Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Antwerpen start aanleg Park Dok Zuid op Gedempte Zuiderdokken

Antwerpen start aanleg Park Dok Zuid op Gedempte Zuiderdokken

(c) Lucid/AG Vespa

Onder de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen werd zopas parking Steendok geopend voor het publiek. Op de vier ondergrondse verdiepingen, gebouwd tussen de oude muren van het Steendok, kunnen naast 900 wagens ook 126 fietsen terecht. De opening van de parking is meteen het startschot voor de heraanleg van de publieke ruimte erboven, met de voorlopige naam Park Dok Zuid, en de aanleg van parking Kooldok onder het noordelijke deel van de Gedempte Zuiderdokken.  

 

“We trekken voor de heraanleg van de Gedempte Zuiderdokken meer dan 23 miljoen € uit op de begroting. Daarbovenop komt nog 2 miljoen € aan Europese middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De voorbereidende werken voor de aanleg van de eerste fase van het park zijn zopas begonnen. Nadien worden de Vlaamse- en de Waalsekaai heraangelegd zodat tegen de zomer van 2021 de terrassen terug open kunnen”, vertelt schepen van Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Annick De Ridder.
 
“Er zullen tijdens de werken eerst bomen verdwijnen omdat ze in slechte staat zijn, problemen hebben met de wortelgroei of omwille van de inplanting. Een deel van dit hout zal naar het initiatief ‘Stadshout’ gaan om verwerkt te worden tot bijvoorbeeld banken of tafels. In de zomer van 2021 wordt gestart met de aanleg van het park en in het najaar van 2021 met de aanplanting van bomen, struiken en planten. Het totale aantal bomen zal veel groter zijn dan nu. Midden 2022 is de eerste fase van het park dan afgerond”, vervolgt Annick De Ridder.

Fasering

Het volledige park  wordt aangelegd bovenop de drie voormalige dokken Steendok, Kooldok en Schippersdok. De aanleg verloopt gefaseerd:
• In de eerste fase wordt het park aangelegd ter hoogte van het voormalige Steendok, dus bovenop de afgewerkte parking. Daar komen twee speeltuinen, een samentuin en een regentuin die het water opvangt, en ook een multisportveld en een informele sportplek. Aan de Waterpoort komt een plein dat qua oppervlakte te vergelijken is met de Grote Markt. Ook de Waalse- en Vlaamsekaai in dit gedeelte van het park worden in deze fase heraangelegd. Nieuwe bomenrijen zullen de bestaande aanvullen. Zo wordt een dynamische en koele stedelijke plek gecreëerd met plaats voor terrassen van de plaatselijke horeca, picknicktafels en banken.
• Midden 2022 is de eerste fase van het park klaar. Daarna start de aanleg van het park ter hoogte van het voormalige Kooldok, nadat de bouw van die parking is afgerond.
• In een laatste fase start de aanleg van het middelste gedeelte, het voormalige Schippersdok. Eind 2024 is het volledige park klaar

Parkings

“Dankzij de opening van parking Steendok en later parking Kooldok, zal het Zuid ook geen last meer hebben van zoekverkeer, wat zonder twijfel goed nieuws is voor leefbaarheid van de buurt. Ook voor de horecazaken, winkels, musea en galerijen op het Zuid is de opening van de parking een opsteker: zij kunnen hun klanten verwijzen naar gegarandeerde, veilige en comfortabele parkeerplekken. De bewegwijzering in de parking maakt gebruik van een aantal herkenbare Antwerpse iconen zoals Rubens, een diamant, een schip en een Antwerps Handje”, zegt schepen voor Mobiliteit en Toerisme Koen Kennis.
 
De nieuwe parking is bereikbaar via de Namenstraat, de uitrit bevindt zich in de Verviersstraat naast het Fotomuseum. Ze ligt op de bestaande parkeerroute langs de Leien en de Scheldekaaien. De uitgangen voor de voetgangers liggen langs de randen van het toekomstige park. De fietsersingang is een trap met een lichte helling met aan weerszijden een fietsgoot, gelegen op de centrale assen van het toekomstige plein. De fietsparking zal begin januari opengesteld worden voor gebruik.
 
Parking Steendok blijft steeds bereikbaar voor alle gebruikers tijdens de geplande werken aan zowel parking Kooldok, de eerste fase van Park Dok Zuid als de heraanleg van de Namenstraat. Vanaf deze week wordt het noordelijke deel van de Gedempte Zuiderdokken afgesloten voor de werf van parking Kooldok. Ter hoogte van het Schippersdok komt ook een tijdelijke touringcarparking.
 
 “Ik kijk samen met iedereen uit naar de realisatie van deze nieuwe groene long tegen eind 2024. Wat Central Park is voor New York, dat wordt deze plek voor Antwerpen Zuid. We zoeken tegen die tijd ook nog een naam voor deze nieuwe trekpleister van onze stad, die voorlopig nog ‘Park Dok Zuid’ heet. Binnenkort starten we daarom een wedstrijd op waar alle Antwerpenaars worden uitgenodigd om hun suggesties te bezorgen. Daarvan zal vervolgens een shortlist worden samengesteld”, besluit Annick De Ridder.
Simulatiebeelden: © AG Vespa, Tractebel - ADR Architects - Georges Descombes i.s.m. Les Eclairistes Associés & Erik De Waele
  

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start half augustus met de gefaseerde aanleg van een rotonde op het kruispunt van de Tongersesteenweg (N78) met de Montaigneweg in Lanaken. De werken zullen vermoedelijk een half jaar duren. De nieuwe[…]

Oosterweelwerken krijgen groen licht

Oosterweelwerken krijgen groen licht

Antwerpen: schetsontwerp centraal deel Scheldekaaien goedgekeurd

Antwerpen: schetsontwerp centraal deel Scheldekaaien goedgekeurd

100 miljoen € voor fietspaden in West-Vlaanderen

100 miljoen € voor fietspaden in West-Vlaanderen

Meer artikels