Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Architecten trekken op studiereis naar Carrara

Gerelateerde onderwerpen :

,
Architecten trekken op studiereis naar Carrara

cof

Een twintigtal architecten en interieurarchitecten uit heel Europa trokken van zondag 2 tot woensdag 5 juni op studiereis naar de Noord-Italiaanse stad Carrara, die geldt als het epicentrum van de marmerindustrie. Net daarin schuilt echter een gevaar: kan een materiaal met zoveel traditie nog toekomst hebben?

Op de vlucht van Charleroi naar Pisa zat o.m. een groep van één Nederlandse en drie Belgische interieurarchitecten, die in gezamenlijk overleg werden geselecteerd door de nationale federatie van natuursteen (een onderdeel van de cluster Complementaire Bedrijven), AINB (de Associatie van Interieurarchitecten) en de Italian Trade Agency. Inge Schiltz van Interieur@home uit Zandhoven maakt regelmatig gebruik van natuursteen, o.m. voor wanden en spoelbakken in keukens en badkamers. Over het hotel en de materialen die ze te zien kreeg, was ze achteraf bijzonder tevreden. “Op maandag hebben we de hele dag groothandels bezocht, waar de vele soorten marmer en de verschillende kleurschakeringen me zijn opgevallen. Even interessant als het materiaal zelf vond ik de contacten met de collega’s. Als zelfstandige werk je veel alleen en dan is zo’n reis ideaal om eens onder gelijken te komen. Uit een vorige studiereis naar de vakbeurs Marmomac zijn leuke samenwerkingen ontstaan”, loofde ze.

Het landschap beschermen

Ook René Kuin van studio Kuin uit Amsterdam toonde zich enthousiast over zijn reisgenoten. “Samen met o.a. Duitsers uit Hamburg en Leipzig, Fransen uit Parijs, Spanjaarden, Polen en IJslanders vormden we een heel leuk en internationaal gezelschap”, glunderde hij.

René was ook blij dat er ruimte was voor kritische vragen. “Op dinsdag zijn we per vijf in een minibus gestapt om samen met een chauffeur en een begeleider de groeves te bezoeken. Iemand vroeg zich toen af hoe ze daar in Carrara met het landschap omgaan. Blijkbaar is het verboden om zones boven 1.000 m te ontginnen  en verloren natuur moet gecompenseerd worden door bomen te planten. Aan het huidige tempo van ontginnen is er nog voorraad voor 250 jaar”, berekende hij.In zuidelijke landen is natuursteen, en dan vooral marmer, altijd al bijzonder populair geweest. “En toch heb ik het gevoel dat onze buitenlandse collega’s op een gelijkaardige manier in het vak staan als wij”, opperde Bjorn Verlinde uit Roeselare.

De prijs van natuursteen

Gerry Bontinck van B2 Project uit Sint-Niklaas was vooral het enthousiasme bijgebleven van één van de verantwoordelijken in de groeves, een architect die ook geschoold was als geoloog. “Die man gaf ons ongelooflijk veel achtergrond en dingen die je kan doorgeven aan je klanten, bv. om de prijs van producten in natuursteen te verantwoorden”, stelde hij. “Natuursteen vraagt tijd. Er is veel werk aan. Het is goed om dat allemaal eens van dichtbij mee te maken”, vulde Bjorn aan. Opmerkelijk is wel dat een deel van het werk soms in het buitenland gedaan wordt. “Vanuit Italië vertrekken hele blokken natuursteen, die worden verzaagd en bewerkt in de landen van bestemming. Heel wat marmer gaat naar de Verenigde Staten, maar ook naar Azië en de Arabische landen. Het gaat om massieve blokken die worden ingepakt in glasvezelverpakking en verscheept in containers”, legde René uit.

Een postkantoor in marmer

Marmer is alomtegenwoordig in Carrara. Grote beeldhouwers zoals Michelangelo wisten in de middeleeuwen al vlot de weg naar daar te vinden en je ziet het materiaal ook in talloze gebouwen zoals het postkantoor en de Academie van Schone Kunsten, waar de buitenlandse gasten een B2B-meeting hadden.

“Die meeting was hoofdzakelijk gericht op specialisten zoals mensen en bedrijven die op zoek waren naar transport- en beschermingsmiddelen, en niet direct op ontwerpers”, meende Gerry.

Restte nog de vraag of een dergelijke klassieker nog kan verrassen. “Ik kreeg vooral de positieve bevestiging van wat ik wist en ik zag heel veel professionaliteit”, vatte Bjorn samen. Datzelfde vakmanschap vond Inge overigens terug bij de reisorganisatie.

Voor meer informatie over deze studiereizen kan je steeds terecht op cluster@confederatiebouw.be of www.steenmarmer.be
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

National Tender Day dompelt 500 bezoekers onder in de wereld van overheidsopdrachten

National Tender Day dompelt 500 bezoekers onder in de wereld van overheidsopdrachten

De National Tender Day is zowat de hoogmis voor iedereen die met overheidsopdrachten te maken heeft. Deze vijftiende editie maakte zijn beloften meer dan waar. Het evenement, georganiseerd door EBP in samenwerking met Bouwkroniek en La[…]

Christine Lhoste aan boord bij bouwfederatie Embuild

Christine Lhoste aan boord bij bouwfederatie Embuild

Bouwsector wil geen lood meer in kraanwater

Bouwsector wil geen lood meer in kraanwater

Verozo wil aangepaste regelgeving tegen oververhitting in gebouwen

Verozo wil aangepaste regelgeving tegen oververhitting in gebouwen

Meer artikels