Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Antwerpen zoekt ontwerper voor lichtplan kathedraal

Antwerpen zoekt ontwerper voor lichtplan kathedraal

De stad Antwerpen gaat op zoek naar ontwerpers die de kathedraal (foto) willen uitlichten volgens de regels van het nieuwe lichtplan. Geïnteresseerde ontwerpers kunnen hun kandidatuur indienen. De eerste ontwerpen voor de nieuwe verlichting van de kathedraal worden verwacht tegen april 2016.

Bezoekers konden dit jaar op de verjaardag van het stadhuis genieten van de nieuwe led-verlichting op de Grote Markt. Deze verlichting zorgt, naast het duurzame aspect, voor een homogeen beeld op de belangrijkste historische panden en de omgeving. Tot hiertoe ontbrak er slechts één hoogtepunt in deze visuele opstelling: de kathedraal. De stad Antwerpen gaat daarom op zoek naar een ontwerper die de kathedraal net zo naadloos in het fris uitgelichte geheel doet inpassen als dat hij die prachtige toren weet te accentueren.

De kathedraal is een baken in Antwerpen, zowel overdag als 's nachts is het een ankerpunt voor bv. het zicht langs de kaaien. Maar ook in de directe omgeving van de Handschoenmarkt en als spil tussen de Grote Markt en de Groenplaats neemt de kathedraaltoren zijn rol op. De huidige gele verlichting laat de toren echter niet meer goed tot zijn recht komen na zonsondergang. De stad trekt daarom een budget van 1,7 miljoen ' uit om de toren ook 's nachts een glansrol te laten vervullen. Bij de heraanleg van de Groenplaats zal ook voor dat project een gepaste verlichting ontworpen worden, zodat beide pleinen met de kathedraaltoren als een homogeen verlicht geheel ervaren worden.

Momenteel zoekt de stad naar geschikte kandidaten die met licht een nieuw kleed voor de kathedraal kunnen ontwerpen. Een jury zal uit de kandidaten drie ontwerpers kiezen die een voorstel mogen opmaken. De eerste ontwerpvoorstellen verwacht de stad in april 2016.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Jan De Nul neemt nieuwe sleephooperzuiger in gebruik

Jan De Nul neemt nieuwe sleephooperzuiger in gebruik

Scheepsbouwer Keppel Shipyard - Ofshore & Marine leverde zopas de sleephopperzuiger Ortelius af bij de onderneming Jan De Nul. De Ortelius wordt toegevoegd aan de Jan De Nul-vloot en is het vijfde schip met extreem lage emissies. Het filtert[…]

Bouwhistorisch onderzoek voor Sint-Godelieveabdij in Brugge

Bouwhistorisch onderzoek voor Sint-Godelieveabdij in Brugge

Slechts lichte terugval in aantal bouwvergunningen

Slechts lichte terugval in aantal bouwvergunningen

Prijzen voor pur/pir-isolatie stijgen fors

Prijzen voor pur/pir-isolatie stijgen fors