Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Antwerpen pakt speelpleinen aan

De stad Antwerpen laat het speelterrein aan het Fort van Merksem vernieuwen. Het thema van het nieuwe speelterrein wordt 'militair fort' en zal zo de geschiedenis van de plek in de verf te zetten. Het stadsbestuur keurde onlangs het definitieve ontwerp voor de nieuwe speelplek goed. Ook het speelterrein in het Nachtegalenpark wordt vernieuwd.

Het speelterrein aan het Fort van Merksem is aan vernieuwing toe, zodat het blijft voldoen aan de veiligheidsnormen. Eind vorig jaar organiseerde de stad een bevraging bij kinderen en buurtbewoners om hun mening te vragen over het voorlopige ontwerp. Daaruit bleek een groot enthousiasme voor de nieuwe speelplek. Opvallend was de vaak weerkerende vraag naar meer klimmogelijkheden en voldoende zitplekken. Dit werd dan ook meegenomen in het definitieve ontwerp.

De nieuwe speelplek zal uit verschillende zones bestaan. In de avonturenzone ligt de nadruk op klimmen en uitdaging, met bijvoorbeeld een uitkijktoren en een kabelbaan. De zone voor natuurbeleving biedt dan weer plek voor spelen in de natuur. Hier wordt minder intensief gemaaid en is er in de toekomst plek voor bijvoorbeeld een wilgenhut of een boomhut. Deze zone grenst aan het bestaande dierenpark. In de 'chillzone' komen veel banken en hangmatten en kan er gepicknickt worden. Ten slotte is er een speelplek voor de allerkleinsten, met onder andere een dubbele schommel en een groot zandspeeltoestel. Het overkoepelende thema is 'militair fort', waardoor de locatie van de plaats extra benadrukt wordt.

Als alles volgens plan verloopt, wordt de nieuwe speelplek volgend voorjaar aangelegd, om klaar te zijn tegen de zomervakantie van 2017.

De stad Antwerpen laat ook de speeltuin in het Nachtegalenpark vernieuwen. Het gekozen concept zal voort uitgewerkt worden tot een voorontwerp. In het najaar van 2017 zou de heraanleg van het speelterrein beginnen.

Het ontwerpconcept van Advies Buro Riede bv streeft naar een speellandschap met respect voor de parkomgeving. Het landschap zal worden ingedeeld in drie zones: een zone voor de allerkleinsten in verbinding met het terras van de Melkerij, een zone voor de grotere kinderen met heel wat avontuurlijke en uitdagende speelcombinaties en een speelbos.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Deinze: werken voor Torck-site gestart

Deinze: werken voor Torck-site gestart

Op de site van de oude fabriekspanden van Torck in de Ommegangstraat in Deinze is gestart met de grondwerken voor de bouw van 60 wooneenheden en een commerciële ruimte, een fietsenstalling en een ondergrondse parking. Reeds 20% van de[…]

20/04/2021 | Deinze
Nieuwe brug verbindt Brusselse Noordwijk met Thurn & Taxis

Nieuwe brug verbindt Brusselse Noordwijk met Thurn & Taxis

Vijf kandidaten voor bouw gemeentehuis Middelkerke

Vijf kandidaten voor bouw gemeentehuis Middelkerke

Bouw gestart van MVRDV's Mission Rock-toren in San Francisco

Bouw gestart van MVRDV's Mission Rock-toren in San Francisco