Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Architecten stellen Vlaams minister Joke Schauvliege in gebreke

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Architecten stellen Vlaams minister Joke Schauvliege in gebreke

Het indienen van de digitale bouwaanvraag blijft een ware lijdensweg. Meer dan 1.200 architecten ondervinden nog altijd problemen met het digitale loket voor bouwaanvragen. Vlaams minister Joke Schauvliege wordt vandaag door Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) in gebreke gesteld.

De minister werd in het Vlaamse Parlement al meer dan eens ondervraagd over de kwestie, maar volgens de architectenvereniging minimaliseert zij de feiten flagrant. Behalve de 1.200 handtekeningen liegen de meldingen die het NAV-secretariaat binnenkrijgt er niet om: het digitale loket is op dit moment onwerkbaar. NAV wil een overgangsperiode voor wie een aanvraag via het loket dit jaar niet meer doorgestuurd krijgt.

“We weten dat naast de vele probleemdossiers, een aantal aanvragen via het loket ook zonder problemen de finish haalt. De vele reacties en de steun voor onze actie bewijzen echter dat dit helaas om een minderheid gaat. Laat ons duidelijk zijn: wij gaan liever een dialoog aan dan het conflictmodel te hanteren. De ingebrekestelling is nu echter onvermijdelijk. Wanneer we na vele pogingen merken dat de verzuchtingen van onze architecten niet gehoord worden, rest ons geen andere mogelijkheid”, verklaart NAV-voorzitter Kati Lamens.

Zwakke reactie

Gisteren hebben twee Vlaamse volksvertegenwoordigers minister Schauvliege over de kwestie ondervraagd in het parlementaire vragenuurtje. De laconieke reactie van de kant van de minister bewijst volgens NAV dat men geen idee heeft welke impact de problemen hebben voor de job van architecten in deze eindejaarsperiode.
Zo verklaarde zij dat het weinig zin heeft om deze week nog extra capaciteit te voorzien, omdat het systeem voor de digitale bouwaanvragen binnen een tiental dagen toch verdwijn. Nochtans was dit vorige week, bij de eerste meldingen wel beloofd. 
 
Lees verder onder de foto.
 
“Minister Schauvliege verwees ook naar een brief die zij eerder via de Orde aan alle architecten heeft uitgestuurd met de vraag om de aanvragen vóór 1 december te bezorgen, net omdat men in de eindejaarperiode een piek voorspelde. Dat wil dus eigenlijk zeggen dat men denkt dat de capaciteitsproblemen het probleem van de architecten zijn en niet van de overheid. Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar voor een systeem dat al zeker zeven jaar in de steigers staat en al vele miljoenen euro’s heeft gekost. De minister ontkende ook dat het loket deze week niet beschikbaar zou zijn en stelde dat het enkel om vertragingen gaat. Ook dat is pertinent onjuist. Dat bewijzen schermafdrukken die architecten die het loket gebruiken ons bezorgen”, zegt NAV-directeur Kris Baetens..

Overgangsmaatregel

NAV wil een oplossing voor architecten die op 31 december moeten vaststellen dat hun bouwaanvraag door de technische problemen niet doorgestuurd kon worden. De architectenvereniging ijvert voor een (retro-actieve) overgangsperiode zodat voor die gevallen een vergunningsaanvraag ook  in 2018 via het loket voor digitale bouwaanvragen kan gebeuren, volgens de voorschriften en eisen van 2017.
 
Minister Schauvliege verwacht wel beterschap met de opvolger, het systeem voor het digitale omgevingsloket dat op 1 januari start. Dat systeem heeft volgens Schauvliege ‘stresstests’ doorstaan en zou volgens haar voldoende robuust moeten zijn om grote pieken op te vangen. Toch sluit zij problemen niet uit, zo verklaarde zij gisteren in het Vlaamse parlement. NAV wil geen derde uitstel van de invoering van dit omgevingsloket, maar ziet 1 januari wel met grote bezorgdheid tegemoet. De vereniging volgt ook deze situatie op en zal indien nodig bijkomende acties ondernemen. 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Woonproject en nieuwe campus aan Havenkaai in Kortrijk

Woonproject en nieuwe campus aan Havenkaai in Kortrijk

In Kortrijk beginnen projectontwikkelaar CAAAP en aannemer Artes Depret met de sloopwerken aan de Havenkaai. Samen met hogeschool Howest ontwikkelt CAAAP hier Kaai City, een nieuwe buurt waar wonen, ondernemen en onderwijs samengaan. Het wordt[…]

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Theunisbrug in Merksem wint Architecture Masterprize 2022

Theunisbrug in Merksem wint Architecture Masterprize 2022

Nieuwe architectuurpublicatie van Ney & Partners

Nieuwe architectuurpublicatie van Ney & Partners

Meer artikels