Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Architectenwereldje reikt zijn Oscars uit

Architectenwereldje reikt zijn Oscars uit

LocHal, Tilburg.

© © Stijn Bollaert

Het befaamde World Architecture Festival hield eind vorig jaar voor de tweede keer halt in Amsterdam. Toparchitecten uit de hele wereld zakten naar het RAI-beurscomplex af om hun beste projecten voor te stellen en te leren van collega’s. Ook Bouwkroniek was aanwezig. We stellen in dit magazine aan u de opvallendste winnaars en een – subjectieve – selectie van de opvallendste projecten voor. Het WAF vindt dit jaar van 2 tot en met 4 december plaats in Lissabon.

Building of the Year

CIVIC architects, Braaksma & Roos architectenbureau, Inside Outside en Mecanoo gingen uiteindelijk met de meest prestigieuze prijs aan de haal. Deze combinatie sleepte met het LocHal-project in de Nederlandse stad Tilburg de ‘Building of the Year’-trofee in de wacht.

De LocHal (foto Stijn Bollaert) is een 7.000 m² grote voormalige fabriekshal die omgebouwd werd tot een centrum voor kunst, cultuur en ontmoeting, met als grootste gebruiker de hoofdvestiging van de Bibliotheek Midden-Brabant.

U leest alles over deze winnaar verderop in deze special.

Future Project of the Year

ADEPT and KARRES + BRANDS gooiden tijdens WAF hoge ogen met hun masterplan voor Oberbillwerder, een nieuw district in de Duitse stad Hamburg. Het plan omvat ongeveer 1.000.000 m² woningen, kantoren, winkels, publieke gebouwen en recreatie. Het is het grootste ontwikkelingsplan in Duitsland sinds Hafencity, ook al in Hamburg.De focus ligt bij Oberbillwerder op een geode connectiviteit, op maat van voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. In het masterplan werd als ‘groene’ draad een snoer van groene ruimtes voorzien dat alle wijken, openbare gebouwen en recreatiegebieden met elkaar verbindt. Het masterplan omvat ook snelle verbindingen met het stadscentrum van Hamburg.

Best Use of Certified Timber

In deze categorie ging het Pingelly Recreation And Cultural Centre (foto Peter Bennets) in het gelijknamige stadje in West-Australië met de hoofdprijs lopen. Het project is een ontwerp van Iredale Pedersen hook architects en Advanced Timber Concepts Studio.Het PRACC is een multifunctioneel recreatie- en cultuurcentrum dat bestaat uit vier houten paviljoenen die met elkaar verbonden zijn door een lange veranda. De paviljoenen bevatten een sporthal, locaties voor evenementen,  bars, een gemeenschapskeuken, een cultuurcentrum en een bowling.

Het ontwerpteam ging uit van een prefab complex dat volledig off site werd gebouwd, om daarna naar Pingelly te worden getransporteerd en in elkaar gezet. Het is het grootste houten gebouw in West-Australië sinds de Tweede Wereldoorlog.

“Deze prijs toont aan dat duurzaam hout een topbouwmateriaal is”, aldus een trotse Patrick Beale van Advanced Timber Concepts.

Use of Colour

In opdracht van KAN Development kwam het architectenbureau archimatika voor Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, met Comfort Town (foto Andrey Avdeenko) op de proppen, het eerste wooncomplex in het land dat ontworpen werd als één volledig blok.Het complex omvat een kleuter-, basis- en middelbare school, 4.500 m² winkelruimte, een 4.600 m² groot recreatiecomplex inclusief zwembaden en gymzalen, een 1,5 ha groot gebied met buitensportterreinen, winkels en kantoren op de onderste verdiepingen van de woonblokken en 22 kinderspeeltuintjes. De site wordt ontwikkeld rond straten, waar gemotoriseerd verkeer toegelaten is, en binnenpleinen (inclusief speelpleinen, zitbanken en steegjes) waar voetgangers baas zijn.

De architecten werden geconfronteerd met een beperkt budget. Om er toch iets moois van te maken, zetten ze voluit in op drie dingen: silhouetten, vensters en kleur. Verschillende hoeken en hoogtes zorgen voor interessante vormen. Het is ook het eerste wooncomplex in Kiev met Franse balkons, wat een monotone gevel tegengaat. Als kers op de taart werd er gekozen voor een gedurfd kleurenpatroon.

Best Use of Natural Light

Het Britse architectenbureau Hopkins Architects won de ‘Best Use of Natural Light-prijs met het project Smith Campus Center (foto Janie Airey, Nic Lehoux) voor de Harvard University in de Amerikaanse stad Boston.De jury loofde het project omdat het zorgde voor vloeiende overgangen tussen de binnenkant van het gebouw en de omgeving, waarbij openbare en private ruimtes naadloos op elkaar aansluiten. Dat deden de ontwerpers onder meer in de Arcade door voorzichtig een deel van de betonnen structuur te verwijderen, waardoor licht, uitzichten en landschappen tot in het hart van het gebouw werden gebracht.

Engineering Prize

SUP Atelier is de laureaat van de Engineering Prize met het project ‘Swirling Cloud: Bulletin Pavilion’ (foto Su Chen, Chun Fang). Het architectenbureau ontwierp in opdracht van de Beijing Forestry University een 120 m² groot paviljoen, gemaakt van bamboe. De structuur deed dienst als informatiepunt voor het ‘Bamboo Garden Festival’. Na het festival kreeg het een toekomst als een plaats voor ontspanning en ontmoeting.Bamboe is een zeer goed bouwmateriaal, nog beter zelfs dan hout. Het heeft een zeer goede buig- en trekweerstand. Verse bamboe kan gemakkelijk gebogen en verwerkt worden en eens het gedroogd is en zijn definitieve vorm heeft, heeft het in openlucht nauwelijks last van vervorming.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Woonproject en nieuwe campus aan Havenkaai in Kortrijk

Woonproject en nieuwe campus aan Havenkaai in Kortrijk

In Kortrijk beginnen projectontwikkelaar CAAAP en aannemer Artes Depret met de sloopwerken aan de Havenkaai. Samen met hogeschool Howest ontwikkelt CAAAP hier Kaai City, een nieuwe buurt waar wonen, ondernemen en onderwijs samengaan. Het wordt[…]

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Theunisbrug in Merksem wint Architecture Masterprize 2022

Theunisbrug in Merksem wint Architecture Masterprize 2022

Nieuwe architectuurpublicatie van Ney & Partners

Nieuwe architectuurpublicatie van Ney & Partners

Meer artikels