Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Antwerps Havenhuis ontvangt prestigieuze Mipim Award

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Antwerps Havenhuis ontvangt prestigieuze Mipim Award

© Foto’s: Schüco International KG.Foto’s: Schüco International KG.

Het Antwerpse Havenhuis mocht tijdens de recente 29ste editie van de Mipim-vastgoedbeurs in Cannes een prestigieuze prijs in ontvangst nemen.

De Antwerpse landmark werd bekroond met de ‘Best Refurbished Building Award’ en werd dus uitgeroepen tot het beste gerenoveerde gebouw. Het prestigieuze havengebouw ging daarbij heel wat internationale concurrentie vooraf en werd meteen de enige Belgische winnaar.

Met het Havenhuis wilde de stad Antwerpen zich architecturaal op de wereldkaart zetten. Het spectaculaire ontwerp van Zaha Hadid Architects met zijn indrukwekkende glaspartijen slaagde daar ongetwijfeld in. Het gebouw is echter ook een briljant voorbeeld van een nieuw type design inzake gevelarchitectuur en daarom is de ramen- en deurenproducent Schüco, die op dit vlak een substantiële bijdrage leverde aan het Havenhuis, eveneens bijzonder vereerd met de recente bekroning van het project.

Oliver Hans, senior product- en innovatiemanager bij Schüco International KG, staat aan de wieg van het door Schüco ontwikkelde parametrische gevelsysteem dat werd toegepast bij de ontwikkeling van het Havenhuis. “Innovatieve software laat de architect toe om op driedimensionale wijze gevels te ontwerpen met complexe geometrische vormen en met een maximum aan ontwerpvrijheid. Het Havenhuis is hiervan een perfecte illustratie”, verduidelijkt hij.

 

In dit geval was het gevelbouwer Groven+ die alles in 3D uittekende. Na het ontwerp volgde de fabricatie, waarvoor Schüco volledige ondersteuning bood, inclusief een controle van de technische en financiële haalbaarheid. Het eindresultaat is zonder meer indrukwekkend. Rond de stalen structuur in de vorm van een boot schittert een glazen bekleding met het reliëf en de glinstering van een diamant. Het gaat uiteindelijk om ongeveer 1.900 driehoekige ramen, waarvan ongeveer 1.200 volledig uniek. De overige 700 bestaan uit kleinere maar eveneens unieke series van elk acht tot twaalf stuks. De glazen driehoeken roteren lichtjes ten opzichte van elkaar, zodat de lichtinval, net zoals bij een diamant, steeds veranderende reflecties oplevert.

 

De jury van de Mipim Awards werd dit jaar voorgezeten door Méka Brunel, algemeen directeur van Gecina, een vastgoedbedrijf dat actief is in de regio rond Parijs met voor bijna 20 miljard € aan patrimonium. Het in Bielefeld (Duitsland) gevestigde Schüco biedt systeemoplossingen voor ramen, deuren en vliesgevels en telt wereldwijd ongeveer 4.750 medewerkers in ruim 80 landen. Naast vernieuwende producten voor zowel particuliere woningen, appartementen als kantoren biedt de onderneming adviezen en digitale ondersteuning in alle fasen van een bouwproject, van het eerste idee tot de planning, de productie en de montage. 12.000 gevelfabrikanten, architecten, aannemers en investeerders werken samen met Schüco.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

In Waregem hebben burgemeester Kurt Vanryckeghem en een vertegenwoordiging van het schepencollege samen met directeur Bart Verschelde van het Waregems Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling en de projectontwikkelaars Steenoven en Eribo, de[…]

Oude schoolgebouwen in Lier veranderen in nieuwe woonbuurt

Oude schoolgebouwen in Lier veranderen in nieuwe woonbuurt

Durabrik steunt Baby-Nest

Durabrik steunt Baby-Nest

Historisch schoolgebouw wordt woonproject in het centrum van Herentals

Historisch schoolgebouw wordt woonproject in het centrum van Herentals

Meer artikels