Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Antwerpse haven werkt met autonome peilboot

Gerelateerde onderwerpen :

,
Antwerpse haven werkt met autonome peilboot

Havenbedrijf Antwerpen heeft sinds kort een autonoom peilvaartuig. Het elektrisch aangedreven vaartuig, dat de naam Echodrone heeft gekregen, is een prototype dat momenteel wordt ontwikkeld als aanvulling op de operationele peilboot, de Echo, die doorheen de haven verschillende dieptemetingen uitvoert om een veilige doorgang voor de scheepvaart te kunnen garanderen.

De cloudgebaseerde technologie, een primeur volgens de haven, werd ontwikkeld in partnership met dotOCean en is slechts één van de talrijke initiatieven die het Havenbedrijf neemt in het kader van digitale innovatie.

Eén van de taken van het Havenbedrijf is de inspectie en het onderhoud van de maritieme infrastructuur, waaronder de dokbodem. Om een veilige doorgang voor de scheepvaart te kunnen garanderen, worden regelmatige dieptemetingen uitgevoerd om een zicht te hebben op de actuele waterdiepte aan de ligplaatsen en voor het plannen van onderhoudsbaggerwerk.  Vanuit de behoefte naar een aanvulling op de Echo,  de peilboot die hier voor wordt ingezet, werd in samenwerking met dotOcean, een maritiem technologiebedrijf uit Brugge, een unieke technologie ontwikkeld voor een autonome peilboot. Het nieuwe vaartuig is kleiner dan de Echo en volledig autonoom waardoor het snel en flexibel ingezet kan worden in drukkere verkeerssituaties waar het voor de Echo moeilijker is om te opereren.

“Na een uitgebreide testperiode, die momenteel loopt, zal de Echodrone zijn thuisbasis krijgen in het Deurganckdok, waar het volwaardig ingezet zal worden naast de Echo voor het autonoom peilen van beschikbare ligplaatsen aan drukbezette tijgebonden containerkaaien”, stelt Wim Defevere, senior technisch manager Nautische Toegang van het Havenbedrijf Antwerpen.

Nieuwe generatie

“De technologie van de Echodrone is gebaseerd op het verzamelen van gedetailleerde informatie in de cloud. Informatie die door allerhande toestellen in de haven ter beschikking wordt gesteld op het internet en die door algoritmes in de cloud worden geselecteerd, vertaald en samengevat tot nuttige info. De Echodrone is ontworpen om volledig te navigeren op deze geverifieerde data, waar de vorige generatie autonome vaartuigen navigeerde op eigen sensoren. Dit maakt van de Echodrone één van de eersten van een compleet nieuwe generatie robots”, meldt Koen Geirnaert, medeoprichter van dotOcean.

Andere metingen

“Met de Echodrone kunnen in de toekomst ook andere soorten metingen worden gedaan, zoals milieumetingen en de inspectie van kaaimuren,… Deze technologie is voor ons een echte doorbraak in onze zoektocht naar slimme oplossingen voor de haven van de toekomst en een mooi voorbeeld van onze rol als initiator en facilitator van innoverende initiatieven”, besluit Piet Opstaele van het Antwerpse Havenbedrijf.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Hasselt maakt woonerf van de hele binnnenstad

Hasselt maakt woonerf van de hele binnnenstad

Hasselt wordt de eerste centrumstad in Vlaanderen die de hele kernstad het statuut van woonerf geeft. De snelheidslimiet voor auto’s, motoren, fietsers en e-steps in de binnenstad wordt 20 km/uur. Voetgangers mogen er de hele breedte van[…]

Vlaanderen steunt transport via binnenvaart naar zeehavens

Vlaanderen steunt transport via binnenvaart naar zeehavens

Uitbater gezocht voor overslagcentra in Diksmuide en Veurne

Uitbater gezocht voor overslagcentra in Diksmuide en Veurne

Kortrijk maakt werk van verdere vernieuwing Leieboorden

Kortrijk maakt werk van verdere vernieuwing Leieboorden

Meer artikels