Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Antwerpen restaureert voormalig museum Smidt van Gelder

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Antwerpen restaureert voormalig museum Smidt van Gelder

Een dwarsdoorsnede zoals het gebouw er in de toekomst zal uitzien. (Foto: DMT Architecten)

AG Vespa start met de restauratie en renovatie van een van de meest luxueuze Antwerpse meesterwoningen uit de belle époque. Het gaat om het pand aan de Belgiëlei 91, beter bekend als het voormalige museum Smidt van Gelder. Centraal staat het herstellen van de oorspronkelijke grandeur en uitstraling van deze beschermde meesterwoning en de bijhorende waardevolle tuin. De werken zullen duren tot in 2024.

Het voormalige Hotel Thijs uit 1905 werd in 1937 aangekocht door Pieter Smidt van Gelder. Hij bracht er zijn immense kunstverzameling en eigen woonst in onder. In 1949 zijn het gebouw en de collectie aan stad Antwerpen geschonken, die het omvormde tot een stedelijk museum.

Het pand kampte de voorbije decennia helaas met een brand en ernstige stabiliteitsproblemen. Het museum moest de deuren sluiten en de collectie werd overgebracht naar een depot om door andere stedelijke musea benut te worden. Het bijzondere gebouw kwam lange tijd leeg te staan.

Grondige vernieuwing

Na 117 jaar is de meesterwoning toe aan een grondige restauratie en renovatie. Een sanering van de draagstructuur van het gebouw is noodzakelijk. De funderingen worden onderschoeid en hierbij wordt ook de kelder verder uitgediept. Vloerplaten in ter plaatse gestort beton zullen de oude houten roosteringen vervangen. Ook de dakstructuur wordt vernieuwd. Voor de gevels is een conserverende restauratie voorzien. Het buitenschrijnwerk wordt deels behouden en hersteld, deels vernieuwd.

De indeling van het gebouw blijft behouden en de rijkelijke interieuraankleding wordt hersteld. Ruimtes met een meer neutrale aankleding of waarvan de historische interieurs eerder al ontmanteld werden, krijgen een meer hedendaags karakter

In het gebouw gebeuren tevens enkele moderne ingrepen, zoals de plaatsing van twee liften, de installatie van een mechanische ventilatie en de nodige brandveiligheidsinstallaties. Alle logistieke, technische en sanitaire functies worden in de kelder ondergebracht.

Tuin

Bij de restauratie van de tuin zullen ook de tuinmuren, de verhardingen en de decoratieve elementen worden hersteld. De fonteinen zullen opnieuw werken. Storende planten worden weggehaald en de plantencollectie krijgt een evenwichtige aanvulling. De beelden en vazen in de tuin worden geconserveerd en waar nodig gerestaureerd.

De restauratie van het gebouw is niet toegespitst op één specifieke bestemming. De bedoeling van de werken is om een polyvalent en flexibel gebouw te creëren dat een combinatie van verschillende invullingen kan krijgen zoals een restaurant, een congres- of feestzaal, kantoor- en conferentieruimtes.

Zowel het gebouw als de tuin zijn beschermd. Voor de werken stelt het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed een erfgoedpremie van 2,4 miljoen € ter beschikking. Ook de stad Antwerpen en AG Vespa investeren in het behoud van dit unieke erfgoed.

Foto’s: Athos Burez.

Foto: AG Vespa

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Team aangesteld voor toekomstvisie wijk Watersportbaan in Gent

Team aangesteld voor toekomstvisie wijk Watersportbaan in Gent

Het expertenteam Els Vervloesem - Latitude mag een toekomstvisie ontwikkelen voor de buurt rond de Watersportbaan in Gent. Het team, dat eerder al werkte rond de Antwerpse wijk Luchtbal, gaat samen met stadsdiensten, bewoners, gebruikers en[…]

28/09/2022 | Studie
TINC, GIMV en TDP lanceren Yally

TINC, GIMV en TDP lanceren Yally

Ontwerper aangesteld voor Impact Factory in Mechelen

Ontwerper aangesteld voor Impact Factory in Mechelen

Geen vergunning voor stelplaats De Lijn in Gent-Wondelgem

Geen vergunning voor stelplaats De Lijn in Gent-Wondelgem

Meer artikels