Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Architect Juliaan Lampens overleden

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Architect Juliaan Lampens overleden

Architect Juliaan Lampens is zopas overleden. Hij werd 93 jaar. Lampens wordt nationaal en internationaal geprezen voor modernistische en brutalistische architectuur. Zijn bekendste gebouwen zijn de Onze-Lieve-Vrouwkapel van Kerselare (Oudenaarde/foto), de bibliotheek van Eke (Nazareth), zijn eigen woning in Eke en de Woning Van Wassenhove in Sint-Martens-Latem. Enkele van zijn gebouwen zijn inmiddels beschermd als monument. 
In het begin van zijn loopbaan ontwierp Lampens huizen in een moderne, maar toch nog traditionele stijl. Op de wereldtentoonstelling Expo 58 in Brussel vindt hij inspiratie in de paviljoenen van o.m. Le Corbusier en Van der Rohe. Vanaf dan gebruikt hij zijn eigen, radicale ontwerptaal, waarbij een hoofdrol ging naar beton waarbij vaak de houtnerven van de bekisting prominent zichtbaar bleven, zowel in het interieur als aan de buitenzijde. Daarnaast spelen hout en grote glaspartijen een belangrijke rol in zijn werk. Hij ontwierp ook meubels. 
 
 
De betonnen Onze-Lieve-Vrouwkapel in bedevaartsoord Kerselare dateert van 1966 en was voor die tijd spectaculair modern. Het is sinds 2009 een beschermd monument. De meningen over de bouwfysische toestand van de kapel en de noodzaak tot restauratie lopen uiteen. Het gebouw lijdt onder waterinsijpeling en betonrot en staat momenteel in de steigers. Eerder vreesden experts vreesden dat het bouwwerk helemaal onstabiel zou worden, maar recente studies geven aan dat de kapel met kleine ingrepen te herstellen is. 

Geen binnenmuren

De woning Van Wassenhove in Sint-Martens-Latem uit 1974 werd in 2016 door de Universiteit Gent gerestaureerd. De betonnen woning heeft net als Lampens’ eigen woning in Eke  geen of nauwelijks klassieke binnenmuren. 
 
Lampens was van 1974 tot 1991 eerst leerkracht en later professor aan Sint-Lucas Gent. Hij ontving de Grote Architectuurprijs van België en is ereburger van Nazareth. Vooral de voorbije jaren kreeg hij tentoonstellingen rond zijn werk en werd zijn werk opgenomen in boeken. Oud-studenten en stagiairs  hebben de vzw Juliaan Lampens opgericht. 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Lifetime Achievement Award voor Renzo Piano

Lifetime Achievement Award voor Renzo Piano

De bekende en veelgeprezen Italiaanse architect Renzo Piano kreeg een Lifetime Achievement Award tijdens de uitreiking van de eerste Italiaanse Architectuurprijs in het Museo Nazionale delle Arti del XXI Secolo (MAXXI) in Rome. De Premio[…]

Italiaanse architectuurprijs voor ontwerpster Z33 Hasselt

Italiaanse architectuurprijs voor ontwerpster Z33 Hasselt

Architect Erik Wieërs is de nieuwe Vlaamse Bouwmeester

Architect Erik Wieërs is de nieuwe Vlaamse Bouwmeester

Studieopdracht herinrichting Grote Markt Sint-Niklaas gegund

Studieopdracht herinrichting Grote Markt Sint-Niklaas gegund

Meer artikels