Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Antwerpse Noordersingel krijgt brede fietspaden en bomen

 Antwerpse Noordersingel krijgt brede fietspaden en bomen

De Noordersingel in Antwerpen wordt tussen de Schijnpoortweg en de Turnhoutsebaan heraangelegd met brede fietspaden, twee rijstroken in elke richting met een groene middenberm en aan beide zijden parkeerstroken met bomen (foto).

Het voorbije jaar veranderde de zuidelijke Singel tussen Stenenbrug en het Zuid sterk van uitzicht. Behalve brede fietspaden en een groene middenberm tussen de twee rijbanen kwamen er aan beide zijden parkeerstroken waarop dit voorjaar bijna 700 bomen zijn geplant.

In oktober 2015 wordt de Singel voort afgewerkt, meer bepaald de Noordersingel tussen Schijnpoortweg en Turnhoutsebaan. Aan beide zijden komt een breed dubbelrichtingsfietspad, afgescheiden van de rijweg door een brede groenstrook of een vergroende parkeerstrook met bomen.

Ook de volledige rijbaan en de verlichting worden vernieuwd. Tevens worden de kruispunten aangepast om het verkeer beter te laten doorstromen en om de verkeersveiligheid voor voetgangers, fietsers, het openbaar vervoer en het autoverkeer te verhogen.

Nieuwe op- en afrit

Aan het containerpark worden de eerste voorbereidingen uitgevoerd om de nieuwe op- en afrit van de Schijnpoort aan te sluiten op de Singel. Deze zal op termijn de oude vervangen, die nu op de Schijnpoort aantakt. Zo wil de stad de verkeersdrukte op de Schijnpoort aanpakken. De op- en afrit zelf en een extra verbindingsweg tussen de Schijnpoort en de op- en afrit zullen mee aangelegd worden met de Oosterweelverbinding.

De verkeersstroom naar de hoofdtoegang voor de parking op Spoor Oost - die enkel gebruikt zal worden bij grote evenementen zoals bv. in het Sportpaleis - zal gebeuren via een nieuw lichtengeregeld kruispunt, in de toekomst gecombineerd met de op- en afrit Schijnpoort. Deze toegang is momenteel in aanleg zodat deze bruikbaar is voor de organisatie van de Sinksenfoor. Deze werkzaamheden zijn afgerond tegen dat de werken aan de Noordersingel beginnen in oktober.

Verkeersstromen

Het kruispunt van de Noordersingel met de Schijnpoortweg wordt afgestemd op de toekomstige verkeersstromen, voor het autoverkeer komende van het nieuwe op- en afrittencomplex van de Antwerpse ring en met aandacht voor de fietsers en de voetgangers.

Ook de aansluiting van de Buurtspoorweglei op de Noordersingel wordt veiliger gemaakt met verkeerslichten. Hierdoor wordt afslaan naar de Buurtspoorweglei, komende vanuit het zuiden, mogelijk.

Dit biedt ook de mogelijkheid om later de verkeerssituatie te vereenvoudigen aan de Turnhoutsebaan en Stenenbrug.

Timing

Na het aanleggen van de toegang naar de site Spoor Oost starten in oktober de wegenwerken aan de Noordersingel. De werken worden in fases uitgevoerd zodat steeds autoverkeer mogelijk blijft.

In de zomer van 2016 worden onder het kruispunt aan de Schijnpoortweg nutswerken uitgevoerd; hier wordt wel hinder voor het autoverkeer verwacht. In principe zijn de werken klaar begin 2017.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

In gezamenlijke opdracht van de vier energieregulatoren, voerde PricewaterhouseCoopers (PWC) een vergelijkende studie uit naar de elektriciteits- en aardgasprijzen in België en de ons omringende landen (Duitsland, Frankrijk, Nederland en[…]

27/05/2022 | ElektriciteitActueel
Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette