Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Architecten BOB 361 wint Belgische Prijs voor Architectuur 2015

Architecten BOB 361 wint Belgische Prijs voor Architectuur 2015

Het project 'Gate 15', een huisvestings- en ontmoetingsinfrastructuur voor studenten in Antwerpen, van Architecten BOB 361 uit Anderlecht wint de tweejaarlijkse Belgische Prijs voor Architectuur. De officiële uitreiking vond dinsdagavond plaats in het gloednieuwe 'Art & Design Atomium Museum (ADAM) aan de Heizel in Brussel. De prijs werd reeds voor de elfde keer uitgereikt en bekroont recente architectuurrealisaties van Belgische architecten in binnen- en buitenland en van buitenlandse architecten in België. De prestigieuze Belgische Prijs voor Architectuur wordt sinds 2000 georganiseerd door de Koninklijke Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB).

Ontwerpers konden deelnemen met realisaties in vier categorieën: nl. kleine interventies (waaronder eengezinswoningen), groepswoningbouw of meergezinswoningen en niet-residentiële gebouwen voor publiek gebruik en voor privaat gebruik. De categorielaureaat met de grootste voorbeeldfunctie ontvangt de Belgische Prijs voor Architectuur 2015.

De organisatie kon bijna 400 inzendingen noteren.

Ondanks het beperken van het aantal inzendingen per ontwerpbureau kon de organisatie bijna 400 inzendingen noteren. Op 27 juni heeft de selectiejury, bestaande uit Bernard Wittewrongel (KUL), Christophe Van Gerrewey, Erik Wieërs (Collectief Noord), Tine Van Herck (PTArchitecten), Vincent Pierret (Ledroit-Pierret-Polet) en François Xavier Martiat (Martiat-Durnez architectes), 94 realisaties doorverwezen naar de eindjury.

Daaruit werden een aantal nominaties geselecteerd door de buitenlandse architectenjury bestaande uit Lone Wiggers (C.F. Moller, Denemarken), Ricardo Bak Gordon (Portugal) en Stephen Bates Sergisonbates Architects (Verenigd Koninkrijk), bijgestaan door de binnenlandse juryleden Bernard Wittewrongel (UCL), Erik Wieërs (Collectief Noord) en Tine Van Herck (PTArchitecten). In totaal werden er achttien genomineerd over de vier wedstrijdcategorieën (zie artikel in Bouwkroniek nr. 49 van 4 december, blz. 28 en 29).

Uit de genomineerden van iedere categorie werden uiteindelijk de volgende categorielaureaten verkozen.

Kleine interventies, eengezinswoningen

In deze nieuwe categorie koos de jury resoluut voor de faculteitsbibliotheek van Office Kersten Geers David Van Severen. Het project formuleert een gevoelig en intelligent antwoord op een complex programma, gebaseerd op één enkel idee. Het is een verfijnde en slimme ingreep in een bestaand gebouw, die sfeer en moderniteit aan het oorspronkelijke karakter toevoegt, zonder de continuïteit binnen het architecturale geheel aan te tasten.

Groepswoningbouw en meergezinswoningen

Zijn het twee oude rijwoningen die gerenoveerd werden' Nee, het is een gloednieuw gebouw van ONO architectuur in Borgerhout waarin drie woningen op ingenieuze manier in elkaar werden gepuzzeld. De hogergeplaatste keukenramen brengen 's avonds leven in de straat zonder directe inkijk. Ondanks plaatsverlies door drie afzonderlijke trappartijen (in plaats van één gemeenschappelijke) is de jury duidelijk: dit (on)gewone project haalt het hoogste aantal punten, en na een pittige discussie ook het grootste aantal stemmen.

Niet-residentieel privé

In de categorie 'niet-residentieel privé' waren 'Famous' van architecten de vylder vinck taillieu en het kantoorgebouw van HUB sterke concurrenten, maar het laatste kaapte uiteindelijk de prijs weg. De jury vond het 'misschien een beetje Duits, maar zonder omwegen' en waardeerde vooral de compactheid, het repetitieve van de houten gevel en het feit dat de vorm in de omgeving absoluut ter zake is.

Niet-residentieel publiek gebruik

In deze categorie behaalde het project Gate 15 huisvestings- en ontmoetingsinfrastructuur voor studenten in Antwerpen van Architecten BOB 361 de overwinning. Dit project werd dus tevens bekroond als eindlaureaat van de Bel­gische Prijs voor Architectuur 2015. Het sterke aanbod van de ingezonden projecten plaatste de jury voor een moeilijke keuze bij de selectie van de hoofdwinnaar. Toch werd unaniem gekozen voor het Antwerpse project 'Gate 15' van Architecten BOB 361.

De jury heeft in eerste instantie grote waardering voor de manier waarop het relatief bescheiden project een belangrijke bijdrage levert aan de publieke ruimte. Door een voorplein creëert het project een ademruimte in dit oude deel van de Antwerpse binnenstad dat door de bouw van grote universiteitsaula's benauwd aanvoelde. Daarnaast looft de jury de zorgvuldige compositie en detaillering die een band legt tussen de restauratie van een oud pand en nieuwe bouwdelen.

'Gate 15' wordt omschreven als een voorbeeld van de manier waarop architectuur kan bijdragen tot het stedelijke weefsel.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Aertssen Group wil funderingsbedrijf Van Rooy overnemen

Aertssen Group wil funderingsbedrijf Van Rooy overnemen

De Aertssen Group uit Stabroek heeft de intentie om de bedrijvengroep Van Rooy uit Beerse over te nemen. De overname past in de groeistrategie van de business unit Aertssen Infra die erop gericht is om klanten een geïntegreerd[…]

Europese deal Fit for 55 mag nog strenger voor verwarmingssector

Europese deal Fit for 55 mag nog strenger voor verwarmingssector

Valens bouwt voor UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

Valens bouwt voor UZ Saint-Luc en Valisana in Brussel

Bedrijfswagens blijven aantrekkelijk voor personeel

Bedrijfswagens blijven aantrekkelijk voor personeel