Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

ArcelorMittal Gent vervangt steenkool door biokool bij staalproductie

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
ArcelorMittal Gent vervangt steenkool door biokool bij staalproductie

© © Paul Terry - PTCreative 2014

ArcelorMittal Gent zet een belangrijke stap in zijn decarbonisatietraject naar de productie van staal met nul CO2-emissie. De staalgroep vervangt fossiele steenkool door hoogwaardige biokool als grondstof voor zijn staalproductieproces. Voor de productie van staal werd tot nog toe fossiele steenkool ingezet, onder meer om ijzer uit ijzererts te halen.
ArcelorMittal Gent start een pilootproject om biokool te gaan gebruiken als hoogwaardige gedeeltelijke vervanging van fossiele steenkool. De biokolen worden op een verantwoorde manier verkregen bij het Nederlandse bedrijf Perpetual Next, dat de biokolen produceert met behulp van zijn gepatenteerde torrefactietechnologie op hoge temperatuur.
 
De samenwerking met ArcelorMittal in Gent start met een eerste levering van 30.000 ton biokool voor de hoogoven in Gent, opschaalbaar naar 350.000 ton biokool op jaarbasis.
 
De wereldwijde staalproductie in 2020 bedroeg 1,86 miljard ton ruwstaal, waarvan 70% werd geproduceerd in hoogovens die fossiele steenkool gebruiken. Verwacht wordt dat de vraag naar staal tegen 2050 zal verdubbelen ten opzichte van het huidige niveau, wat bij een ongewijzigd beleid ook tot een verdubbeling van de CO2-uitstoot zou kunnen leiden.
 
Dat onderstreept de noodzaak tot verandering: in vergelijking met het gebruik van fossiele steenkool wordt er per ton biokool 2,5 ton CO2 bespaard.

Torrefactie

De torrefactietechnologie van Perpetual Next zet biomassa die afkomstig is uit door de Forest Steward Council (FSC) gecertificeerde bossen om in biokool met dezelfde eigenschappen als fossiele steenkool. Bij deze technologie worden de grondstoffen via een thermisch raffinageproces omgezet in biokolen.
 
Hierdoor ontstaat een relatief betaalbare hernieuwbare grondstof met een hoge energiedichtheid. De gepatenteerde technologie is eigendom van Perpetual Next, dat hoogwaardige kool uit zijn eigen productiefaciliteiten levert, evenals de technologie, met inbegrip van de torrefactiereactoren.
 
“Wij willen onze staalproductie sneller en verder decarboniseren dan het Akkoord van Parijs voorschrijft. Daarmee verkleinen we niet alleen onze CO2-voetafdruk, maar ook onze afvalvoetafdruk. Ons staalbedrijf heeft een roadmap naar nul koolstofemissies en nul afval. We zullen dit stap voor stap doen, op een verantwoorde manier en de gedeeltelijke vervanging van fossiele steenkool door biokool is zo’n stap”, zegt Manfred Van Vlierberghe, CEO van ArcelorMittal Belgium.
 
De torrefactietechnologie van Perpetual Next past perfect in het XCarb-programma van ArcelorMittal dat alle producten en staalproductieactiviteiten van de staalgroep met verminderde, lage en nul koolstofemissies, alsook bredere initiatieven en groene innovatieprojecten, samenbrengt in één enkele inspanning die gericht is op het realiseren van aantoonbare vooruitgang in de richting van staal met netto nul CO2-uitstoot.
 
“Met de toepassing van onze technologie voor ArcelorMittal Gent ontsluiten we een nieuwe industrie om te helpen verder te verduurzamen. De  biokool heeft dusdanig hoogwaardige eigenschappen dat deze een gedeeltelijke vervanging biedt voor fossiele steenkool in toepassingen zoals het productieproces van de staalindustrie”.
 
“Naast het verminderen van de CO2-uitstoot van ArcelorMittal zelf, geeft deze stap de klanten van ArcelorMittal de mogelijkheid om hun zogenoemde scope 3-emissies te reduceren, in overeenstemming met het EU-programma ‘Fit for 55’ zoals dat op 14 juli is voorgesteld door eurocommissaris Frans Timmermans, tevens de vicevoorzitter van de Europese Commissie”, aldus Martijn van Rheenen, CEO van Perpetual Next.
 
ArcelorMittal is het grootste staal- en mijnbouwbedrijf ter wereld, met vestigingen in 60 landen en productiesites in 17 landen. ArcelorMittal Belgium, met vestigingen in Gent, Luik, Genk en Geel telt 5.000 medewerkers. De totale directe en indirecte tewerkstelling wordt op 30.000 jobs geraamd. Het bedrijf produceert hoogwaardig staal voor de meest uiteenlopende toepassingen in de automobielsector en andere industriële sectoren zoals onder meer de groene-energiesector, de bouwsector, de witgoedsector, de verpakkingssector.
 
De missie van Perpetual Next bestaat erin verdere klimaatverandering te voorkomen door de reductie van CO2-uitstoot en de opvang en opslag van CO2 voor haar klanten. Perpetual Next realiseert dit door afval te voorkomen en organische afvalstromen met behulp van toonaangevende technologie op te waarderen tot hoogwaardige grondstoffen en producten.
 
Perpetual Next is georganiseerd in drie divisies: Trading, Conversions en Technologies. Voor de opslag van CO2 voert Perpetual Next een actief herbebossingsbeleid. In 2021 worden in de landen waar Perpetual Next actief is minimaal één miljoen bomen aangeplant ten gunste van herbebossing. Het bedrijf genereert met zijn activiteiten CO2-rechten, die een fundamenteel onderdeel vormen van het bedrijfsmodel. Perpetual Next heeft haar missie verbonden aan de UN Sustainability Development Goals, de ESG-criteria en de EU Green Deal.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Als het voetbalveld van Standaard Muide in 2023 wordt heraangelegd, zal de stad Gent eronder meteen ook een warmtenet aanleggen, het eerste onder het openbaar domein. De warmte gaat naar de huizen en sociale appartementen naast het veld. Als het[…]

25/11/2022 | Projecten
Vergunningsprocedures zijn vertragende factor voor duurzame infrastructuurwerken

Vergunningsprocedures zijn vertragende factor voor duurzame infrastructuurwerken

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

IVBO investeert 27 miljoen euro in uitbreiding warmtenet

IVBO investeert 27 miljoen euro in uitbreiding warmtenet

Meer artikels