Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Architecten weinig optimistisch over bouwconjunctuur

Architecten weinig optimistisch over bouwconjunctuur

De jaarlijkse conjunctuurenquête van de Vlaamse architectenorganisatie NAV toont een somber beeld. De bouwsector heeft het voorbije jaar te lijden gehad onder de economische conjunctuur, gecombineerd met de onzekerheid over wijzigingen betreffende financiële stimulansen zoals de woonbonus en de renovatiepremie. De gerealiseerde omzetten bij architecten zijn grotendeels status quo gebleven en de meeste architecten verwachten dit jaar niet meteen beterschap. Aan het onderzoek werkten 363 architecten mee. Vijf segmenten worden bekeken: de particuliere woningbouw, de residentiële en de niet-residentiële projectbouw, de sociale woningbouw en overheidsprojecten. De enquête werd afgenomen in december 2015.

In de particuliere nieuwbouw gaat het erg moeilijk: bijna de helft van de architecten verklaart onvoldoende werk te hebben (42%), en ongeveer een derde (35%) zegt wél voldoende werk te hebben. In de particuliere renovatiemarkt is de malaise iets minder: daar zegt 28% van de architecten onvoldoende werk te hebben t.o.v. 38% die wel een voldoende gevulde orderportefeuille heeft. Toch is de hausse van bv. het jaar 2011, toen dit cijfer een extreme piek kende (89,8%), duidelijk voorbij.

Opvallend is dat de verwachtingen bij architecten voor beide sectoren min of meer hetzelfde zijn: zowel bij nieuwbouw als bij renovatie verwacht zo'n 70% dat de omzet in 2016 gelijk zal blijven of dalen, terwijl amper een vierde van de respondenten (25%) uitgaat van een stijging. De verwachting voor een daling is in de nieuwbouwmarkt echter groter: 27% t.ov. 17% bij renovatie. In het segment van de sociale woningbouw is men het meest tevreden over de omzet, al zegt maar net de helft (51%) dat ze die omzet voldoende vinden.

Voorts valt op dat het budget voor woningbouw de jongste jaren nog gestegen is. Voor de nieuwbouwmarkt ging het budget omhoog van 270.317,50 ' (exclusief btw, grond en kosten architect) in 2012 tot 293.120 ' vandaag. Dat is een stijging met 8,5%.

De kostprijs voor een renovatie is minder snel gestegen. Dit jaar is die 140.902,72 ', wat een stijging is met 4,5% is t.o.v. de 134.267,70 ' in 2012. Betaalbaar bouwen en verbouwen wordt de grootste uitdaging voor de volgende jaren.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Sector zoekt oplossingen voor toekomst strategische metalen

Sector zoekt oplossingen voor toekomst strategische metalen

De KU Leuven heeft in opdracht van Eurometaux een studie gepubliceerd over welke grondstoffen nodig zijn om de klimaatdoelstellingen in 2050 te behalen. Elk metaal komt aan bod, van aluminium, kobalt tot de zeldzame aardmetalen. In de nasleep[…]

16/08/2022 |
Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt