Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Architecturale dialoog tussen industrieel verleden en toekomst

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Architecturale dialoog tussen industrieel verleden en toekomst

© © Simon Garcia | arqfoto.com

Het nieuwe sportcomplex Camp del Ferro aan de Via Pare Manyanet in de wijk La Sagrera in Barcelona is een mooi voorbeeld van een duurzame architectuur die perfect integreert in de omgeving. Het gebouw heeft een bijna-nulemissie, herinnert aan het verleden maar is als duurzaam gebouw ook klaar voor de toekomst. In het onlangs opgeleverde sportcentrum bevinden zich drie speelvelden op een oppervlakte van meer dan 7.000 m².
Een gelegenheidsteam bestaande uit de architecten Albert Salazar Junyent en Joan Carles Navarro (partner van AIA), Antoni Barceló en Bàrbara Balanzó (leden van de Catalaanse architectenstudio Barceló-Balanzó Arquitectes) en de architect Gustau Gili Galfetti haalde met dit project in 2015 de eerste plaats in de architectuurwedstrijd van het stadsontwikkelingsbedrijf BIMSA (Barcelona d'Infraestructures Municipals, SA). Het team ontwikkelde een project met een minimale volumetrische impact en een minimaal energieverbruik.
 
“Ons oorspronkelijke idee was om het gebouw niet alleen duurzaam te maken maar daarin veel verder te gaan. Daar zijn we in geslaagd, want het gebouw behaalde uiteindelijk de LEED Gold-certificatie, wat staat voor Leadership in Energy and Environmental Design. Het certificaat wordt uitgereikt aan een project van zeer hoge kwaliteit en is dan ook een mooie erkenning”, verklaart Albert Salazar.
 
Dit mooie resultaat is ook te danken aan het terracottakleurige dak dat werd uitgevoerd in Renolit Alkorplan F. Deze dakbaan voor mechanische bevestiging is uitermate geschikt voor steeldeckstructuren bij grote, industriële fabrieken, magazijnen, logistieke bedrijven of sportcentra. Het is snel en gemakkelijk te plaatsen, ongeacht de weersomstandigheden, en zorgt voor een perfecte, duurzame dakafdichting.
 
Om de volumetrische impact van het gebouw op de omgeving te beperken maakten de ontwerpers gebruik van de mogelijkheid om een deel van de structuur ondergronds te maken en twee sportvelden op de onderste verdiepingen onder te brengen. Het derde sportveld bevindt zich op de bovenste verdieping, terwijl de toegang tot het tweede veld iets hoger ligt dan het straatniveau. De gevel zelf vormt een samenspel van blote bakstenen in verschillende structuren en kleuren.
 
“Dat was een vrijwillige keuze en vooral een manier om het gebouw te integreren in de omgeving. De wijken Sant Andreu en La Sagrera hebben namelijk een belangrijk verleden in de fabrieksarchitectuur met de alom aanwezige bakstenen. Zo creëert Camp del Ferro een dialoog tussen het gebouw en zijn omgeving. Maar de bakstenen in verschillende vormen, kleuren en texturen zorgen hier voor een gepixeleerde gevel met meer dynamiek, leven en vooral licht”, verduidelijkt Gustau Gili Galfetti.
 
Het dak volgt dezelfde ontwerplogica. Het wordt ondersteund door zichtbare metalen spanten met een overspanning van 35 m en afgewerkt met een omgekeerd gebogen dak, met de punten naar boven gericht. Zo integreert het dak zich in de omgeving en weerspiegelt het de stijl van de daken van de nabijgelegen magazijnen.
 
“Op het dak hebben we tevens een zonne-energie-installatie van 50 kWp, dus zal er op doorsnee zomerdagen energie over zijn voor de nabijgelegen openbare gebouwen”, aldus Albert Salazar.
 
In het hele gebouw is er vooral aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing. De energie-efficiëntie van het gebouw begint al bij de volumetrische aanpak van het project.
 
De beslissing om ondergronds te werken heeft, naast de visuele impact, bijgedragen aan een betere thermische inertie en meer energiewinst. Ook zonnewering, dwarsventilatie, natuurlijke verlichting en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen dragen bij tot een lagere energievraag.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

De burgemeesters van Brussel en Elsene hebben de architectenbureaus B-architecten en OSAR aangesteld voor de bouw van het gebouw van De Ligne. De kosten van het hele project worden begroot op 152 miljoen €, waarvan iets meer dan 33 miljoen[…]

19/10/2021 | BrusselProjecten
Gent reikt zijn eerste Architectuur Prijs uit

Gent reikt zijn eerste Architectuur Prijs uit

Brussel bouwt centrum voor druggebruikers

Brussel bouwt centrum voor druggebruikers

Ontwerpwedstrijd voor Hof van Mols in Wilrijk

Ontwerpwedstrijd voor Hof van Mols in Wilrijk

Meer artikels