Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Aquafin maakt 3D-laserscan van Brusselse ring

In het kader van rioleringswerken die Aquafin zal uitvoeren in Vilvoorde voerde het bedrijf vorige week dinsdag een 3D-laserscan uit van de Brusselse ring. Wegbeheerder Agentschap Wegen en Verkeer eist bij een onderdoorpersing dat de bouwheer de staat van het wegdek vóór en na de werken controleert op eventuele verzakkingen. Aquafin maakte voor de uitvoering van deze opmetingen voor het eerst gebruik van 3D-laserscanning.

Omstreeks deze tijd beginnen in Vilvoorde rioleringswerken in de Poststraat, de Bruinstraat en de Breemputstraat, waar een gescheiden stelsel wordt aangelegd dat het afvalwater afzonderlijk van het regenwater zal afvoeren. Het afvalwater wordt aangesloten op de Tangebeekcollector en het regenwater voert af naar de beek. Buiten deze werkzone, ter hoogte van de Brusselse Ring en de Albert I-laan, wordt gekozen voor de techniek van onderdoorpersing.

De rioolbuis wordt dan op een bepaalde diepte als het ware van de ene kant naar de andere onder het wegdek 'geduwd' aangesloten op het bufferbekken langs de Albert I-laan. Het grote voordeel van deze techniek is dat het wegdek niet moet opgebroken worden en de hinder voor de omgeving en het verkeer beperkt blijft. Wel moet de bouwheer controleren of zich verzakkingen voordoen in het wegdek. Aquafin doet dit nu met behulp van 3D-laserscanning, een techniek die gebruik maakt van een scanner en een fotolens, waardoor de omgeving in korte tijd zeer nauwkeurig wordt opgemeten.

'De eerste scan gebeurde vorige week, tijdens de paasvakantie en 's avonds om zo weinig mogelijk hinder te veroorzaken. Binnen twee jaar, als onze infrastructuurwerken beëindigd zijn, volgt een tweede opmeting die we zullen vergelijken met de resultaten van deze opname. 3D-laserscanning is een recente technologie die we al toepasten voor ondergrondse metingen, maar het is de eerste keer dat we zo'n scanner gebruiken bij wegenwerken', verklaart Toon Van Dorpe, groepsleider van het team cad/gis/opmeten bij Aquafin.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Besix bouwt stadion aan andere kant van de wereld

Besix bouwt stadion aan andere kant van de wereld

Het Kōtui-team, waarin Besix Watpac de hoofdaannemer is, werd geselecteerd voor het ontwerp en de bouw van een nieuw overdekt stadion met 25.000 zitplaatsen in Christchurch dat onderdak zal bieden aan grote sportwedstrijden, internationale[…]

10/04/2021 | ProjectenBesix
CO2-negatieve tapijttegels maken klimaatneutraal bouwen eenvoudiger

CO2-negatieve tapijttegels maken klimaatneutraal bouwen eenvoudiger

Eerste Scania bij Warsco

Eerste Scania bij Warsco

Jan Snel bouwt vaccin-labo in Merelbeke

Jan Snel bouwt vaccin-labo in Merelbeke