Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Architecten geven renovatie-advies

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Architecten geven renovatie-advies

Wie als architect weleens renovatie-advies geeft, kan zich voortaan aanmelden op renovatieadvies.be. Via deze website biedt Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) zijn leden de mogelijkheid om in het vizier van potentiële kopers en bouwheren te komen. Er is bovendien ook een koppeling met zoekeenarchitect.be, de portfoliowebsite voor NAV-leden.

De Vlaamse overheid wil tegen 2050 elke woning in Vlaanderen energiezuinig maken. Dat lijkt nog veraf, maar het lijdt geen twijfel dat het marktaandeel van renovatie de komende jaren voort zal groeien.  In februari werd op Batibouw de ‘Benoverencampagne’ voorgesteld, wat staat voor beter renoveren met extra aandacht voor de energieprestaties. De komende jaren zullen subsidies, sensibilisering en nieuwe wetgeving renovatie nog meer stimuleren.

Een aantal instanties en bedrijven hebben zich al op die markt begeven. Benovatiecoaches en renovatieadviseurs-aan-huis schieten als paddenstoelen uit de grond. Het betreft zowel commerciële firma’s alsook gesubsidieerde instanties die (bijna) gratis advies verlenen: een renovatieplan maken met timing, meetstaten opstellen, kostenramingen maken, energiebesparingen berekenen, de werken begeleiden, enz.

Elke eigenaar heeft zo vroeg mogelijk in een project nood aan een helder advies dat duidelijk de ambities en de te nemen stappen vastlegt om zijn einddoel, desnoods gefaseerd, te kunnen bereiken. Het moet daarbij gaan om een volledige masterplanaanpak waarin rekening wordt gehouden met het totaalplaatje. Dit behelst niet alleen energie, maar ook de bouwfysische staat van de woning, de ligging en de oriëntatie, het comfort van de bewoners, het hergebruik van ruimte, een slimme ruimtelijke ordening, toegankelijkheid, een rationele planning van de ingrepen en een optimale balans tussen de doeltreffendheid en de kostprijs van de werkzaamheden.

Het renovatie-advies van een architect kan daarbij zo beknopt of uitgebreid zijn als de bouwheer of koper wenst, of het nu gaat om een kort advies over een aan te kopen pand of een doorgedreven projectbegeleiding van A tot Z. NAV-leden kunnen zich registreren op renovatieadvies.be met hun log-in voor de NAV-website en een paar muisklikken later verschijnt hun naam al op de lijst met renovatieadviseurs. Ook op hun profiel op zoekeenarchitect.be  zal  melding gemaakt worden van hun activiteit als renovatie-adviseur.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) organiseert op zondag 26 september van 13 tot 18 uur een nieuwe editie van Mijn Thuis Op Maat. Architecten in heel Vlaanderen en Brussel zwaaien die dag exclusief de deuren open van hun knapste woningen. Wie[…]

Ontwerpers voor nieuwe scholen in Leuven bekend

Ontwerpers voor nieuwe scholen in Leuven bekend

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Architecten gekozen voor Manchester-project in Molenbeek

Architecten gekozen voor Manchester-project in Molenbeek

Meer artikels