Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Antwerpen stimuleert verwijderen van asbest uit woningen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Antwerpen stimuleert verwijderen van asbest uit woningen

Wie in Antwerpen asbest in leidingisolatie of vloerbekleding wil laten verwijderen, of deze materialen wil laten testen op asbest, kan zich tot en met 30 december kandidaat stellen voor een subsidie. Deelnemers moeten het bedrag niet voorschieten, maar krijgen ineens een lagere factuur. Het stadsbestuur wil hiermee de inwoners motiveren om gevaarlijke asbesttoepassingen te verwijderen en zo de woonkwaliteit te verbeteren.

 

Talrijke woningen in Antwerpen bevatten asbest, zeker als ze vóór 2001 werden gebouwd. Asbest is schadelijk voor de gezondheid. Daarom helpt de stad Antwerpenaars bij het herkennen en verwijderen van asbest in leidingisolatie en vloerbekleding. Wie zich kandidaat stelt voor een asbesttest, krijgt eerst een deskundige op bezoek. Die neemt een staal van de leidingisolatie en/of de vloerbekleding en laat dat analyseren in een labo.
 
Als er asbest wordt gevonden vraagt de eigenaar van de woning offertes aan een groep aannemers die deelnemen aan het project. Hij kiest een aannemer, bevestigt de offerte en vraagt de steun aan voor het verwijderen van asbest. De gekozen aannemer zal vervolgens het asbest op een veilige manier verwijderen.
 
“Dit is meer dan een financiële subsidie. Het is ook het aanreiken van het nodige inzicht in een hardnekkig probleem. Asbest zit in veel materialen en is dikwijls niet zichtbaar met het blote oog. Daarom is het belangrijk dat we onze inwoners helpen, financieel en met advies, om asbest te detecteren en veilig te laten verwijderen. Deze combinatie is enorm nuttig, zeker voor wie een renovatie plant”, zegt schepen van Wonen Fons Duchateau.
 
Deelnemers krijgen een flinke korting op de kostprijs van de staalname, ook als er geen asbest wordt gevonden. Voor het verwijderen van het asbest kan de subsidie tot de helft van de kostprijs bedragen. Interessant is dat de mensen geen bedragen moeten voorschieten. De stad betaalt de subsidie rechtstreeks aan de deskundigen en aannemers. De aanvrager van de test krijgt ineens een lagere factuur.
 
Deze subsidie is het vervolg van een succesvol proefproject uit 2016 waarbij leidingisolatie met asbest werd verwijderd in een vijftigtal Antwerpse woningen. Ook nu werkt de stad samen met de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en krijgt ze middelen van de Vlaamse overheid. Meer informatie: www.antwerpen.be/asbest.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Oost-Vlaanderen bestrijdt wateroverlast en verhoogt waterbeschikbaarheid bij droogte

Oost-Vlaanderen bestrijdt wateroverlast en verhoogt waterbeschikbaarheid bij droogte

De provincieraad van Oost-Vlaanderen heeft het ontwerp voor de herinrichting van het overstromingsbekken in de Moerasstraat in Kruisem goedgekeurd. De omgevingsvergunning wordt aangevraagd en er wordt een aannemer gezocht voor de uitvoering van[…]

Holcim krijgt CSC Gold-certificaat voor alle betonactiviteiten

Holcim krijgt CSC Gold-certificaat voor alle betonactiviteiten

Groenblauwpeil vertelt hoe klimaatbestendig een perceel is

Groenblauwpeil vertelt hoe klimaatbestendig een perceel is

Verdubbeling budget voor asbestverwijdering in landbouw

Verdubbeling budget voor asbestverwijdering in landbouw

Meer artikels