Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Video

Archief MOW is gered

Gerelateerde onderwerpen :

,
Archief MOW is gered

De West-Vlaamse afdeling van de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) meldt dat alle boeken, tijdschriften en archiefstukken van het vroegere nationale Ministerie van Openbare Werken een nieuwe bestemming krijgen. Het archief werd gevonden in de Transfo-site in Zwevegem, de oude elektrische centrale die inmiddels herbestemd wordt.

De bibliotheek van het Ministerie van Openbare Werken werd zopas naar een voorlopige, veilige berging overgebracht. De stukken zullen later dit jaar naar een definitieve plaats verhuisd worden. In het najaar (vermoedelijk eind oktober) zullen ze daar met een plechtigheid ingehuldigd worden.

Hoe en waarom dit en andere archieven ooit in Zwevegem terecht kwamen, is nog onbekend. Op de Transfo-site werden ze echter opnieuw bedreigd met vernietiging. De VVIA is tevreden dat na zes maanden hard werken alle stukken gered werden en ook een bestemming zullen krijgen. Enkele sponsors stonden in voor het transport en ook voor de opslag. Behalve de bibliotheek van de MOW werden in Zwevegem de archieven aangetroffen van de brouwerij Van Dromme uit Izegem, de elektriciteitscentrale van Oostende en de scheepswerf van Rupelmonde.

Van de werkzaamheden van voorbije weken werden zes filmpjes gemaakt, die je hier als een feuilleton kan bekijken en op de Vimeo-account.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Antwerpen restaureert hangbrug in Stadspark

Antwerpen restaureert hangbrug in Stadspark

In het voorjaar van 2020 starten de restauratiewerken aan de Keiligbrug in het Antwerpse Stadtspark. Het beschermde monument vertoont momenteel tekenen van slijtage, vanwege het intensief gebruik door de vele bezoekers. Om haar functie als[…]

Architect Juliaan Lampens overleden

Architect Juliaan Lampens overleden

380.000 € voor restauratie Transfo-site in Zwevegem

380.000 € voor restauratie Transfo-site in Zwevegem

Gent renoveert dak historisch stadhuis

Gent renoveert dak historisch stadhuis

Meer artikels