Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Antwerps Begijnhof wacht nieuwe toekomst

Antwerps Begijnhof wacht nieuwe toekomst

© Stad Antwerpen/AG Vespa/Jan Crab

De komende 65 jaar zal AG Vespa het Antwerpse Begijnhof in erfpacht nemen. Het zal de site opnieuw in ere herstellen door er een duurzaam woonproject te realiseren. Bedoeling is om op de site betaalbare huurwoningen aan te bieden voor gezinnen en het historische erfgoed hoogwaardig te restaureren. De werken zullen vermoedelijk starten in 2023 of 2024.

Het Antwerpse Begijnhof, opgericht in 1545, ligt op de kruising tussen de Rodestraat, Ossenmarkt, Italiëlei en Paardenmarkt. De site omvat 47 wooneenheden waarvan het grootste deel rond een centrale binnentuin ligt. De oudste delen van het Begijnhof zijn bijna 500 jaar oud. De meest recente restauratie dateert uit de jaren ’80 van vorige eeuw. Dat maakt dat het Begijnhof intussen weer toe is aan een opknapbeurt. Om hen hier in bij te staan, ging het bisdom van Antwerpen op zoek naar een geschikte partner.

Vanaf 1 maart 2020 neemt AG Vespa de begijnhofsite voor de komende 65 jaar in erfpacht. Deze erfpachtovereenkomst is inclusief de Sint-Catharinakerk, de wegen rond het plein en de steeg. Bisdom Antwerpen en AG Vespa vonden elkaar in het streven naar betaalbaar wonen in de binnenstad. Voor het autonome gemeentebedrijf is het daarnaast belangrijk dat de kapel blijft dienen voor de eredienst en dat de site hoogwaardig wordt gerestaureerd.

Betaalbaar wonen

De komende jaren zal AG VESPA op de site betaalbare en kwaliteitsvolle huurwoningen realiseren voor gezinnen, midden in een rustige en groene omgeving. Met dit nieuwe aanbod wordt ingespeeld op de snelle bevolkingsgroei, de veranderende gezinssamenstellingen en de nijpende vraag naar betaalbaar huren in de Antwerpse binnenstad.

Gefaseerde restauratie

Het Beheersplan Begijnhof Antwerpen dat in samenspraak met Onroerend Erfgoed werd gemaakt, zal dienen als leidraad. De werkzaamheden zullen worden uitgevoerd over een periode van hoogstens 15 jaar. Daarbij zal worden gewerkt in fases. Zo zullen eerst de leegstaande gebouwen worden aangepakt. Van daaruit worden de werken stelselmatig opgeschoven zodat heel de site onder handen kan genomen worden. Dit geeft de huidige bewoners de kans om nog enkele jaren in hun woning te blijven.

Stappen

Voordat de werken kunnen starten, moeten nog volgende stappen ondernomen worden: het maken van een bouwhistorische studie; het aanstellen van een architect voor het ontwerp; de goedkeuring van het ontwerp; het aanvragen van vergunningen en premies; het aanstellen van de aannemer.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Eerste fase masterplan MKG en KIK in Jubelpark Brussel gestart

Eerste fase masterplan MKG en KIK in Jubelpark Brussel gestart

De Regie der Gebouwen heeft zopas het startschot gegeven voor de haalbaarheidsstudie van het Museum Kunst en Geschiedenis (MKG) en van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) in het Jubelpark in Brussel. Deze haalbaarheidsstudie[…]

03/09/2021 | ErfgoedRestauratie
Restauratie Leuvense Sint-Michielskerk zal jaren duren

Restauratie Leuvense Sint-Michielskerk zal jaren duren

"Stop de verplichte miljoenensubsidies aan kerkfabrieken"

"Stop de verplichte miljoenensubsidies aan kerkfabrieken"

Nazareth: Burgerlijk Godshuis wordt verder aangepakt

Nazareth: Burgerlijk Godshuis wordt verder aangepakt

Meer artikels