in Europa.

Vandaag bewaren deze archieven zo'n 300 collecties, gaande van tekeningen, plannen en maquettes over meubels, ijzerwerken, glasramen en gordijnen tot foto's, van Horta tot Bontridder en andere bekende namen zoals van de Velde, Hankar, Blérot, Hamesse, Chambon, Eggericx, Bourgeois, L.-H. De Koninck en Braem. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

De Waalse groep Thomas & Piron neemt de bedrijven BAM Galère en BAM Lux over van de Nederlandse groep BAM. De Nederlandse groep BAM heeft in ons land ook nog het bedrijf Interbuild. De transactie, waarvan het bedrag niet wordt[…]

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar