Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Antwerpen wil van Groenplaats digitale toegangspoort maken

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Antwerpen wil van Groenplaats digitale toegangspoort maken

Foto: (c) Stad Antwerpen

© Antwerpen Toerisme & Congres | Foto Dave Van Laere

De stad Antwerpen lanceert een oproep naar voorstellen om van de Groenplaats als centraal plein ook de digitale toegangspoort van de stad te maken. De stad bezorgt de beste inzendingen aan de architecten die de plannen voor de heraanleg opmaken, zodat ze suggesties kunnen integreren in het ontwerp. Iedereen kan deelnemen, zowel burgers als bedrijven, scholen en organisaties uit binnen- en buitenland. De inzender van het winnende idee krijgt een geldprijs van 10.000 €.
De innovatieve digitale creatie voor de Groenplaats waarnaar de stad op zoek is, moet op een treffende manier de uitstraling versterken van Antwerpen als smart city. Een smart city of slimme stad maakt gebruik maakt van informatietechnologie en het internet der dingen om verschillende zaken zoals verlichting en afval te beheren en te besturen. De creatie moet een praktisch nut hebben, lang bruikbaar zijn (dus ook weer- en vandalismebestendig) en uitvoerbaar zijn.
 
Voor het overige stelt de stad niet te veel vormelijke of andere vereisten: als de ideeën maar innovatief zijn, technologie gebruiken en door de ontwerpers geïntegreerd kunnen worden in de geplande heraanleg van de Groenplaats en omgeving.
 
“We gaan met deze wedstrijd echt op zoek naar iets dat Antwerpen een innovatieve uitstraling geeft. Het moet een creatie zijn waarover mensen spreken en die iedereen een wauw-gevoel geeft, een echte landmark met praktisch nut midden in het centrum. Ik kijk alvast uit naar verschillende bruikbare ideeën uit binnen- en buitenland, waarmee de ontwerpers aan de slag kunnen”, zegt Claude Marinower, schepen van Innovatie, Digitalisering en Openbaar domein.
 
Wie interesse heeft, vindt alle info in het Nederlands en in het Engels op www.ondernemeninantwerpen.be/groenplaats. Hier kan iedereen zich aanmelden voor een extra online-infosessie op donderdag 20 mei, waarop ook vragen in beide wedstrijdtalen kunnen worden gesteld. Een tekstueel of grafisch uitgewerkt voorstel indienen voor een innovatieve digitale creatie kan tot donderdag 3 juni om 11 uur.
 
Een professionele jury zal de ideeën beoordelen. De resultaten van de wedstrijd worden na afloop bekendgemaakt.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start half augustus met de gefaseerde aanleg van een rotonde op het kruispunt van de Tongersesteenweg (N78) met de Montaigneweg in Lanaken. De werken zullen vermoedelijk een half jaar duren. De nieuwe[…]

Oosterweelwerken krijgen groen licht

Oosterweelwerken krijgen groen licht

Antwerpen: schetsontwerp centraal deel Scheldekaaien goedgekeurd

Antwerpen: schetsontwerp centraal deel Scheldekaaien goedgekeurd

100 miljoen € voor fietspaden in West-Vlaanderen

100 miljoen € voor fietspaden in West-Vlaanderen

Meer artikels