Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Architect en oprichter Buro II Hendrik Vermoortel overleden

Gerelateerde onderwerpen :

Architect en oprichter Buro II Hendrik Vermoortel overleden

De Belgische architect Hendrik Vermoortel, die in 1978 het architectenkantoor Buro II oprichtte, is overleden. Hij werd 65. Na zijn studie Architectuur aan het Sint-Lucas instituut in Gent werd hij de drijvende kracht achter het architectenbureau dat in 1983 werd uitgebreid met een interieurafdeling en in 2000 met een afdeling Urban Planning. Vier jaar geleden fusioneerde Buro II met het Brusselse architectenkantoor Archi+I, dat in 1983 werd opgericht door Philémon Wachtelaer.

Daaruit ontstond de nieuwe vennootschap Buro II & Archi+I cvba, met de vier nieuwe vennoten Rita Agneessens, Geert Blervacq, Tom Vandorpe en Pieterjan Vermoortel, de zoon van Hendrik. De groep telt vandaag ongeveer 120 medewerkers, verspreid over vestigingen in Brussel, Gent, Roeselare en Rijsel.

Hendrik Vermoortel schonk tijdens het ontwerpen veel aandacht aan duurzaamheid. Hij vond dat architecten een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Dat idee vertaalde hij in een engagement om ervoor te zorgen dat de gebouwen die hij ontwierp zowel een sociaal-maatschappelijke, economische als bouwtechnische waarde hadden.

Hij heeft opdrachtgevers dan ook altijd kansen geboden om meer te verwachten dan ze kunnen dromen, om medewerkers een ruimer vakoverschrijdend werkplatform aan te bieden, om overheden ruimte te geven om hun maatschappelijke ambities te valoriseren, en om gebruikers te benaderen vanuit een integrale leefomgeving.

Hendrik Vermoortel was ontwerper van heel wat projecten in een breed gamma aan sectoren: van publieke gebouwen, woon- en zorgcentra, banken en kantoren, industriële gebouwen tot gemengde pps-projecten en woonprojecten. Tot zijn bekendste gebouwen behoort het Baiyun International Convention Center in China waarmee hij in 2008 de World Architecture Festival-award won. Een jaar later kaapte hij de wereldarchitectuurprijs nog eens weg, ditmaal voor het ecologische resort Mero Beach op het Caribische eiland Dominica.

Andere verwezenlijkingen van Hendrik Vermoortel zijn de eerste passiefschool in Vlaanderen Gemeenschapsinstelling De Zande in Beernem, het ziekenhuis van Knokke-Heist dat momenteel in aanbouw is en de innovatieve woonzorgcampus Triamant in Velm. Samen met Steven Holl won hij ook het wedstrijdontwerp voor de bouw van het casino in Knokke-Heist.

In 2014 won Hendrik Vermoortel een 'Lifetime Achievement Award' voor de visie, esthetiek en kwaliteit die hij gaf aan tal van stadsontwikkelingsprojecten in binnen- en buitenland. De uitvaartplechtigheid van de architect vond vorige zaterdag plaats in de Godelievekerk in Roeselare, een kerk die hij zelf ontwierp.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Definitieve plannen voor uitbreiding Design Museum Gent

Definitieve plannen voor uitbreiding Design Museum Gent

Bouwheer sogent dient de omgevingsvergunningsaanvraag in voor de uitbreiding van het Design Museum Gent. “We hopen de eerste steen te leggen in de zomer van 2022. Verwacht wordt dat de nieuwe vleugel zijn deuren zal openen in[…]

10/06/2021 | ProjectenGent
Arteveldehogeschool bouwt nieuwe onderwijscampus in Gent

Arteveldehogeschool bouwt nieuwe onderwijscampus in Gent

Leuven zoekt ontwerpteam voor toekomstvisie Bellefroid-vijvers

Leuven zoekt ontwerpteam voor toekomstvisie Bellefroid-vijvers

André Loeckx krijgt een Ultima

André Loeckx krijgt een Ultima

Meer artikels