Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Architecten verwachten flinke impact van Europese Green Deal

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Architecten verwachten flinke impact van Europese Green Deal

© Cevahir

De impact van de European Green Deal, een verzameling beleidsmaatregelen met als doel een klimaat-neutrale Europese Unie in 2050, zal ongetwijfeld worden gevoeld in de bouwsector. Een meerderheid van 950 ondervraagde Europese architecten verwacht vooral een flinke impact op gebouwontwerpen.

Omdat gebouwen een aanzienlijke bijdrage leveren aan de jaarlijkse CO2-uitstoot, ligt het voor de hand dat het ontwerp van die gebouwen zal moeten veranderen om klimaatneutraliteit te bereiken. Die ontwerpen zullen gemaakt worden door architecten, en daarom zijn hun gedachten en meningen een goede indicator van de manier waarop de European Green Deal van invloed zal zijn op de bouwsector.


In een rapport van de European Architectural Barometer van USP Marketing Consultancy dat in het laatste kwartaal van vorig jaar verscheen, is te lezen dat een meerderheid van de architecten al van de European Green Deal gehoord heeft, maar dat de groep die echt weet wat die deal inhoudt een stuk kleiner is. Toch hebben architecten wel een duidelijk beeld van de manieren waarop de Green Deal hun werk gaat beïnvloeden.


Ten eerste verwachten Europese architecten dat ze het druk gaan krijgen als gevolg van de Green Deal. Een flinke meerderheid verwacht dat het meer werk zal opleveren, ongeacht of ze residentiele of niet-residentiele gebouwen ontwerpen.


De European Green Deal zal ook de manier waarop architecten gebouwen ontwerpen beïnvloeden. Meer dan de helft van de architecten verwacht een sterke of zeer sterke impact op hun ontwerpen. Een derde verwacht een lichte invloed. Slechts 8% denkt dat de Green Deal hun manier van ontwerpen niet zal beïnvloeden. Ondanks wat verschillen tussen landen is het dus duidelijk dat een overgrote meerderheid van architecten een impact op hun ontwerpen ziet aankomen.


Aan 950 Europese architecten werd niet enkel gevraagd of ze een impact verwachten van de European Green Deal, maar ook waar ze die verwachten in hun ontwerpen en specificaties. Ongeveer een derde van de architecten verwacht meer te zullen focussen op technische installaties in hun specificaties.


Iets minder dan een derde denkt meer te zullen focussen op isolatie in de gebouwen die ze ontwerpen. Verder verwacht ongeveer een kwart een groei in het gebruik van gerecyclede materialen, het gebruik van bio-based materialen, en het gebruik van gecertificeerde materialen.


Het moment dat architecten het drukker krijgen en hun manier van werken moeten aanpassen biedt fabrikanten en merken goede mogelijkheden om de aandacht van die architecten te trekken door zich te presenteren als European-Green-Deal-proof.


Voor een volledig overzicht van hoe architecten in acht Europese landen denken dat de European Green Deal de bouwsector zal beïnvloeden en wat ze verwachten van fabrikanten, verwijzen we naar het rapport van de European Architectural Barometer van het marktonderzoeksbureau USP Marketing Consultancy.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Batibouw reikt Belgian Building Awards uit

Batibouw reikt Belgian Building Awards uit

Studio Jan Vermeulen, Tom Thys architecten, a2o, aac architecture, Laura Muyldermans en RE-ST zijn op 24 mei op BATIBOUW uitgeroepen tot winnaars van de Belgian Building Awards 2022. De awards belonen opmerkelijke realisaties van architecten en[…]

25/05/2022 | BatibouwOndernemingen
Belgische zelfstandigen kloppen meeste uren in Europa

Belgische zelfstandigen kloppen meeste uren in Europa

Torhout bouwt nieuw centraal politiekantoor Kouter

Torhout bouwt nieuw centraal politiekantoor Kouter

Herbestemming voor Sint-Albertuskerk in Mechelen

Herbestemming voor Sint-Albertuskerk in Mechelen

Meer artikels