Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Antwerpen zet nieuw vaartuig in om waterkwaliteit te verbeteren

Antwerpen zet nieuw vaartuig in om waterkwaliteit te verbeteren

Foto’s: Tom Cornille/Stad Antwerpen

© tom cornille

De Antwerpse Stadshaven kocht zopas bij het Franse Efinor een vaartuig om drijfvuil en watervervuiling in het stedelijke havengebied efficiënter te kunnen verwijderen.

 

De Stadshaven staat in voor het beheer van de watervlakken in het stedelijke havengebied van Antwerpen. Eén van de doelstellingen is het verbeteren van de waterkwaliteit. Tot nu toe werd de Condor, het drijfvuilvaartuig van het Havenbedrijf, gebruikt om op geregelde tijdstippen de watervlakken proper te houden. De Condor is echter op maat gebouwd van de zeehaven. Door de watergebonden infrastructuur (steigers), de toename van sluikstort door de verdere ontwikkeling van het Eilandje en de clustering van de scheepvaart (woonboten, rondvaartboten …) bood dit vaartuig niet de mogelijkheid om alle drijfvuil en polluties te verwijderen in het stedelijke havengebied.
 
“Daarom kocht de Stadshaven een nieuw vaartuig aan als aanvulling op haar reddings- en patrouillevaartuig”, vertelt burgemeester Bart De Wever. “Het nieuwe vaartuig heeft een innovatief aanzuigmechanisme om allerlei soorten vuil ook in moeilijkere omstandigheden te kunnen verwijderen. We gaan dat vanaf nu wekelijks inzetten om de Stadshaven schoon te houden.”
 
Het nieuwe vaartuig verwijdert huishoudafval en ‘plasticsoep’, gecontamineerd drijfvuil door oliën en vetten, grote drijvende objecten als mobiele toiletten, afvalcontainers, boomstammen … en oliehoudende polluties.
 
Olievervuiling wordt mechanisch verwijderd en in een opslagtank gescheiden opgevangen. Via het specifieke systeem kan het verwijderen van oliehoudende producten gelijktijdig met het verwijderen van drijfvuil gebeuren. Het grote drijfvuil gaat naar een ligplaats aan de Droogdokken waar de diensten van de stadsreiniging het ophalen voor verwerking.
 
Voorts kan dit vaartuig ook ingezet worden om bv. kaaimuren te reinigen en om inspecties door de stedelijke diensten uit te voeren.
“We schakelen een versnelling hoger in de strijd tegen zwerfvuil op en naast onze wateroppervlakken. Met dit vaartuig kan de Stadshaven de dokken van onze stad opruimen in samenwerking met de ophaaldiensten van Stadsreiniging. Voorts steunen we initiatieven als River Cleanup ook met logistiek materiaal”, zegt schepen voor Stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau.
 
De naam van het vaartuig, Cetacea, verwijst naar walvisachtigen. Het vaartuig heeft een open boeg tijdens zijn werking en slokt net als een walvis zijn ‘voedsel’ op.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Mechelen zet onthardingsteam aan het werk

Mechelen zet onthardingsteam aan het werk

Na een testperiode van zes maanden is bij de Mechelse uitvoeringsdiensten een onthardingsteam definitief gestart. De filosofie achter het nieuwe team is dezelfde als die van het eerder in het geroepen fiets- en voetpadenteam: snel op de bal[…]

Spitsstroken en geluidsreductie op E313 Beringen, Tessenderlo en Ham

Spitsstroken en geluidsreductie op E313 Beringen, Tessenderlo en Ham

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Noordzee moet vier keer zoveel windenergie leveren

Noordzee moet vier keer zoveel windenergie leveren

Meer artikels