Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Video

Archief MOW is gered

Gerelateerde onderwerpen :

,
Archief MOW is gered

De West-Vlaamse afdeling van de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) meldt dat alle boeken, tijdschriften en archiefstukken van het vroegere nationale Ministerie van Openbare Werken een nieuwe bestemming krijgen. Het archief werd gevonden in de Transfo-site in Zwevegem, de oude elektrische centrale die inmiddels herbestemd wordt.

De bibliotheek van het Ministerie van Openbare Werken werd zopas naar een voorlopige, veilige berging overgebracht. De stukken zullen later dit jaar naar een definitieve plaats verhuisd worden. In het najaar (vermoedelijk eind oktober) zullen ze daar met een plechtigheid ingehuldigd worden.

Hoe en waarom dit en andere archieven ooit in Zwevegem terecht kwamen, is nog onbekend. Op de Transfo-site werden ze echter opnieuw bedreigd met vernietiging. De VVIA is tevreden dat na zes maanden hard werken alle stukken gered werden en ook een bestemming zullen krijgen. Enkele sponsors stonden in voor het transport en ook voor de opslag. Behalve de bibliotheek van de MOW werden in Zwevegem de archieven aangetroffen van de brouwerij Van Dromme uit Izegem, de elektriciteitscentrale van Oostende en de scheepswerf van Rupelmonde.

Van de werkzaamheden van voorbije weken werden zes filmpjes gemaakt, die je hier als een feuilleton kan bekijken en op de Vimeo-account.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gezocht: Strategische ontwikkelingsvisie voor Borgloon

Gezocht: Strategische ontwikkelingsvisie voor Borgloon

De stad Borgloon verwierf recent het beschermde Brigittijnenklooster, gelegen aan de straat Nieuwland. De stad wil de volledige site ‘Klooster Nieuwland’ uitbouwen tot een belangrijke socioculturele belevings- en ontmoetingsplek en[…]

19/09/2019 | ArchitectenErfgoed
“Verwacht geen spektakelarchitectuur”

“Verwacht geen spektakelarchitectuur”

Gent registreert waardevol bouwkundig erfgoed

Gent registreert waardevol bouwkundig erfgoed

Vijf kandidaten voor ‘Het Schoonste Gebouw’ van Antwerpen

Vijf kandidaten voor ‘Het Schoonste Gebouw’ van Antwerpen

Meer artikels