Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

App ontdekt gloeilampen doorheen muren

Gerelateerde onderwerpen :

Met de app 'PeerView' is het mogelijk om dwars door muren heen brandende gloeilampen te signaleren. De gloeilampenscanner maakt gebruik van infraroodtechniek. Het systeem wordt al langer toegepast, onder meer door de politie die de technologie gebruikt bij het opsporen van wietplantages en door isolatiebedrijven die er de warmteverliezen van een woning mee kunnen nagaan. De Nederlandse voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal stelt vanaf nu een gratis app beschikbaar (Android en iOS) die hetzelfde kan en waardoor iedereen toegang krijgt tot deze techniek.

PeerView maakt gebruik van de functie om temperatuurverschillen te registreren. Omdat gloeilampen meer warmte dan licht produceren, zijn ze uitstekend te detecteren met behulp van infraroodtechnologie. De app is speciaal ontwikkeld om de temperatuur van de peervormige lampen te herkennen.

Het in de handel brengen van gloeilampen voor huishoudens is al sinds 2012 verboden in Europa. Producenten hebben dit verbod lange tijd kunnen omzeilen door op de verpakking een symbool met een hamertje te zetten, wat betekent dat de lamp niet bedoeld is voor huishoudens maar voor professionele toepassingen, zoals de verlichting op een bouwplaats. Sinds 25 februari geldt een importverbod voor gloeilampen in de Europese Unie en is dus ook dit verboden. De maatregel moet het definitieve einde van de gloeilamp inluiden. Wel mogen bestaande voorraden nog worden verkocht. Dat gebeurt nog op behoorlijk grote schaal omdat heel wat winkeliers voorraden hebben gehamsterd en grote hoeveelheden gloeilampen hebben geïmporteerd uit o.m. Oost-Europa.

Daardoor branden er in Nederlandse huizen nog 65 miljoen ouderwetse peertjes die wachten op vervanging door ledlampen. Zowat 80% van de Nederlandse gezinnen heeft gemiddeld nog elf gloeilampen in huis en vier in reserve. In andere Europese landen is de situatie allicht vergelijkbaar. Eerder dit jaar raakte bekend dat Nederland door het vervangen van alle gloeilampen zo'n 970 miljoen kilowattuur zou kunnen besparen. Dat is evenveel als het elektriciteitsverbruik van alle gezinnen in Rotterdam.

De gloeilampenscanner kan worden ingezet om brandende gloeilampen op te sporen waardoor de app een belangrijk hulpmiddel kan zijn voor het bereiken van de Nederlandse klimaatdoelstellingen. Milieu Centraal adviseert om direct over te gaan op led-verlichting. 'Het blijven gebruiken van gloeilampen is een gemiste kans voor het milieu en de eigen portemonnee. Wie een tiental gloeilampen in gebruik heeft, kan jaarlijks gemakkelijk 30 ' besparen', aldus Kirsten Palland van de voorlichtingsorganisatie.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft een omgevingsvergunning verleend aan De Vlaamse Waterweg nv en de provincie Antwerpen om een historische huisvuilstortplaats met onder meer asbest te saneren met een groene nabestemming. Alle[…]

19/05/2022 | Actueelgrondverzet
Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Sweco verwerft AB Soil Remediation Experts uit Erpe-Mere

Sweco verwerft AB Soil Remediation Experts uit Erpe-Mere

Eerste Industrial Water Innovation Award is voor Xylem

Eerste Industrial Water Innovation Award is voor Xylem

Meer artikels