Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Antwerpse kantoorprijzen blijven stijgen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Antwerpse kantoorprijzen blijven stijgen

© 2012-2015

De Antwerpse regionale kantoormarkt is de grootste in Vlaanderen en de tweede grootste van België en dat is ook te merken aan de kantoorprijzen. Uit een recent rapport van vastgoedconsultant en dienstverlener Cushman & Wakefield Belgium blijkt dat Antwerpen met 155 € per m² per jaar de hoogste ‘prime rent’ optekent in Vlaanderen. Prime rent is de hoogst betaalde huurprijs voor de beste gebouwen.

“Danzij de haven is Antwerpen de economische motor van Vlaanderen inzake internationale handel. Deze eigenschap is ook uniek voor een kantoorlocatie in België en verklaart waarom de prijs voor de modernste en nieuwste Antwerpse kantoren de hoogste is van alle Vlaamse steden”, verduidelijkt Eric Van Dyck, CEO van Cushman & Wakefield Antwerpen dat recent een nieuwe vestiging opende in Antwerpen-Zuid.

Antwerpen bezit in totaal 2.302.000 m² aan kantoren en neemt hiermee 54% in van de totale Vlaamse kantorenmarkt. De Antwerpse regionale kantoormarkt heeft de jongste jaren een zekere maturiteit bereikt en toont een stabiele groei. De voorbije vijftien jaar groeide de regionale kantoormarkt jaarlijks met 2% en kwam er gemiddeld 127.000 m² aan kantooroppervlakte bij.

De kantoorprijzen weerspiegelen deze groei. Voor moderne kantoren in Antwerpen betaal je vandaag 155 € per m² per jaar. In andere Vlaamse centrumsteden zoals Gent en Leuven betaal je 150 €/m²/jaar en in Mechelen 145 €/m²/jaar. Ook opmerkelijk is dat de Antwerpse kantoormarkt vandaag de laagste ‘vacancy rate’ (graad van leegstaande gebouwen) optekent in vijftien jaar (5,32% in vergelijking met 9,92% in 2017). Hotspots zijn het stadscentrum en de Singel.

Niet alleen de Antwerpse kantoormarkt doet het goed. Ook andere regionale kantoormarkten zijn in volle expansie. “Dat heeft veel te maken met mobiliteit. Niet iedereen is nog bereid om naar Brussel te pendelen. Daarom zie je dat de kantoormarkt het in steden zoals Antwerpen, Gent, Leuven en Mechelen goed doet”, aldus Eric Van Dyck.

Bedrijven zijn in Antwerpen vooral op zoek naar moderne, nieuwe kantoorruimtes (zogenaamde Grade A-gebouwen, nieuw ontwikkelde of volledig gerenoveerde kantoren van de hoogste kwaliteit), maar worden geconfronteerd met verouderde gebouwen. Drie vierde van de totale oppervlakte aan kantoren in Antwerpen wordt ingenomen door Grade C-ruimtes, verouderde kantoren van meer dan tien jaar oud van mindere kwaliteit.

“De grootste uitdaging voor de Antwerpse kantoormarkt bestaat erin om de pipeline aan nieuwe, moderne kantoren naar een hoger niveau te brengen en dit ook zo te houden. De jongste jaren merken we namelijk dat men verkiest om oude kantoren te converteren naar residentiële gebouwen in plaats van ze te renoveren en als kantoor te behouden”, besluit Eric Van Dyck.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voormalige bandencentrale in Laken maakt plaats voor 38 appartementen

Voormalige bandencentrale in Laken maakt plaats voor 38 appartementen

De voormalige bandencentrale Vilvorder Pneus aan de Gustave Schildknechtstraat in Laken wordt getransformeerd tot een woonproject met 38 innovatieve appartementen en een gedeelde moestuin voor de bewoners. Omdat het om de herontwikkeling van een[…]

17/09/2019 | ImmoProjecten
Huurprijzen stijgen sneller dan inflatie

Huurprijzen stijgen sneller dan inflatie

Helft Vlamingen krijgen financieel duwtje bij aanschaf woning

Helft Vlamingen krijgen financieel duwtje bij aanschaf woning

Schollaertshof Wetteren biedt plaats aan 45 appartementen

Schollaertshof Wetteren biedt plaats aan 45 appartementen

Meer artikels