Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Antwerps stadhuis wordt aangepakt

Gerelateerde onderwerpen :

,
Antwerps stadhuis wordt aangepakt

De werken aan het stadhuis van Antwerpen zijn vorige week gestart. Het historische gebouw wordt niet alleen gerestaureerd, er vinden ook de nodige aanpassingen plaats zodat alle schepenen en hun medewerkers er in de toekomst een plaats hebben. In het najaar van 2020 wordt het vernieuwde stadhuis in gebruik genomen.

 

Na de voorbereidende werkzaamheden starten nu de restauratiewerken aan het stadhuis. Aannemer Monument-Vandekerckhove is op 9 april gestart met de plaatsing van een werfomheining en steigers rondom het gebouw.

Campaniletoren

Tussen augustus 2018 en september 2019 wordt er gewerkt aan het dak. Op de tweede verdieping komen twee hoge ruimtes aan beide kanten van de centrale glazen koepel. Hierdoor valt er veel daglicht binnen en zullen de omliggende daken en de campaniletoren van binnenuit zichtbaar zijn. Bovenop de glazen koepel komt een kunstwerk van beeldend kunstenaar Germaine Kruip.  Vanaf september van dit jaar staat de reiniging en herstelling van de buitengevel op het programma. Gelijktijdig wordt het schrijnwerk hersteld of vernieuwd. De restauratie van het interieur, waaronder de muurschilderingen, vele schilderijen en het goudleren behang in het kabinet van de burgemeester, neemt heel de werfperiode in beslag en gebeurt zowel ter plaatse als in ateliers buiten de werfzone.

Kabinetten

In het najaar van 2020 wordt het vernieuwde stadhuis opnieuw in gebruik genomen. Kabinetten die voordien niet in het stadhuis gevestigd waren, krijgen er dan ook een plek. De gelijkvloerse verdieping zal bovendien gedeeltelijk toegankelijk zijn voor het publiek. Via de centrale inkom aan de Grote Markt kunnen bezoekers er de balie terugvinden. Deze bevond zich voordien aan de zijde van de Suikerrui.

Erfgoedpremie

Op vrijdag 1 december 2017 werd de meerjarenpremieovereenkomst voor de restauratie van het stadhuis en Het Steen ondertekend. Voor de restauratie van deze historische gebouwen wordt in totaal ongeveer 35,5 miljoen € uitgetrokken. Bijna 11 miljoen € van dat budget is afkomstig van Vlaanderen, dat voor deze projecten een erfgoedpremie toekent. De totale kostprijs van de restauratiewerken aan het stadhuis is geraamd op 29 miljoen €.

 

 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

1,3 miljoen € voor restauratie Handbooghof in Leuven

1,3 miljoen € voor restauratie Handbooghof in Leuven

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois kent een premie van 1.359.625,81 € toe voor de restauratie van het Handbooghof, de twaalfde-eeuwse, eerste stadsomwalling van Leuven. Voorts zijn er restauratiepremies voor drie hoeves[…]

09/12/2018 | Geert Bourgeois
Antwerpen start onderzoek naar herbestemming Stuivenbergsite

Antwerpen start onderzoek naar herbestemming Stuivenbergsite

Historisch stadhuis Leuven krijgt nieuwe bestemming

Historisch stadhuis Leuven krijgt nieuwe bestemming

Fraai gerestaureerde art-nouveaugevel in Antwerpse Stierstraat

Fraai gerestaureerde art-nouveaugevel in Antwerpse Stierstraat

Meer artikels