Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aquafin zet potentiële riothermieprojecten online

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Aquafin zet potentiële riothermieprojecten online

Aquafin, dat verantwoordelijk is voor de prefinanciering, de uitbouw en het beheer van infrastructuur voor waterzuivering in het Vlaamse gewest, heeft een potentieelkaart voor riothermie online geplaatst. Het bedrijf wil daarmee het thema riothermie onder de aandacht brengen door de mogelijkheden in de Aquafin-riolen of die van de steden en gemeenten in kaart te brengen.
Riothermie is een innovatieve maar eenvoudige technologie die voortbouwt op bestaande rioleringsinfrastructuur. Bij riothermie wordt een warmtewisselaar geplaatst in het rioleringsstelsel. De warmte wordt via een warmtewisselaar onttrokken aan het warme (winter) of koele (zomer) afvalwater in de riolering.

Deze afvalwaterstroom, afkomstig van douches, wastafel, wasmachine, ... wordt gebruikt om een geleidervloeistof op de gewenste temperatuur te brengen. De warmtegeleider-vloeistof wordt vervolgens aangeboden aan de warmtepomp binnen het gebouw, om zo voor de nodige warmte of verkoeling te zorgen.

De warmtewisselaars van Aquafin zijn ontworpen om tot wel 50 jaar mee te gaan. Een jaarlijks onderhoud en check-ups zorgen ervoor dat tijdig kan worden ingegrepen indien nodig.

Mogelijk kan riothermie in het rioleringsstelsel, of in één van de rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI) bij toekomstige projecten als warmtebron dienen. Via de online kaart kan snel een scan worden gemaakt van de kansen en mogelijkheden van riothermie in de omgeving van een bepaald project. De in aanmerking komende riolen van Aquafin of van de steden en gemeenten worden daarbij uitgelicht.

Gemeenten waar een nieuwe verkaveling, een grondige renovatie van kantoren of een zwembad op de planning staat, kunnen nu de mogelijkheden van riothermie in hun buurt bekijken en eventueel contact opnemen met Aquafin via riothermie@aquafin.be. Je vindt de nieuwe potentieelkaart op http://www.riothermie.be.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Baksteenfabrikant Vandersanden lanceerde zopas zijn rapport Collectief Welzijn 2021. Met dit rapport wil Vandersanden op jaarlijkse basis zijn inspanningen en resultaten in kaart brengen op vlak van duurzaamheid over vier werkterreinen: het[…]

11/05/2022 | MilieuOndernemingen
Hout - Bois van Steenberge: duurzaam bouwen is de toekomst

Publireportage

Hout - Bois van Steenberge: duurzaam bouwen is de toekomst

Leuven integreert circulaire principes in overheidsopdrachten

Leuven integreert circulaire principes in overheidsopdrachten

Leuvens woonproject wordt verwarmd met rivierwater

Leuvens woonproject wordt verwarmd met rivierwater

Meer artikels