Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Architecten steunen transitie naar groene energie

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Architecten steunen transitie naar groene energie

© Copyright @ 2017 PR IMAGE FACTORY

Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) en Vlaams minister van Energie Zuhal Demir lanceerden samen met een brede groep partners de campagne ‘Mee met de stroom’. Die moet het belang van de energietransitie uitleggen aan de Vlaming.
“De energietransitie is een cruciale voorwaarde om tegen 2050 een klimaatneutraal Europa te realiseren. Daarom moeten we onze energie-efficiëntie fors verbeteren en het gebruik van fossiele brandstoffen sterk afbouwen door het aandeel groene energie, groene warmte en andere klimaatvriendelijke brandstoffen te verhogen”, stellen de architecten.
 
NAV ziet een grote rol weggelegd voor architecten om die ambities mee in de praktijk om te zetten. Tegelijk vinden we het noodzakelijk om het klimaatbeleid domeinoverschrijdend aan te pakken, want naast de energietransitie zijn er nog een pak andere hefbomen, zoals het verhogen van ruimtelijk rendement, circulair en veranderingsgericht bouwen, aandacht voor water, …
 
De architect weet als geen ander deze aspecten op een holistische manier te benaderen en individuele en maatschappelijke doelstellingen te verzoenen. Hij houdt in zijn ontwerpen rekening met zowel functionele, technische, wettelijke en esthetische eisen als met het budget van de bouwheer en de gewenste timing voor zijn bouwproject.
 
CO2-uitstoot
 
Architecten slaan al vele jaren mee de hand aan de ploeg wanneer het de energietransitie betreft. De energie-eisen voor woningen zijn de voorbije jaren bijna jaarlijks verstrengd. Architecten hebben daarbij telkens hun verantwoordelijkheid genomen en ondersteunen bouwheren bij het nemen van de juiste beslissingen.
 
NAV vindt dat de focus daarbij moet liggen op het beperken van de CO2-uitstoot, eerder dan een eenzijdig energetisch verhaal. Men mag met andere woorden niet voorbijgaan aan factoren zoals de milieuprestatie van materialen, een doordacht materiaalgebruik, de ligging van een gebouw, de manier waarop men zich verplaatst, de ‘Total Cost of Ownership’ van een gebouw, enz.
 
“Ook blijven we aandacht vragen voor de noden van de gebruikers van de gebouwen, die het beste gemotiveerd worden als ze een hoog wooncomfort krijgen en de meerwaarde van hun woning kunnen verhogen. De betaalbaarheid van de ingrepen en de ontwerpvrijheid die de architect nodig heeft in functie van een ontwerp op maat van de bewoners, mag daarbij niet uit het oog verloren worden”.
 
“NAV ziet verder heil in een beleid dat zowel op nieuwbouw als op renovatie gericht is. Belangrijk daarbij is dat bouwheren gesensibiliseerd worden om hun projecten kwalitatief aan te pakken en een bouwprofessional zoals een architect onder de arm te nemen. Die kan, zeker voor renovaties, immers een langetermijnplanning opstellen, al dan niet in meerdere fases, waardoor onnodige kosten of slecht op elkaar afgestemde ingrepen vermeden kunnen worden”, aldus NAV-voorzitter Dirk Mattheeuws.
 
www.meemetdestroom.be
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vijf internationale laureaten voor Brick Award 22

Vijf internationale laureaten voor Brick Award 22

Architecten uit 53 landen hebben een recordaantal van 789 projecten voor de Wienerberger Brick Award ingediend. Vijf architectenbureaus uit Ecuador, Zwitserland, China en Frankrijk werden in de stad Wenen bekroond voor hun ontwerpen waarbij[…]

24/06/2022 | baksteenBrick Awards
Tentoonstelling zet Leuvense Podiumkunstensite in de kijker

Tentoonstelling zet Leuvense Podiumkunstensite in de kijker

Batibouw reikt Belgian Building Awards uit

Batibouw reikt Belgian Building Awards uit

Belgische zelfstandigen kloppen meeste uren in Europa

Belgische zelfstandigen kloppen meeste uren in Europa

Meer artikels