Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Architecten willen einde maken aan intellectuele verspilling

De nieuwe Europese richtlijn inzake overheidsopdrachten die begin vorig jaar werd goedgekeurd, moet door België tegen ten laatste april 2016 worden omgezet en uitgevoerd. De architectenvereniging G30 vzw heeft daarbij acht specifieke aanbevelingen. De vereniging stelt dat het proces van openbare aanbestedingen in de Belgische bouwsector in verschillende opzichten ontoereikend is. Bovendien is het onnodig risicovol en duur, niet enkel voor de ontwerpers maar ook voor de overheid en de samenleving en meestal biedt het geen adequate vergoeding voor de geleverde diensten die niet op hun werkelijke economische waarde geëvalueerd worden.

De huidige praktijk biedt volgens de vzw G30 weinig stimulansen voor de realisatie van architecturale concepten die zich op lange termijn en duurzame benutting van hulpbronnen richten, en dus op duurzame ontwikkeling. Een enquête van de architectenvereniging toont aan dat 70% van de geïnvesteerde tijd in openbare offerte-aanvragen in 2013 verlieslatend was, wat resulteert in een kostprijs van enkele miljoenen euro's enkel voor de architectenvennootschappen, waaraan de niet te verwaarlozen kosten van het evaluatieproces door de overheidsinstanties moeten toegevoegd worden.

Met de hulp van gespecialiseerde consultants voerde G30 een onderzoek dat vier belangrijke problemen naar voor schoof: het bijna systematische gebruik van de procedure in één ronde en het ontbreken van het gebruik van architectuurwedstrijden; de overheidsopdrachten zijn riskanter voor architecten dan ze zouden mogen zijn; de kosten van openbare aanbestedingen zijn hoger dan nodig; en de openbare opdrachtgevers hebben een te enge opvatting van de selectiecriteria. De architectenvereniging heeft acht aanbevelingen om een einde te maken aan de economische en intellectuele verspilling:

Meer duidelijkheid en stabiliteit in het proces van openbare aanbestedingen;

Efficiëntere procedures naast een sneller evaluatieproces;

Duidelijke opdrachtvoorwaarden en selectiecriteria bepalen vooraleer te starten met de offerteaanvraag;

Opstellen van een referentiesysteem met integratie van de kosten van de levenscyclus en het innovatieve karakter;

Gebruik maken van de architectuurwedstrijd die de uitmuntendheid van het ontwerp bevordert;

Gedetailleerde ontwerpplannen vergoeden ofwel ze niet eisen;

Voor een adequate vergoeding zorgen volgens een erkend referentiesysteem;

Waken over de kwaliteit en de goede praktijken via een onafhankelijke instantie.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Pools universiteitsgebouw wint Brick Award

Pools universiteitsgebouw wint Brick Award

Geen Belgische winnaars dit jaar bij de Brick Award van Wienerberger, ondanks zes genomineerde projecten. De hoofdprijs en het goud in de categorie Sharing Public Spaces ging naar het faculteitsgebouw voor Radio en Televisie van de University of[…]

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

Genk krijgt nieuwe spoorbrug over het Albertkanaal

"Aannemers kunnen geen bullshit meer verkopen"

"Aannemers kunnen geen bullshit meer verkopen"

Hilti automatiseert boren in plafonds

Hilti automatiseert boren in plafonds