Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Video

Archief MOW is gered

Gerelateerde onderwerpen :

,
Archief MOW is gered

De West-Vlaamse afdeling van de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) meldt dat alle boeken, tijdschriften en archiefstukken van het vroegere nationale Ministerie van Openbare Werken een nieuwe bestemming krijgen. Het archief werd gevonden in de Transfo-site in Zwevegem, de oude elektrische centrale die inmiddels herbestemd wordt.

De bibliotheek van het Ministerie van Openbare Werken werd zopas naar een voorlopige, veilige berging overgebracht. De stukken zullen later dit jaar naar een definitieve plaats verhuisd worden. In het najaar (vermoedelijk eind oktober) zullen ze daar met een plechtigheid ingehuldigd worden.

Hoe en waarom dit en andere archieven ooit in Zwevegem terecht kwamen, is nog onbekend. Op de Transfo-site werden ze echter opnieuw bedreigd met vernietiging. De VVIA is tevreden dat na zes maanden hard werken alle stukken gered werden en ook een bestemming zullen krijgen. Enkele sponsors stonden in voor het transport en ook voor de opslag. Behalve de bibliotheek van de MOW werden in Zwevegem de archieven aangetroffen van de brouwerij Van Dromme uit Izegem, de elektriciteitscentrale van Oostende en de scheepswerf van Rupelmonde.

Van de werkzaamheden van voorbije weken werden zes filmpjes gemaakt, die je hier als een feuilleton kan bekijken en op de Vimeo-account.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tervuren herontwikkelt historische Panquin-site

Tervuren herontwikkelt historische Panquin-site

De langverwachte herontwikkeling van de historische Panquin-site in Tervuren kan eindelijk beginnen. Zopas werd de bouwvergunning voor dit uitzonderlijke project goedgekeurd. Dat betekent ook goed nieuws voor het toerisme en de horeca in de[…]

Restauratie Belfort en Lakenhalle Ieper van start

Restauratie Belfort en Lakenhalle Ieper van start

Leuven restaureert middeleeuwse Handbooghof

Leuven restaureert middeleeuwse Handbooghof

Nieuwe sfeerverlichting voor Sint-Romboutstoren Mechelen

Nieuwe sfeerverlichting voor Sint-Romboutstoren Mechelen

Meer artikels